用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住沙田的媽咪幫幫忙
樓主: 2boyfamily
go

住沙田的媽咪幫幫忙 [複製鏈接]

Pls Call 2698 8381
AROUND 950/MONTH 2-3 HRS/Mth, @ WEEK 5days 1-3 OR 1-4

原文章由 winwin815 於 08-8-5 12:43 發表
有冇佢地既資料, 我朋友或者啱
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

THANKS

原文章由 叉雞飯 於 08-8-5 13:54 發表
Pls Call 2698 8381
AROUND 950/MONTH 2-3 HRS/Mth, @ WEEK 5days 1-3 OR 1-4
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原文章由 winwin815 於 08-8-3 23:26 發表
下...真係差成咁

我囡囡一路都係新翠間育嬰園大既, 佢9月尾出世, 所以我可以放佢係育嬰園直上k1, 但係又有朋友話育嬰園著重照顧, 就算教, 都係當佢bb咁教, 建議我幫囡囡搵n1, 因為一心唔諗住搵n1, 所以呢個建議打我 ...

其實新翠間育嬰園是only 照顧小朋友好的, 但你要考慮程度是否追到小一, ????

你可考慮讀愛鄰, 因為最早返學可7:00- 晚上7:00 , 合返工ma ma , 還有學卷, d 老師好好人的, ! 教學程度點都好過新翠間育嬰園 ! 

其次是明愛啦, 都唔錯,  ymca 唔好啦, 程度低, ! 

不過是小小意見, 你自己考慮下啦, 

愛心幼稚園個playgroup 我個仔, 9 月上啦, 今年都有成很多人報, ! 

其實我一心想報出邊既幼稚園, 冇n1, 原先一心讀多一年, 直上k1, 點知比朋友點醒, 先至去搵, 所以愛鄰同明愛都full左啦, 雖然我都有照報愛鄰, 不過唔知到時有冇位囉, 明愛我都會排埋k1, 因為成日有人同我講, 咁細個返學去到咁遠好辛苦, 雖然我唔覺得, 但係都會照報

依家如果真係想轉n1, 只有ywca囉, 問題就係我覺得佢麻麻地, 又讀唔足一年(我囡囡9月尾先足2歲), 如果唔好, 係咪留係育嬰園好d囉

原文章由 yanyvonne 於 08-8-7 10:20 發表

其實新翠間育嬰園是only 照顧小朋友好的, 但你要考慮程度是否追到小一, ????

你可考慮讀愛鄰, 因為最早返學可7:00- 晚上7:00 , 合返工ma ma , 還有學卷, d 老師好好人的, ! 教學程度點都好過新翠間育嬰園 ! 

其次是明愛啦, 都唔 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

my son will take the school bus, but i know it spends more then an hour.

原文章由 nganga 於 08-8-5 09:46 發表
真係橋呢!!!! 咁你囝囝係咪會搭校車返學ka? 我地住係愉翠苑, 囡囡會搭校車返學, 都唔知車程會幾耐? 我有d擔心佢自己搭校車,  一來我驚佢會暈車浪, 二來又擔心佢會喊。

...

咁你地覺得隆亨嘅保護兒童會學心幼兒學校如何, 我聽到嘅評語有好有唔好, 睇咗呢個網咁耐都唔見有家長對呢間學校嘅評價, 定係少人報呢~~

保護兒童會呢間, 聽聞好唔掂, 唔知上年定呢幾年內, 有一批老師走晒, 換過另一批, 我朋友比仔仔係入邊讀n1, 亦話不知所謂

原文章由 TRACYmami 於 08-8-8 00:05 發表
咁你地覺得隆亨嘅保護兒童會學心幼兒學校如何, 我聽到嘅評語有好有唔好, 睇咗呢個網咁耐都唔見有家長對呢間學校嘅評價, 定係少人報呢~~
歡迎參觀『文。穎之家』

原文章由 winwin815 於 08-8-7 16:06 發表
其實我一心想報出邊既幼稚園, 冇n1, 原先一心讀多一年, 直上k1, 點知比朋友點醒, 先至去搵, 所以愛鄰同明愛都full左啦, 雖然我都有照報愛鄰, 不過唔知到時有冇位囉, 明愛我都會排埋k1, 因為成日有人同我講, 咁細個返 ...

你是全職MA MA 嗎? 要不要人照顧小朋友 , 如要就不用考慮出面D學校啦, 找回大圍OR沙田啦, YMCA真系不太好, 你現狂想給小朋友讀N1 還是K1 , 今年嗎????

