用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無會讀美孚地利亞幼稚園嘅媽咪呀…
樓主: CurrieCheung
go

有無會讀美孚地利亞幼稚園嘅媽咪呀… [複製鏈接]

我系黃組, 但是K1 AM 班.

2 King, 可否講多D "而英文就好"...
是否K3已經可以用英文對答? 還是怎様....

Thank you!

我大仔(現讀K1), 已用英文句子回答老師問題, 但不是個個能, 要看家庭的語言環境, 但大部份學生都能聽及以單字回答, 曾與K3一家長談及時, 她仔仔家沒有刻意給他英語環境, 但他對笞也不大問題.

但流利與否, 相信家中培肓也相對要增加, 這視孚家長的要求.

原帖由 Daniel-Florence 於 10-5-27 19:38 發表
我系黃組, 但是K1 AM 班.

2 King, 可否講多D "而英文就好"...
是否K3已經可以用英文對答? 還是怎様....

Thank you!

Thank you, 2 King.
小朋友唔怕英文已經很不錯, 對答也不大問題, 真的很好了.
請問妳是否經常同小朋友講英文? 還是...

我負責與他講中文, 爸爸與姐姐講英文, 平時唔睇電視, 如睇便是教肓或益智性英文電視..
原帖由 Daniel-Florence 於 10-5-28 18:25 發表
Thank you, 2 King.
小朋友唔怕英文已經很不錯, 對答也不大問題, 真的很好了.
請問妳是否經常同小朋友講英文? 還是...

上在堂Playgroup, 大家情況如何? 我組有1個易咸, 1個週圍走, 1個樹熊
做老師真唔易

黃組2個Miss英文都 la la 聲..

今天剛問過學校,職員說每天只有20min Net teacher 教Eng,20 min 廣東話教中文,及每週20minPTH,其餘時間是local teachers 用Eng授課,對嗎?

請問local teachers 的Eng 如何?口音像ABC還是港式英語 or in between 呢? 中文程度會比一般幼稚園差嗎?

另外,全日班下午時段會如何運用?請指教。

原帖由 2king 於 10-5-28 23:37 發表
我負責與他講中文, 爸爸與姐姐講英文, 平時唔睇電視, 如睇便是教肓或益智性英文電視..

我係紅組, 個兩個老師都好好, 好nice, 不過我有d意外, 原來佢哋用中文上個playgroup, 我仲以為係用英文, 咁到真正上堂時, 係用英文定中文呢??!!!

原帖由 Daniel-Florence 於 10-5-31 10:36 發表
上在堂Playgroup, 大家情況如何? 我組有1個易咸, 1個週圍走, 1個樹熊
做老師真唔易

黃組2個Miss英文都 la la 聲..

我那組是一個外籍老師和香港老師, 我以為是英文Playgroup, 原來也是中文, 雖然香港老師與外籍老師溝通時很細聲, 但感覺很流利, 可是聽不到口音, 茶點前也是唱英文歌, 我覺得已比其他學劵的學校接觸英文多, 但希望她們不好一句裡又中又英.

(上堂時聽人講剛開學會講多些中文, 遲些就大部份是英文)

我個組 local teachers Miss是令人羨幕的 abc 口音.

上Playgroup時, 中英夾雜. 可能全是local學生/家長, 中文為主.

咁到真正上堂時, 係用英文定中文? 我都想知 (但我估會漸進)

2 king 會知多D嗎?

ABC口音的是MS FAN, 聽聞小時曾到外國生活.

其他老師英文都不錯, 讀音及尾音都很清楚 (可能我要求不太高)

PLAYGROUP目的是給新K1認識老師及學校環境, 待正式返學時不用怕及陌生,同時家長是華人,可能有些用家長用中文比較方便D. 故通告中有另一個時段給非華語的英語PLAYGROUP.

學期初會中英雙語, 慢慢會漸進, 下學期待小朋友對英語不陌生時比例會改變,  學期尾如整體OK幾乎不用用中文番釋.

