用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)
樓主: sammili
go

要報2005K1媽媽請進(灣仔區) [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)

sammili ,
真係一波3折呀!本來,我咪決定讀靈恩幼兒園,差D仲交埋錢。學校話10月入學,係插班生,所以,唔可以陪,一定要係學校門口放低小朋友,我話,可唔可以上堂前先走?個老師話要問下校長,又話“你係門口同佢小朋友話好晒咪得囉!”;問完校長後,回覆就係“唔可以!你咪唔好讀囉,唔讀都唔緊要嫁,你讀親子班啦!” 當時,我好嬲,係因為,我覺得佢地態度有問題!最後,老公同我都決定唔讀,因為,如果用呢個態度教小朋友的話,我覺得好有問題!到時仲得了嗎?
最後,我依家11月份開始,會係小雪係愉景灣裡面一間幼兒園讀住先,價錢係貴D,不過,俾佢試下先,再算啦!
我都拎左呂郭碧鳳幼稚園報名表,諗住星期二去交表,你呢?交左表未呀?

pigpig,
wa...乜間學校咁衰ga,我仔間幼兒園好鼓勵家長陪小朋友一齊返學(開學果排),我第一二日陪埋bb食lunch先走,跟住果一兩個禮拜陪埋bb食早餐,每朝做早操學校都叫家長盡量留低陪bb一齊做,高班都係,親子運動ma......
我剛交左呂郭碧鳳form,6/11 10:00am面試,我報左全日,佢話若面試ok,9/11就註冊,到時若真係得,就要交$550留位先,因仲有其他學校都未in,若st.paul,真光收的話,梗係讀st.paul,真光la,其實我都唔知係咪應該報全日,你報半or全日ar?

醒目開學勳章 王國長老

各位媽咪
我無詳細睇之前既message, 但好似無人concern一樣好重要既野:
津貼/政府小學係全部through政府統一派位架bor, 即係第一round計分, 第二round大攪珠, 換句話說係無得自己考架
我當年係考到寶血幼稚園, 俾左留位費, 至發現(八到)佢既小學將會由半晝津貼+半晝私校轉晒做全日津貼(=無得自己考小學!!), 由於直屬私立小學對我黎講係一大因素(eg真光), 所以我知道之後打電話去教統局鬧左佢成朝, 因為佢個資料庫一句都無講過! 佢都無晒野講啦, 只可以搵埋晒d爛藉口
所以, 除非你地打算小學through政府派位(so that小學唔駛交學費), 咁就無問題啦, 鐘意邊間幼稚園都得
但如果你好似我咁騰雞驚死派得唔好, 寧願預左俾錢讀私校但最緊要係自己考(我唔係話津貼/政府唔好, 而係好似我咁得5分, 點摶呀? 唔通真係由得佢派咩就讀咩?)就要小心考慮埋我以上講既野, otherwise, 就算你讀完間幼稚園三年(eg聖若瑟, 寶血), 入佢間小學都唔見得著數(因為都無得考!) 最多都只係可以攪完珠touchwood派得唔好, 至去小學叩門時多d機會
要知小學資料, 可以去http://embhsc.hkedcity.net/main.htm, 最下面有得choose中小學幼稚園概覽

另外, 小小其他資料:
想去讀一年st paul全日制幼兒園, 再轉半日制幼稚園既家長: 咁係唔work架, 份報名表已經寫明架喇
真光係中文幼稚園&小學, 基本上都可直升, 好似話一班規定5個男仔, 但中學就無男仔喇, 幼稚園每月學費$1950
銅鑼灣聖保祿有"幼稚園"(3歲起, 半日制)同幼兒園(2歲起, 全日制), 好似聽過人講幼兒園&幼稚園唔可以擔保直升小學, 係因為校董會唔同wor, 不過的確佢份application form上有寫明唔擔保直升小學架

soory,我唔係好明,你

醒目開學勳章 王國長老

意思係咁(如果你唔明, 即係你無研究過, 就更加要明喇):

而家搵幼稚園, 唔止睇幼稚園資料, 仲要睇埋小學資料, 因為:

