用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 1st round result...
樓主: bbq71
go

1st round result... [複製鏈接]

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 14:59 硐表
到第二輪是完全講運. 人人機會一樣

瑩瑩老豆 ~
塋塋點呀, 曦曦好彩地入左田始啦!

醒目開學勳章

原文章由 dickielam 於 07-11-26 14:57 硐表
要比信心2nd round, 到時唔得先去叩門吧, 因為現在沒有這麼快會收叩門信的. 唔好咁快失望先, 希望最後大家都可以入到心儀學校.

...但係我聽人地話如果無宗教分又或者無返佢地教會嘅話, 咁就叩門都唔駛諗喎, 点算呢..........

so sad my daughter got 20 marks, fail as well.

我朋友個囝囝15分入到馬頭涌官小,戥佢開心!

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 14:59 硐表
到第二輪是完全講運. 人人機會一樣

Sorry, 我係想問有百分之幾的學位for第二輪甲部?請指教

原文章由 PansyMummy 於 07-11-26 14:11 硐表
唉 ! 我其實一早都預咗1st round 抽唔到, 因為我得15分, 但係個心始終都覺得唔試過点知啫, 我驚第二時自己會後悔無盡自己辦法、能力同機會俾個女呀 ! 我今日重自己請埋假去學校門口睇result, 果然....無呀女份 !  ...

PansyMummy,

完全能體會及了解你的感受, 當時那種可憐及狼狽的情景, 完全可以想象得到...
雖然小兒並沒有參加大抽獎 (因選擇了直資), 但眼見有人超過20分也未能派到心儀學校; 相反有人15分也能派到, 不費吹灰之力, 所以制度本身就是全靠運氣.  不要放棄, 你還是有機會的....
每間學校有其優點及缺點, 或許他朝你會慶幸此校並沒有取錄你的小朋友.  此次經驗, 只是人生中成長的一部份, 當你多年後再回頭看, 可能只是小事一件. 希望你看後, 心情能平復一點....

十份之一學位!

王國會長

第一輪甲組 = 約30%
第一輪乙組 = 約20%
第二輪甲部 = 5%
第二輪乙部 = 45%

原文章由 Sammichloema 於 07-11-26 15:50 硐表

Sorry, 我係想問有百分之幾的學位for第二輪甲部?請指教

醒目開學勳章

原文章由 991129 於 07-11-26 15:54 硐表

PansyMummy,

完全能體會及了解你的感受, 當時那種可憐及狼狽的情景, 完全可以想象得到...
雖然小兒並沒有參加大抽獎 (因選擇了直資), 但眼見有人超過20分也未能派到心儀學校; 相反有人15分也能派到, 不費吹灰之力 ...

Hi 991129,

多謝你嘅安慰 ! 但係我由今朝到依家都重諗緊如果出年派位唔得而叩門又無希望......唉, 真係唔知点算, 早知自己原來真係咁緊張小朋友嘅學業去到呢種地步嘅話, 真係唔生好過 !

王國會長

第二輪始終都係睇運.
或者現在開始再搵下私立/直資當係保險.

原文章由 PansyMummy 於 07-11-26 16:05 硐表

Hi 991129,

多謝你嘅安慰 ! 但係我由今朝到依家都重諗緊如果出年派位唔得而叩門又無希望......唉, 真係唔知点算, 早知自己原來真係咁緊張小朋友嘅學業去到呢種地步嘅話, 真係唔生好過 ! ...

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 15:57 硐表
第一輪甲組 = 約30%
第一輪乙組 = 約20%
第二輪甲部 = 5%
第二輪乙部 = 45%

Thank You Very Much. 即係話如果學校收200個學生,在第二輪甲部應該有10個名額?但是否因應第一輪夠唔夠位而再調整數目呢?

係唔係如已知有人20分入倒的話,就應該第一輪夠派呢,而冇須再撥第二輪甲部的學額?請指教

而家仲可以搵直資/私校嗎?有冇人知邊間呢?
原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 16:09 硐表
第二輪始終都係睇運.