至於下午班我不太清楚, 我D仔是上午班.

原帖由 Daniel-Florence 於 10-6-1 10:48 發表
我個組 local teachers Miss是令人羨幕的 abc 口音.

上Playgroup時, 中英夾雜. 可能全是local學生/家長, 中文為主.

咁到真正上堂時, 係用英文定中文? 我都想知 (但我估會漸進)

2 king 會知多D嗎? ...

ic, thank you 2 King.
我個組(Yellow) 其中一個Miss 就是Ms. Fan. 另一個Miss的英文都很純正...

上完第2堂Playgroup, 感覺如何?
今個星期做校服了, 決定go ahead 嗎?
有無BaBa, Mami問過校巴/媬姆車?

我囡係PURPLE CLASS。
最初諗住個PLAYGROUP會係英文,但老師只係講故事部分讀左一兩句英文,雖然發音都很準,但英語部分真係太少。正式開課之後唔知會唔會係咁少英語部分?

到依家我都仲心大心細,唔知讀唔讀好?C6始終覺得地利亞唔出名,又唔識人讀緊,唔係好放心。PLAYGROUP又好普通,比唔到信心佢,我可以點說服佢?

另,我都想知校巴點樣?(我住KWAI FONG)
原帖由 Daniel-Florence 於 10-6-7 11:36 發表
上完第2堂Playgroup, 感覺如何?
今個星期做校服了, 決定go ahead 嗎?
有無BaBa, Mami問過校巴/媬姆車?

Playgroup用中文/英文唔系問題, 如
2king所說"學期初會中英雙語, 慢慢會漸進, 下學期待小朋友對英語不陌生時比例會改變,  學期尾如整體OK幾乎不用用中文番釋", 那不用擔心.

妳個C6唔識地利亜? 不會吧
叫妳個你C6睇明珠台/World啦, Delia school of Canada 有買soft adv. e.g Project earth, Flash forward...唔記得邊套...

我都系葵芳...

我哋住係深井架, 個日返playground走嘅時候見到校長佢話有校車去我哋個度, 不過係跟小學個時間, 所以K1可能要自己接一程喎, 小學係全日, K1只係返半日, 我都有問校長, 有無保褓母車介紹, 佢話可以幫我問下, 再叫他們聯絡我喎, 希望可以8月開學前找到啦...

上星期已經交表, 妳們如何? :)

今日系荃灣湊小朋友放學, 見到個DMS小學生(唔似外籍),小小似Korean, English is awesome.

Hope my kid can speak fluent english shortly.

我也交了表.

學校話校巴要到下次交學費時才安排, 但未知幾時, 如無通告, 就跟上次通告寫 25/6返學校.

我囝囝將會8月讀k1下午班, 很想他讀全日, 但k2才有.

有無不用返工的媽咪住美孚可以幫手湊我阿仔呀, 因家無位請工人, 現在婆婆湊, 但她身體不大舒服.

通告寫 25/6返學校?? 我完全無印象...可否remind 我?
我的問題和妳一樣...要找EE湊, 好難找...

原帖由 RUVSY 於 10-6-15 17:31 發表
我也交了表.

學校話校巴要到下次交學費時才安排, 但未知幾時, 如無通告, 就跟上次通告寫 25/6返學校.

有無不用返工的媽咪住美孚可以幫手揍我阿仔呀, 因家無位 ...

好像是確定收你仔女那封信, 上面有寫幾時回校交雜費......

如有更正或知道確實日期再通知你們.

EE真的很難找, 就算有也貴過姐姐. 所以想睇下有沒有地利亞的媽咪, 不用返工又可以幫手湊, 如果她也是生一個, 咁我囝囝與她的仔女就有陪, 可以一齊玩.

HI! 
我囡都係PM 
原帖由 RUVSY 於 10-6-15 17:31 發表
我也交了表.

有無不用返工的媽咪住美孚可以幫手揍我阿仔呀, 因家無位 ...
‹ 上一主題|下一主題