用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你喜歡那間一條龍kinder ?
樓主: Pertra
go

你喜歡那間一條龍kinder ? [複製鏈接]

有另一朋友在民小教,程度是唔差的,但佢話民小係非常傳統嘅教學,但民幼又比較活動,所以去到民小好辛苦,好多野做,好谷…另,如果commit左民小又冇得抽獎…所以亞女讀緊民幼的朋友就想早d轉返出黎,希望可以入到中小一條龍的小學(各類學校)又或是直資(冇中學backup的),前者就算辛苦都值得,起碼中學有保障,後者就冇咁辛苦但成績都不會太差,最多咪到等派中學囉(咁即係同放棄讀民中一樣,但就唔使挨民小)!
原帖由 mimimomo6 於 10-10-15 16:15 發表

民小程度唔錯架

呢兩間廿年前已經係BAND 1啦, 我以前住嗰頭  

原帖由 小曳人 於 10-10-15 16:15 發表

你老公會唔會係香港人呀?
九龍人應該聽過民生喎

而且~ 一般人講嘅名校, 係傳統嗰d
band 1 學校.. 多的是, 特別係e+ 3 banding
e.g. 會唔會話順利天主教同觀塘官立 係名校呀? 最多都係叫地區名校囉! 但係呢兩間嘢, ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 sheffield 於 10-10-15 16:42 發表
有另一朋友在民小教,程度是唔差的,但佢話民小係非常傳統嘅教學,但民幼又比較活動,所以去到民小好辛苦,好多野做,好谷…另,如果commit左民小又冇得抽獎…所以亞女讀緊民幼的朋友就想早d轉返出黎,希望可以入到中小一條龍的小學( ...

唔好意思搭吓訕...

一條龍學校冇法子唔谷...
收唔到太多街外優秀學生(因為一條龍);唯有谷谷谷...
唔谷又吸引唔倒街外優秀學生;所以被逼谷谷谷...
(聽聞PC會"邀請唔達標小朋友轉校;真唔真???)

個人覺得;其實一條龍並唔係太多家長第一志願;只係口講出黎買個保險;個心想著超級名校;又唔好意思講出黎....

原帖由 snow228 於 10-10-15 16:37 發表
甘即係讀培正就唔駛煩啦, 反正民生中學都麻麻

基本上呢d一條龍學校都係超難考到的, 你報晒, 考到晒先考慮吧! 記得報多兩,三間, 否則考唔到就 c 晒火喇!

原帖由 oooray 於 10-10-15 16:53 發表

唔好意思搭吓訕...

一條龍學校冇法子唔谷...
收唔到太多街外優秀學生(因為一條龍);唯有谷谷谷...
唔谷又吸引唔倒街外優秀學生;所以被逼谷谷谷...
(聽聞PC會"邀請唔達標小朋友轉校;真唔真???)

個人覺得;其實一條龍並唔 ...

個心想著超級名校<-我覺又唔一定既,想小朋友開心上學 品德好既家長大有人在
邀請唔達標小朋友轉校<-我覺得間間學校都會 .我小時讀既津校都會啦
pc校長有講過小學考試唔知幾多科唔合格就要留班, 一年有一至兩個啦. 我小時既津校都係咁啦
唔一定係咩名校先係咁既

原帖由 mimimomo6 於 10-10-15 16:58 發表

呢d都係超難考的, 你報晒, 考到晒先考慮吧!如果你家諗定, 只報心儀o個 d, 考唔到就 c 晒火喇!

完全同意
見到d topic係度比較唔同學校我覺得係呢個時間問係多餘
收左你小朋友先考慮啦
好似舊年我咁收哂offer果時仲煩.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Nov 於 10-10-15 16:48 發表
呢兩間廿年前已經係BAND 1啦, 我以前住嗰頭  

haha~ 咁係咪校友呀?

呢兩間可能係傳奇~ 開校幾年已經係band 1
嗰時我地升唔到F4嘅band 2同學.. 係派入GH嘅, 所以個人對GH有d bias~ 只能夠講, 今時唔同往日~
恐龍家

原帖由 snow228 於 10-10-15 16:37 發表

培中都係派位的,都唔可以話唔使煩

仲有,考得入呢兩間幼稚園先至諗小學、中學 d 問題都未遲

原帖由 小曳人 於 10-10-15 17:05 發表

嗰時我地升唔到F4嘅band 2同學.. 係派入GH嘅, 所以個人對GH有d bias~ 只能夠講, 今時唔同往日~ ...

