用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問粉嶺上水區小一派位?
樓主: wenwen821
go

請問粉嶺上水區小一派位? [複製鏈接]

Re: 請問粉嶺上水區小一派位?

wenwen821 & Astrid,

我諗住最遠會揀曾梅千禧,上水嗰邊唔考慮喇。我上曾梅千禧個web,佢升中派位都幾好喎。

Astrid,

我上正慧個 web,見到個校舍真係有d心思思想揀佢,但係我 prefer 基督教學校多d,因為我自己一路都係讀無宗教 and 基督教學校。

HINPA,
Astrid講得對,小學收生第一階段 d 小學係完全唔知你讀邊間幼稚園,亦唔知你咩樣,所以都係要靠運氣多d。不過如果你有興趣報浸信會,比個貼士你,學校幾重視親子,記得當初報考時要填份問卷,其中有一題問父母每天有幾多小時陪小朋友玩。

朗媽,
乜曾梅千禧唔係係上水學校村咩?但點解你話上水嗰邊唔考慮?

Astrid & wenwen821,

唔該晒你地呀!
其實我自己就無咁緊迫,因為出年先要煩,不過我身邊好多小朋友會係今年考幼稚園或出年升小一,所以都會好留意宜家個行情。
其實如果小朋友能必入上水榮真(有兄弟姊妹讀緊),係咪應該疊埋心水呢?

hinpa,

正常就梗係啦 ..... 因為你唔讀哥哥姐姐個間, 你就要去博命, 因為會連第一名子女個 5 分都無埋 ....... 若個第一 round 唔收你, 電腦又派唔中心水 ...... 到時就好難開口去叫番哥哥姐姐間小學收番你o架啦 !!!

除非真係好唔滿意榮真啦 ......

Astrid,

Thank you very much

wenwen821,

我意思是只考慮一間跨區。你知唔知上水宣道好唔好?我呢個星期五去參觀李志達,14/7去參觀嘉福榮真。

[quote]
wenwen821 寫道:

朗媽,
乜曾梅千禧唔係係上水學校村咩?但點解你話上水?邊唔考慮?

up

我 26 號去左開家長會 ......

聽完之後 ... 感覺非常好 , 小一/小二 有免費珠心算學 !!  今年小一其中一班既中文課會用普通話教授  (我無選), 英文就全英語上堂 !!

最好既係 ... 樓上同樓下既妹妹都係同我個女一班 , 一齊搭校車 !!!

p.s. 佢地既設施俾同期既好 ... 係因為有善長捐左同教統局發放俾有新校舍既經費一樣既款項 ..... 令 d 設備更好 !!

Astrid:
請問你個女讀邊間學校呀?

佛教正慧小學 (前身係佛教陳式宏上午校)

心媽 寫道:
Astrid:
請問你個女讀邊間學校呀?

PrettyMa,

係校長話今年小一先有 (普通話中文堂 & 全英語英文課) .... 不過, 我都會俾阿女出去學珠算 .... 佢九月先小一    

你係唔係想同佢轉校呀 ... 我見你問有關曾梅 & 李志達    

Hi Pretty Ma,

我有曾梅校服夏季&冬季full set(女裝), 只穿過一年, 合小一的大size女童&小二生, if you are interest, pls pm me.
[img align=right]http://tac.families.com/ezb/884014.png[/img]

prettyma,

我又唔多擔心.....因為我已經有 back up, 我姑仔佢個女讀德雅, 佢已經 copy 哂 d 測驗 & 考試 既 paper 俾我 ..... 我女久不久就做少少 ........ 佢 keep 到我要求既程度 ........ 我唔會指意學校    

今朝落好大雨,無去參觀李志達呀。不過唔緊要,我無打算揀呢間,下星期參觀嘉福榮真,就一定要去喇。

PrettyMa

我想問你當初點解會揀正慧?係第幾志願?你個囡本身鐘唔鐘呢間學校??

我識人上年入P1,佢媽咪好 like 間學校,主要話學校設施非常好。

愈諗愈唔知哪間小學好!!!!! 多數都揀上水宣道 (因為有5分), 驚唔揀佢就比人派去10幾志願, 自己個仔是細仔, 怕到時想轉校都無學校肯收, 係唔係好難搞! 唔知宣小好唔好呢??? 有冇人可以講比我知??

朗媽,

你有什麽心水啊?  
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

Hello 各位粉嶺/上水媽咪:

見到你地咁好傾, 我都想加入呀...  

Astrid & PrettyMa:
你地真係好o力呀! 你地對選擇小學o既策略真係好有心得呀...
真係要請教下你地先得呀...

雖然我個女今年先至升k2,但係就已經係度稔緊選小學既問題啦...
佢12月出生, 係學校雖然跟得上, 但始終比起d大仔大女,
就梗係輸洩d啦(今年mud獎都無佢份law...).....而佢o既性格比較活潑好動......可能傳統小學未必o岩佢...
你地覺得有邊間小學比較o岩佢呀.......??

請各位媽咪多多指教...    
‹ 上一主題|下一主題