用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Class 1B 請進
樓主: hohomum
go

08/09 Class 1B 請進 [複製鏈接]

hihi,

我想問下大家知唔知第四次默書是幾時呢?eclass只post了範圍,但又沒有日期,是否3月13日之後呢?
昨天派的中文功課紙又是幾時交呢?很多頁啊!要一晚做完實在太多了罷?!我們做到11:00先做完,我實在不明白為什麼不可寫清楚要交的日期在手冊內呢?很多時做完的功課紙放在書包內很久都沒有收...都唔知是否要交的....很頭痛啊!

原帖由 hohomum 於 09-3-5 22:37 發表
hihi,

我想問下大家知唔知第四次默書是幾時呢?eclass只post了範圍,但又沒有日期,是否3月13日之後呢?
昨天派的中文功課紙又是幾時交呢?很多頁啊!要一晚做完實在太多了罷?!我們做到11:00先做完,我實在不明白為什麼不 ...

路過入呢八吓, 我個女二年級, 第一年的問題就同你一樣, 有功課沒帶返屋企, 一帶就帶一大堆, 問佢有無功課佢話無, 過幾日發現原來有, 默書以前都無放eclass, 攪到仲有幾日就要背默幾十字.
不過, 有兩樣你可以安心:  第一. 老師唔會鬧, 忘了就補做, 一天做不完就兩天.  第二. 到咗二年級, 由於個女大咗d, 手冊寫得好咗, 功課也很少錯漏.
祝你明天更好!
有d家長用電郵和同班家長連絡, 關係更密切, 或打個電話比同學仔家長都可以.  上年家教會就傳咗個同班contact list, 好有用.

醒目開學勳章

問了小女好幾次,她堅持説這個星期四(3月12日)是第四次默書,但是明明最後一次練習是在3月13日,實在搞不懂。
不知道爲何昨天的中文練習十分多,要寫好多字。
另外,小女說今天要背默課文:花對草,蝶對峰。。。。。寫都沒寫過就要默?好奇怪。希望二年班時會好些啦。

不知是否每班都不同, 我大少有張默書紙回來, 有要練習寫的及有默書日期的, 我們的是三月十九日默

原帖由 koko 於 09-3-10 11:44 發表
問了小女好幾次,她堅持説這個星期四(3月12日)是第四次默書,但是明明最後一次練習是在3月13日,實在搞不懂。
不知道爲何昨天的中文練習十分多,要寫好多字。
另外,小女說今天要背默課文:花對草,蝶對峰。。。。。 ...

回覆 # 的文章

Hi ptherbal,

多謝你以過來人身份提點下我地,我希望我大少大啲會helpful啲,唔會十問十唔知...

hi koko,

我大少本來都係話星期四,但今日又話係星期三,我唔理啦,今天已盡哂力,只係可以同佢溫到課文第四句,如果真係明日默其他就考天才了!

其實我都覺得應該是13號後先默的,好像hang's mum嗰班咁啊.....

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

hohomum,
今天不用默書,小女說已經改為19/3, 因爲老師說想讓所有小朋友都默的好,這個星期四是小默。今天去牛牛農場了。
‹ 上一主題|下一主題