如果心儀既小學係津貼既話(eg聖若瑟, 寶血), 雖然有自己幼稚園, 雖然所謂係直屬, 但由於佢小學係津貼, 係無得自己去考既, 你只可以through政府統一派位方法申請: 第一round計分(政府有自己system, 我唔詳細講喇, 你可以去教統局搵資料), 如果好似我咁, 無咩特別好背景, 基本上申請到好學校既機會係零
(你可以睇下呢度其他message board, 有家長話有20分都未必入到marymount, 跑馬地st paul等)
第一round無offer, 就等第二round攪珠啦, 由於係"完全公平"地攪, 所以你唔會知道攪到d咩(你又可以睇下呢度其他message board, 有家長問寧願中六合彩定派到好學校, 可想而知幾難!)
所以, 因為以上制度, 無論小朋友讀邊間幼稚園, 叻唔叻, 全都無關係因為根本唔會有人問, 明唔明? 所以**千祈**唔好唸住想入寶血/聖若瑟小學而去寶血/聖若瑟幼稚園, 無關係架!

當然, 你可以choose to考私立小學(eg真光, 玫瑰崗), 基本上佢地鐘意收咩人都得, 所以簡單d去唸, 佢地自己既幼稚園畢業生梗係有著數啦! 當然都有聽過某d幼稚園畢業生好搶手, 考邊都好得(eg靈糧堂), 但呢d真係要自己八下喇

有小小複雜, 我都係問左同事好耐至攪得明, 所以我想早d等你地plan ahead呀

Hi Sammili,

我地今日都報左呂郭碧鳳上午班,都係11月6日面試,不過就10點半。
好得意,學校好想人報下午班,不斷話有D課餘活動只比下午班學生,上午班冇既,想家長考慮如果上午班唔收,下午班都可以接受既選擇。
我就同你想法相反,其實唔知係咪應該報全日,因為我要返工,小朋友在學校總好過對住電視,對住菲庸。

slamyt,
咁到時可能見到你wor.....
因為多數人都報上午,所以佢梗係想你報下午la,其實我而家都十五十六可能改番下午,雖然返3個鐘真係好小,但另外要報既學校都冇全日,得呢間有,其實都一心比佢讀下午,但知道有全日又值得考慮o下,因我仔而家都讀緊全日幼兒園,我覺得好好lor,我遲d又會做野,印印又要湊妹妹,不過未計雜費都要成$3270/月,但呢間學校都唔係首選,到時睇o下邊間收先再揀la!

頭先去左大坑道真光取表了。

Charlotte ma

我都覺得搵幼稚園好難, 我之前一心諗住同個女搵d 無咁大壓力既幼稚園, 等佢可以享受一個快樂既幼稚園生活.

不過後來了解咗好多有關幼稚園會影響小學派位, 我又再想, 不如去考私校啦, 最低限度,有保証小學係間好學校先.  不過想了又想, 此區好既私校, 大部份都係女校兼校址吊腳, 真係好煩.  

但最後, 我都係決定考靈糧堂, 雖然好多人話好難入, 入到又無直升小學, 不過我都係諗, 此校名聲唔錯, 如果大抽獎唔中好小學, 我估係靈糧堂畢業都有d band 2既私校收掛...

希望我既想法無錯啦...

erikalo;
你只報靈糧一間,你仲會報邊間,我都有同感,大多數都係女,冇乜男仔校,所以到而家重考慮搵邊間好,想

醒目開學勳章 王國長老

多謝你睇我段野, 可能亂左d, 不過我已經盡量簡短架喇
我當年都有唸過靈糧堂, 但都係最終無考, 因為佢無小學(好似o係馬鞍山), 不過我的確聽過話好多學校鐘意收靈糧堂學生架
我都覺得咁樣搵學校好變態, 有咩理由decline一間學校就因為佢無小學or小學係津貼? 同埋好彩叫可以afford到私校jer, 有好多人真係經濟唔好一定要讀官/津校, 連choose學校既機會都無, 咁咪好慘?
我個女k2喇, 又要開始去準備考小學既野因為出年around呢個時候就黎料喇, 好在已經幫仔仔決定左讀邊間nursery, 又唔驚佢唔收(又唔係咩名校, 不過女女細個讀過好開心)唔係二個一齊我驚我精神分裂呀

如果講男仔學校又有直屬私立小學, 除左西營盤救恩之外, 我未唸到第二間, 其實般含道聖士提反堂都得但又好似話中學唔好(唸到中學真係變態!), 維多利亞有自己小學, 但我識個校長就comment佢課程唔local唔國際, 好難接到本地中學, 佢而家o係深灣起梗中學, 但既然都未開張, 教成點就無人知lor
一句講晒, 難呀!

