用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子錯在哪兒?
樓主: BebiBaBa
go

孩子錯在哪兒? [複製鏈接]

我相信小朋友圈子都會有辨公室政治~但更相信呢D都係响佢哋父母到學到嘅~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

只看topic, 覺得這個topic好吸引。細閱文章後, 只覺小朋友的做法並沒有甚麼大錯。但細閱各家長的意見後, 為了一宗小事, 卻發展成罵戰, 大家只是觀點和角度的問題吧了! 就以我個人的意見,小朋友的做法並沒有錯, 只是不是最好的解決方法(以成人的角度而言), 為何小朋友告發不對的行為, 會是一個為恐天下不亂的人呢? 現實是否如部份家長所說的, 我不敢苟同。如真的如此, 那麼, 真是可悲和恐佈呢!

竟然有人說那小朋友的做法是"幼稚, 乞人憎, 係多事", 真的太過份!

如事情發生在我身上, 我都認為應該通知管理員, 就算無通知都只是自己怕事, 怕麻煩, 說甚麼"這是只有幼稚園水平的做法", 真是一派胡言,

看了這個回應, 感到很心寒及氣憤, 若大部分家長 / 老師都是這種想法, 更為香港的將來擔憂!

原文章由 wunma 於 07-11-15 15:35 硐表
大家如有十歲的細路哥, 不妨問問他們, 同樣事情發生在佢身上, 會點做? 我敢說除了幼稚園學生答會話比大人知之外, 相信無人會好似呢個細路咁, 第一反應會話比管理員知.

如果有人認為一個十歲既細路哥既應變能力只有幼稚園既水平唔係錯, 咁真係無話可說!

一個十歲既班長見同學傾計二話不說就擇佢名, 係好盡責, 你不能話佢錯, 但極之乞人憎!

辦公室政治唔到人話唔喜歡就唔存在, 如果你未見過只係未發現, 末見識到. 我認為不應低估五六年級學生的分晰力和成熟度, 他們不會是非不分, 但要學習處事的技巧.

在我眼裹, 呢個學生既做法, 只有兩個可能性:一就係佢好幼稚, 只懂得話比大人知; 二就係佢想表現自己, 想人讚佢. 咁唔係多事, 係乜?

在潘國森的評論金庸小說系列中,他對郭靖有這樣的評語:操行優,人際關係劣。考試時,最湧踴舉報同學作弊者,非他莫屬。

幾個月前在Baby Kingdom 國際學校的討論區內有一個類似的討論,有幾位網友在爭論「在理想與現實社會當中」某些處事手法的灰色地帶,其中一位網友寫了下面的說話:

以下是借用網友Jillbaba寫的文章內容:

「君子求諸己,小人求諸人。」《論語。衛靈公》
「貧而無諂,富而無驕。」論語。學而
「君子喻於義,小人喻於利。」《論語·裏仁》

身教重於言教
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010059414

(小時偷針)
http://big5.huaxia.com/hb-tw/2006/00477655.html

當時我看完了這幾句說話,忍不住羞愧地流下淚來。
一個不懂教育小孩的父親。:cry:

[ 本文章最後由 yukidaruma 於 07-11-16 01:12 編輯 ]

Agree!! excellent kid who is assertive to voice out. Good quality should be validated and encouraged!! Not all the teachers are good teachers, we should not rely on those low quality teachers to teach our kids. A disaster in their life, will destroy a kid!!

This case is quite simple and direct, a very good and  極 具 正 義 感 的 孩 子  had done correctly what a good kid should do while those low  ... [/quote]

If all the people thought of "以大局為重",”辦公室政治文化”, “手腕圓滑,懂得交際”, “家醜不出外傳”, “影響聲譽”, it’s the culture, ICAC would not be in Hong Kong......

原文章由 wunma 於 07-11-15 15:35 硐表
大家如有十歲的細路哥, 不妨問問他們, 同樣事情發生在佢身上, 會點做? 我敢說除了幼稚園學生答會話比大人知之外, 相信無人會好似呢個細路咁, 第一反應會話比管理員知.

如果有人認為一個十歲既細路哥既應變能力只有 ...

The teachers have a serious moral problem. I am totally disappointed. I will ask my son to drop out.

But, the parents can do better. They can grab the opportunity to teach their son the different ways of handling. And support their son's decision if necessary.
Share

原文章由 木土土 於 07-11-15 18:59 硐表
竟然有人說那小朋友的做法是"幼稚, 乞人憎, 係多事", 真的太過份!

如事情發生在我身上, 我都認為應該通知管理員, 就算無通知都只是自己怕事, 怕麻煩, 說甚麼"這是只有幼稚園水平的做法", 真是一派胡言,

看了這個回 ...

可能香港就是多這類的家長,所以報章新聞上才會有很多見死不救的市民,就算別人有危難都可以袖手旁觀。大陸都有很多這類人,所以我們才說他們質素差。

眾生相. 百人有百樣意見好正常.
質素高低不以地域分

如果我個仔告人搞到老師跳起,我實行攬住佢鍚!
等佢知道儘管世事就算是黑白是非不一定,亦未必盡如人意,都有父母企係身邊......

原文章由 kyliema2006 於 07-11-16 09:31 硐表

可能香港就是多這類的家長,所以報章新聞上才會有很多見死不救的市民,就算別人有危難都可以袖手旁觀。大陸都有很多這類人,所以我們才說他們質素差。 ...