唔知你 d band 2 同學點樣派到去 GH
但廿年前東九龍最 top 的女校同今日一樣都係 GH 同 St Catherine

原帖由 elmolly 於 10-10-15 16:29 發表

GH目前最多可以講係大半條龍或者半條龍, 除非若干年係全部直升, 好似培正, 聖心咁, 先係一條龍.

培正中學應該係律校,點解係一條龍gei ?

原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 17:01 發表

個心想著超級名校

對呀,間間學校都有既...所以民生同培正都應該係谷嫁,爭唔到做band 1學生都係無機會讀佢地既中學呀....

如果你唔介意培正中學主要係中文教學的話,而小朋友又做到band 1學生,讀培小時谷谷谷谷都值既..
不過講開又講,都有家長後悔入培正,因為英文....所以到選中學時,叻既都會走....

原帖由 skyskysky 於 10-10-15 17:35 發表

培正中學應該係律校,點解係一條龍gei ?

培小同培中係屬學校:

屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可為直屬小學最多保留餘額百分之八十五的學位。一個就讀於直屬學校的小六學生,如果他/她以直屬中學作為第一選擇學校,而他/她的派位組別為第一或第二組別時,該生便有資格獲派保留學位(註:中學亦可選擇全收三個組別的學生),然而是否獲派則需視乎有關中學能提供的學位,按派位組別及隨機編號依次分配。

咁啱呀, 我以前隔離屋位朋友仔由月華(地記)轉左去GH讀F.4, 成績一般, 不過係田徑隊, 唔知有無關係!

原帖由 小曳人 於 10-10-15 17:05 發表

嗰時我地升唔到F4嘅band 2同學.. 係派入GH嘅, 所以個人對GH有d bias~ 只能夠講, 今時唔同往日~ ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 skyskysky 於 10-10-15 17:43 發表

如果你唔介意培正中學主要係中文教學的話,而小朋友又做到band 1學生,讀培小時谷谷谷谷都值既..
不過講開又講,都有家長後悔入培正,因為英文....所以到選中學時,叻既都會走.... ...

叻既都會走 即係佢地搵到比培中更好既中學
如果唔係就直上培中
剛去睇過培中既會考成績 真係唔差

原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 17:44 發表

培小同培中係直屬學校:

直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可為直屬小學最多保留餘額百分之八十五的學位。一個就讀於直屬學校的小六學生,如果他/她以直屬中學作為第一選擇學校,而他/她的派位組別為第一 ...

以我所知一條龍意思係中學會100%收返自己小學既學生...好似港同小學同中學, 德望....

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_185/cm194chi.pdf

原帖由 skyskysky 於 10-10-15 17:48 發表

以我所知一條龍意思係中學會100%收返自己小學既學生...好似港同小學同中學, 德望....

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_185/cm194chi.pdf

咁你當佢半條龍啦 ms 同 pc都一樣
不過佢地中學唔洗比學費喎
而且上番直屬中學既機會都好高

培幼上培小係100%
民幼上民小唔係100% (之前好多post都提過)

原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 17:47 發表

叻既都會走 即係佢地搵到比培中更好既中學
如果唔係就直上培中
剛去睇過培中既會考成績 真係唔差

應該係lor, 呢樣野相信會發生在每一間學校,人望高處呀....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-15 17:33 發表

唔知你 d band 2 同學點樣派到去 GH
但廿年前東九龍最 top 的女校同今日一樣都係 GH 同 St Catherine

當年~ 取消咗中3試
咁政府會跟據以往中3試成績, 然後假設之後嘅成績一樣
我都當年由6班升4班 變 6班升5班, 可能out咗嘅同學都係band 1啦~
但係好肯定嘅係, GH要有位 (即是佢地之前中3試成績唔理想, 多人唔係band 1囉~) 先收到政府安排嘅學生

當年~ 只要係本區生, 就算揀第3志願都入到呢d 數一數二嘅地區名女校
如果你記得中一係點派位嘅, 咁~ 你會諗到佢d學生會有幾參差~

但係~ 今時唔同往日喇!
恐龍家

原帖由 Nov 於 10-10-15 17:45 發表
咁啱呀, 我以前隔離屋位朋友仔由月華(地記)轉左去GH讀F.4, 成績一般, 不過係田徑隊, 唔知有無關係!

唔係呀,地記轉GH?田徑勁Form 1應已入左
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題