用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

VanessaMeMe 寫道:
Dear all,

我女兒是VIL1班, 上學至今都很開心, 只是說飯不太好食。

Hi YanYan0116,
回想上年我做的profile, 如下:
1. 學校的報名表;
2. 介紹自己小朋友的信;
3. 幼稚園成績表;
4. 幼稚園的推薦信;
5. 課外活動證書;
6. 家庭及學校生活相片等。

我朋友說無需太多文字, 因為太長學校都無時間看, 最好以相片為主, 用多頁的clear folder就足夠了。
不用太擔心! 希望可以幫到妳。

謝謝你.  本來想找幼稚園校長寫推薦信, 但班主任現階段好少要寫, 問我是不是很心儀這校, 而且DADDY又話順其自然啦,
所以未叫校長寫.

Hi carchu12,

你囝囝係咪怕Ms Ng?我有聽過有小朋友同家長講話好怕Ms Ng。我個就唔怕,謝老師是否『秀秀』哋哪位?她給我的印象都好好,她還有教你囝囝班嗎?
carchu12 寫道:
Hi 06yy
請問你們的普通話老師是否在網上見到的謝老師同Ms Ng呀
http://www.plkhktayyps.edu.hk/pages/iso-8859-1/school_profile-teaching_staff.htm﹖

因以我所知上年教教普通話老師會留番係P1教。我亞囝佢好鍾意謝老師的,對佢又愛又怕。謝老師佢好有愛心架﹗

Hi YanYan0116

我覺得校長推薦信亦很重要, 最起碼可代表你的誠意. 如趕得及的話, 就請校長寫一封好些. (個人意見)
謝謝你.  本來想找幼稚園校長寫推薦信, 但班主任現階段好少要寫, 問我是不是很心儀這校, 而且DADDY又話順其自然啦,
所以未叫校長寫.

Hi YanYan0116,

不用客氣。
不過如果妳是很心儀這校的, 有推薦信會好些。

你去我post出黎條path睇下謝老師個樣呀,佢就是『秀秀』地過果呱,樣子甜甜的。亞囝對佢又愛又怕,是因為佢人好,但應該嚴的時候佢會好嚴。亞囝係開學時,唔小心在樓梯kick到而撞到同學,謝老師就即刻話佢唔準係樓梯玩。不過,E家的小朋友好叻架,好懂得攞老師的低線,所以我當時都同亞囝講,老師沒有話錯你,事實上在樓梯出事時係十分危險的,幸好亞囝都明白自己是應該要小心些,自此之後,亞囝對佢又愛又怕啦﹗不過謝老師真是好好,而且又教到小朋友學野,她沒有跟上來我都覺得有些可惜﹗
我對Ms Ng就不大了解因她不是教的囝囝。
****未經本人許可, 不得轉載****

普通話老師真係幾好,我小朋友普通話嘛嘛哋,返學之後經常在家a,e,i,u....進步咗!
你去我post出黎條path睇下謝老師個樣呀,佢就是『秀秀』地過果呱,樣子甜甜的。亞囝對佢又愛又怕,是因為佢人好,但應該嚴的時候佢會好嚴。亞囝係開學時,唔小心在樓梯kick到而撞到同學,謝老師就即刻話佢唔準係樓梯玩。不過,E家的小朋友好叻架,好懂得攞老師的低線,所以我當時都同亞囝講,老師沒有話錯你,事實上在樓梯出事時係十分危險的,幸好亞囝都明白自己是應該要小心些,自此之後,亞囝對佢又愛又怕啦﹗不過謝老師真是好好,而且又教到小朋友學野,她沒有跟上來我都覺得有些可惜﹗
我對Ms Ng就不大了解因她不是教的囝囝。

今日class room水浸,D小朋友有無講呀!好有趣架

06yy 寫道:
今日class room水浸,D小朋友有無講呀!好有趣架 [/quote]

-----各位mummy大家好! 我仔仔都係讀小一,點解我冇聽倒我仔仔講架 ? 4個班都水浸 ?  定只是你children 個班 ? 我仔仔沒有同我講,等我聽日問吓佢先。   

我個囡都有講她課室有水浸, 其實昨天都有, 但今天嚴重些, 所以她們要搬班房, 我囡說外籍老師叫她們不用驚, 又除鞋及襪抱她們出班房, 還弄濕了自己, 這老師真好! 不過學校應該盡快想辦法解決這問題, 免得下雨時令小朋友及老師加添麻煩。

學校的維修工程,確实為老師及小朋友們帶來不便!學校又实在太舊,都唔知何時完工  

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:27 編輯 ]

Hi G-Ma,

今週正式上全日,才會開始有I.T., Music, P.E., V.Art等科目,我知PE是外藉老師授課,其它科目未知,weekend 再回答你  

06yy 寫道:
Hi G-Ma,

G-Ma 寫道:
請問此校是不是所有科目均以英語教授(除了中文)? ---->等陣問吓我小朋友先再答你

小朋友在校會否以英語交談? --->今年有十多個外藉students,英語較好的local students會跟他們用英語交談。

老師們的英語水平如何? 謝謝!--->1英文是美藉及澳洲藉的Nat teachers當然無得彈啦!
P1 class teachers 就用 local teachers, 我小朋友個class teacher 英語一般--->是Hong Kong style 嗰種。

Hi 06yy,

謝謝你! 因有朋友想考此校, 想了解多一點.

G-Ma 寫道:
Hi 06yy,

謝謝你! 因有朋友想考此校, 想了解多一點.

.........

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:26 編輯 ]

Hi carchu12,

想知游泳是否課外活動 要交費用嗎

Many Thanks!

P. 2 家長填回張游泳通告未呀﹗我今日打去了解清楚,原本游泳完後是有校巴接回同學返回學校的,不一定去屯門泳池接他們,只要去回學校接就得架啦﹗
如果你想係學校接,就tick 敝子弟將乘搭校車回家個box就得。你想穩陣就當然係cross左回家寫上回校啦﹗

06yy,

游泳不是課外活動,是PE課其中一環,是LUNCH之後上,好似暫時只係P.2上,4班P.2每日輪流上一個下午,不用收費

whywhywhy 寫道:
06yy,

游泳不是課外活動,是PE課其中一環,是LUNCH之後上,好似暫時只係P.2上,4班P.2每日輪流上一個下午,不用收費

咁一星期有幾多堂PE?天氣開始冷,冬天有泳班嗎   

想問功課問題:   手冊上寫---->chinese: 高(1)  
是什么意思?是否老師教了課本第一課,不用做功課
上網check過都係寫:高(1) 唔係幾明
Please help!      

高效識字第1課,今日阿女自己做P.6-9

hviy 寫道:
高效識字第1課,今日阿女自己做P.6-9

你意思係中文無功課,你個女自己完成第一課的練習是嗎?
你個女好叻喎
Many thanks!

有功課架,做書內P.6-9頁, 阿女都要我倍佢做,仲要幫佢讀題架,答案就係佢自己做...
‹ 上一主題|下一主題