[ 本文章最後由 rohoy2k 於 07-11-16 10:21 編輯 ]

原文章由 eviepa 於 07-11-16 00:30 硐表
在潘國森的評論金庸小說系列中,他對郭靖有這樣的評語:操行優,人際關係劣。考試時,最湧踴舉報同學作弊者,非他莫屬。

不同意潘對郭靖的評語。伸張正義者,人際關係就會差嗎?!
郭靖的人際關係一點也不差。他有幸福的家庭,愛戴他的友朋,萬人推崇,更流芳百世(故事中,現實中也是)。

絕對不讚成小朋友應包被作弊者以換取人際關際。或為求圓滑,而踐踏公義。
各位家長,你的價值觀正每天每時每刻影響你孩子的品格,請多多自省,慎言,以身作則。否則,我們的社會會充滿見利忘義,唯唯諾諾,自私自利,畏首畏尾的小人物,虛渡一生。

共勉之。

敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

難以想像點解會有老師/家長認為小朋友係多事?有冇諗過如果小朋友唔出聲, 果個伸手入部機個小朋友跟住會點?搞第二部?第三部?"kick"住隻手發生意外?佢長大之後會點?伸手入櫃員機攞錢?無論佢出發點係真係想偷野, 定係貪玩, 此行為就係錯, 係應該要比佢知道佢做錯, 話比護衛知, 你估個護衛真係會馬上報警咩?我相信只會口頭告誡了事, 這足以令做錯事的小朋友有所警惕, 呢個老師話小朋友多事, 只會令佢長大之後見事不敢出聲, 抹殺了未來棟樑的大好前途.
要小朋友作出勸告, 你估一個10歲小朋友玩得興起時會聽另一個10歲小朋友嘅勸告咩?係嘅話就唔會有咁多校園欺凌事件發生啦!
有人話小朋友bypass老師唔啱, 咁如果係一間公司攪day trip, 有同事見到有人偷野, 係咪要先報告直屬上司而唔洗報警先呢?
如果我係個家長, 我一定會為小朋友轉校!

難以想像點解會有老師/家長認為小朋友係多事?有冇諗過如果小朋友唔出聲, 果個伸手入部機個小朋友跟住會點?搞第二部?第三部?"kick"住隻手發生意外?佢長大之後會點?伸手入櫃員機攞錢?無論佢出發點係真係想偷野, 定係貪玩, 此行為就係錯, 係應該要比佢知道佢做錯, 話比護衛知, 你估個護衛真係會馬上報警咩?我相信只會口頭告誡了事, 這足以令做錯事的小朋友有所警惕, 呢個老師話小朋友多事, 只會令佢長大之後見事不敢出聲, 抹殺了未來棟樑的大好前途.

是不是等出了人命才報警?

易地而處, 如果你是濕地公園報警衛學生的家長, 你怎麼教自己的兒子? 請指教.

本人小兒一向很有"正義感", 但在某此家長眼中卻是"多管閒事". 對於一個幼稚園生我有時都不知道怎樣跟他解釋, 又擔心可能因此而被其他小朋友排斥(所幸目前為止並沒有此現象, 反而他身邊的小朋友都頗乖巧, 是否物以類聚). 遇到其他小朋友做錯事, 只能叫他讓老師和大人解決, 如果他想'伸張正義' 就好好讀書, 將來有能力再做.

有時遇到一些家長都有些無力感. 兩個小朋友打架,
家長A: "你點解打我嗰仔",
小朋友B: "佢先打我",
家長A: "咁佢打你, 你就打啦"
家長B私下對兒子:"亞仔, 以後見面打聲招呼好啦, 不要同佢玩 "
兩個家長因小朋友而有心病. 其實家長A為甚麼不先問自己兒子打人的原因再解決被人打的事; 而家長B也因為如此教兒子而使他少了個玩伴.

每個小朋友在自己的心目中都是寶, 但如果一味偏袒, 則可見未來社會到處是自私自利, 黑白不分的人.

原文章由 wunma 於 07-11-14 17:01 硐表
有否聽到最近一單新聞, 是一所名校的高中生, 因為在慶祝舞會中女友被調戲而和同窗打起架來, 根著受傷而報警? 這是一則對學校來說是影響校譽的負面新聞.

如果, 大家本著是同窗, 以大局為重, 便一定不會報警, 而事實 ...

是不是等出了人命才報警?

易地而處, 如果你是濕地公園報警衛學生的家長, 你怎麼教自己的兒子? 請指教.

本人小兒一向很有"正義感", 但在某此家長眼中卻是"多管閒事". 對於一個幼稚園生我有時都不知道怎樣跟他解釋, 又擔心可能因此而被其他小朋友排斥(所幸目前為止並沒有此現象, 反而他身邊的小朋友都頗乖巧, 是否物以類聚). 遇到其他小朋友做錯事, 只能叫他讓老師和大人解決, 如果他想'伸張正義' 就好好讀書, 將來有能力再做.

有時遇到一些家長都有些無力感. 兩個小朋友打架,
家長A: "你點解打我嗰仔",
小朋友B: "佢先打我",
家長A: "咁佢打你, 你就打啦"
家長B私下對兒子:"亞仔, 以後見面打聲招呼好啦, 不要同佢玩 "
兩個家長因小朋友而有心病. 其實家長A為甚麼不先問自己兒子打人的原因再解決被人打的事; 而家長B也因為如此教兒子而使他少了個玩伴.

每個小朋友在自己的心目中都是寶, 但如果一味偏袒, 則可見未來社會到處是自私自利, 黑白不分的人.

原文章由 wunma 於 07-11-14 17:01 硐表
有否聽到最近一單新聞, 是一所名校的高中生, 因為在慶祝舞會中女友被調戲而和同窗打起架來, 根著受傷而報警? 這是一則對學校來說是影響校譽的負面新聞.

如果, 大家本著是同窗, 以大局為重, 便一定不會報警, 而事實 ...
‹ 上一主題|下一主題