Charlotte_mom ,
仲有聖保羅都好似幾好ga wor....

重有冇

Pakwong

我本來一心只係考靈糧堂, 不過太多人叫我考多2間, 又有好多好朋友勸我幫個女考st. paul con, 所以我都會報st.paul con, 不過我知好難考, 我亦不預寄望.  

而我都有考慮過考蘇淅幼稚園, 我想, 我會以蘇淅作後備幼稚園.

醒目開學勳章 王國長老

點解唔考多二間? 考到要交留位費至算啦, 俾$30報名費, 當多個面試經驗lor
erikalo 寫道:
Pakwong

我本來一心只係考靈糧堂, 不過太多人叫我考多2間, 又有好多好朋友勸我幫個女考st. paul con, 所以我都會報st.paul con, 不過我知好難考, 我亦不預寄望.  

而我都有考慮過考蘇淅幼稚園, 我想, 我會以蘇淅作後備幼稚園.

蘇淅係邊區

Pakwong

蘇淅係北角區.  都唔錯, 中文用國語教, 而英文都好, 不過佢既一條龍, 只係小學band 1, 而中學就不要得了.  但係佢既小學升中一派位, 是十分之不鍺的

charlottemom

唉, 我都唔知考邊間好???

erikalo ,
梗係要報多幾間la,萬一唔收點算ar?我會報5,6間,點解你唔報埋真光呢?

醒目開學勳章 王國長老

真光呀, 銅鑼灣聖保祿, 蘇浙, 西營盤救恩都有私立小學
如果你情有獨鐘既話, 維多利亞有小學, 起梗中學tim
如果唔唸私立小學, 跑馬地聖瑪加利大, 寶血都好, 好似話渣甸山(?)聖公會都唔錯
其他媽咪有無心水??
考下jer, 當取多個經驗又好, 當同小朋友去open day又好啦, 而家好小真係變態考幼稚園架, 都係問下佢d普通野, 睇下佢玩玩具呀, 你又陪佢一齊, 小朋友都唔會太有壓力既~~

冬日勳章

sammili 寫道:
pigpig,
wa...乜間學校咁衰ga,我仔間幼兒園好鼓勵家長陪小朋友一齊返學(開學果排),我第一二日陪埋bb食lunch先走,跟住果一兩個禮拜陪埋bb食早餐,每朝做早操學校都叫家長盡量留低陪bb一齊做,高班都係,親子運動ma......
我剛交左呂郭碧鳳form,6/11 10:00am面試,我報左全日,佢話若面試ok,9/11就註冊,到時若真係得,就要交$550留位先,因仲有其他學校都未in,若st.paul,真光收的話,梗係讀st.paul,真光la,其實我都唔知係咪應該報全日,你報半or全日ar?

sammili,
唔好意思,甘遲先覆你,因為前幾日部電腦壞左,岩岩先整番好~~~
我上星期四先去呂郭碧鳳交form,報上午班,11月6日,上午11:00面試,可能到時都會見到你。交form既時候,我順便參觀過學校,但係我發現原來k1的課室是無窗的,我問過佢地個主任,冬天or冷氣壞時點算呀?佢地話冬天就只開冷氣風,至於冷氣壞左的問題,就答唔到我啦!不過,我覺得無窗好似唔係好衛生~~
你係咪諗住讀呂郭碧鳳?如果唔會選擇,就當然唔好交留位費啦!不過,我聽個主任的語氣,應該下午班就有好多位,到時再番轉頭,我諗都應該無問題的。
至於真光,我仲諗緊去唔去交表,我老公就唔係好鐘意間學校,因為佢覺得好嚴,唔活潑。
唔使擔心啦!我相信你小朋友一定會考到心水的學校,我地大家互相祝福啦!
‹ 上一主題|下一主題