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 16:09 硐表
第二輪始終都係睇運.

Yes, agree...
Maybe someone will release the seats of DSS or private schools after they won in the lucky draw.  Try to check:)

我的囡囡也只有15分,預了入唔到,唔使失望,第二個round再衝刺,唔好影響自己及小朋友的心情,第一個round都知唔公平喇!我相信最緊要小朋友開心便可以!大家快快放鬆心情,希望在明天!這只不過是人生的一段小插曲而已,還要繼續生活嘛!

王國會長

第一條問題:
Yes, 如果學校收200個學生,在第二輪甲部應該有10個名額.

第二條問題:
No, 按規定致少要有20%學額比第一輪乙部做計分派位. 如果第一輪甲部必修生多過30%, 會由第二輪攞位. 不過我唔知會由第二輪甲部定乙部攞位.

或者你可以睇下你間學校在第一輪收在幾多人, 如果係剛好50%就冇影響第二輪學額, 如果多過, 或者試下問教署係由第二輪甲部定乙部攞位.

不過今年每班又減少二個位, 真係買少見少

原文章由 Sammichloema 於 07-11-26 16:18 硐表

Thank You Very Much. 即係話如果學校收200個學生,在第二輪甲部應該有10個名額?但是否因應第一輪夠唔夠位而再調整數目呢?

係唔係如已知有人20分入倒的話,就應該第一輪夠派呢,而冇須再撥第二輪甲部的學額?請指教 ...

[ 本文章最後由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 17:08 編輯 ]

王國會長

邊間就唔知, 但你可以試下我張港島私立直資小學表打去問下. 相信有D 人會因入左官津校而放棄私校.
http://www.secio.com/images/2007DSSPrivateSchool.pdf

當然一D 傳統名校就唔駛試喇.

原文章由 bbq71 於 07-11-26 16:24 硐表
而家仲可以搵直資/私校嗎?有冇人知邊間呢?

多謝你的開導,今天我都是為左我女派不到學校而不開心,都是經過你地的過來人開導,個人先開心返,其實又真係是件小事,止不過我地的大人自己過份緊張左,小朋友依然甘天真活潑的生活,派不到位的家長開心的啦,第2輪我地再一起努力啦,

原文章由 991129 於 07-11-26 15:54 硐表

PansyMummy,

雖然小兒並沒有參加大抽獎 (因選擇了直資), 但眼見有人超過20分也未能派到心儀學校; 相反有人15分也能派到, 不費吹灰之力 ...

原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 17:04 硐表
第一條問題:
Yes, 如果學校收200個學生,在第二輪甲部應該有10個名額.

第二條問題:
No, 按規定致少要有20%學額比第一輪乙部做計分派位. 如果第一輪甲部必修生多過30%, 會由第二輪攞位. 不過我唔知會由第二輪甲部定 ...

Thanks a lot for your quick response.

瑩瑩老豆,
真係唔該晒.
原文章由 瑩瑩老豆 於 07-11-26 17:34 硐表
邊間就唔知, 但你可以試下我張港島私立直資小學表打去問下. 相信有D 人會因入左官津校而放棄私校.
http://www.secio.com/images/2007DSSPrivateSchool.pdf

當然一D 傳統名校就唔駛試喇.

...

原文章由 yan02 於 07-11-26 17:57 硐表
多謝你的開導,今天我都是為左我女派不到學校而不開心,都是經過你地的過來人開導,個人先開心返,其實又真係是件小事,止不過我地的大人自己過份緊張左,小朋友依然甘天真活潑的生活,派不到位的家長開心的啦,第2輪我地再 ...

yan02 and other moms,

不要客氣, 小兒在申請幼稚園時, 亦嚐過同樣的失落感覺, 所以希望你們的沮喪只到今天為止, 明天要鎮作起來, 重新步署...
我的留言不能改變已定的賽果, 只是希望能給你們一點支持及鼓勵, 記住"塞翁失馬, 焉知非福"....:
‹ 上一主題|下一主題