如要有人照顧小朋友 , 不要轉啦, 等愛鄰 &明愛有位才轉過去。 ! 

如不用, 自己可照顧小朋友 , 咪找下其他啦, ! 

O廿細讀書辛苦 ??? 不會的, 2 YS 通常玩比較多 , 她們好開心, 好似我大女細個時, 2 YRS 已給她讀2YRS 她不知幾開心, 時時話要返學, ! 所以最近要小朋友開心咪得, 不用理人啦, ! 

[ 本文章最後由 yanyvonne 於 08-8-8 13:33 編輯 ]

我要返工架, 我覺得湊仔辛苦過返工, 所以絕對唔會唔做野, 亦無家人幫手, 所以n1都係搵全日多, 到k1, 真係無辦法, 咪請工人囉, 都冇計

我其實n1同k1都想搵, n1要全日, 可延展, 同埋近(所以要大圍), k1就要好, 遠少少無所所謂, haha...係咪好煩

今日問過育嬰園老師, 佢話因為每年課程都係個d, 我囡囡都會悶架, 因為佢好似今年2月升左大組, 咁下年2月又會教返相同既野, 有新刺激係會令佢學更多野

好彩係我囡囡9月尾先足2歲, 仲有時間, 亦可以等佢依家d同學仔轉左校再問下情況點

原文章由 yanyvonne 於 08-8-8 13:30 發表

你是全職MA MA 嗎? 要不要人照顧小朋友 , 如要就不用考慮出面D學校啦, 找回大圍OR沙田啦, YMCA真系不太好, 你現狂想給小朋友讀N1 還是K1 , 今年嗎????

如要有人照顧小朋友 , 不要轉啦, 等愛鄰 &明愛有位才轉過去。 ! 

...
歡迎參觀『文。穎之家』

我解決左我既煩惱啦, 因為腓力堂肯收我囡囡啦

原文章由 winwin815 於 08-8-9 16:57 發表
我要返工架, 我覺得湊仔辛苦過返工, 所以絕對唔會唔做野, 亦無家人幫手, 所以n1都係搵全日多, 到k1, 真係無辦法, 咪請工人囉, 都冇計

我其實n1同k1都想搵, n1要全日, 可延展, 同埋近(所以要大圍), k1就要好, 遠少少 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

原文章由 winwin815 於 08-8-11 15:12 發表
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

many thanks

原文章由 叉雞飯 於 08-8-11 20:55 發表
歡迎參觀『文。穎之家』

請問禾輋村,靈風好唔好?

原文章由 winwin815 於 08-8-11 15:12 發表

嘩, 好啦, D 老師好好人, 我個女讀3年都好開心, !!!!!! 好多活動 !

不過你記得同老師講要幾點返學 & 放學呀 !!!!!!

黃老師知我一定要延展架, 不過我星期六同文文去見校長, 會再講多次

原文章由 yanyvonne 於 08-8-13 11:04 發表

嘩, 好啦, D 老師好好人, 我個女讀3年都好開心, !!!!!! 好多活動 !

不過你記得同老師講要幾點返學 & 放學呀 !!!!!!
歡迎參觀『文。穎之家』

原文章由 winwin815 於 08-8-13 12:54 發表
黃老師知我一定要延展架, 不過我星期六同文文去見校長, 會再講多次

講多一次好D ,!

我今日去左腓力堂...full 左啦
老師話要排後補
有無媽媽有好介紹

平安福音堂既校風好好, 老師有愛心又穩定.
功課係比較淺.

原帖由 2boyfamily 於 08-7-7 15:47 發表
各位沙田媽咪.....您哋好!

細仔09年9月要讀 k1喇, 有冇好gei 幼稚園介紹呀?

hi poison, 多謝你d料呀.
請問隆亨的東華三院呂馮鳳 & 路德會愛心幼稚園呢? 請各位可以俾d意見.

原帖由 poison 於 08-8-3 02:18 發表
嘉德麗幼稚園較著重背誦及認字等,賣點是多外籍老師。缺點是商業味較重及沒有學券。
樂基賣點是有國際班,雙班主任制。缺點是兩歲班的老師照顧性較弱及學費貴及無學券。
保良局吳多泰幼稚園,環境不俗,老師亦友善。
真理浸 ...
[
‹ 上一主題|下一主題