用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) [複製鏈接]

有人話佢係LS old boy,佢冇否認,但係亦冇承認,真係耐人尋味。

原文章由 亞水 於 2007/9/28 18:04 硐表
ha8mo,

ooo....i...cccc

拔 (呢個英文來的),你真係唔係LS old boy?點睇都唔似喎 (即係唔似唔係呀).....

發揮孩子創意及潛能

大家今晚有冇出席個講座呀?唔知各位覺得點呢?有冇人知道講座開始時播果段片叫乜名,或者有冇youtube條link呀?

P.S. Mrs Pau又係一早响學校主持升旗禮,夜晚九點幾先走,第朝一早又要主持水運會,嘩~~~真係好魄力。

原文章由 Odin 於 07-9-29 01:04 硐表
snowbell,

好多謝你咁用心解答我,我同你你要加倍努力!

點解你好似有d似曾相識o既感覺,請問你係咪有第二個account呀?

Odin,

我得一個Account,還是剛剛開。這個網站幾複難,常常要等,不過有日路過見大家傾得咁熱鬧,所以才開Account。

原文章由 Odin 於 07-9-28 16:55 硐表
有冇Glorious Patron網上版download呀?

這首歌是別人送給我,所以我不知有沒有網上版download.

死啦! 我完全忘記咗呀!!吾知有沒有問題呢?(報咗名吾到)

昨晚收到樂器班的通告,但塗錯咗班,打去問才知,只是塗錯咗,吾系報錯咗.虛驚一場...

原文章由 Odin 於 07-9-29 01:22 硐表
大家今晚有冇出席個講座呀?唔知各位覺得點呢?有冇人知道講座開始時播果段片叫乜名,或者有冇youtube條link呀?
DouglasMaMa :lol

重要收小一自行分配學位d表呢!
我地夠好魄力咯, 我而家同仔做梗中文課本分析, 希望幫佢總匯下d要點, 測試時好溫d.
我都要為佢安全過馬路而努力!!!
原文章由 Odin 於 07-9-29 01:22 硐表
P.S. Mrs Pau又係一早响學校主持升旗禮,夜晚九點幾先走,第朝一早又要主持水運會,嘩~~~真係好魄力。 ...

[ 本文章最後由 Bambi 於 07-9-29 12:15 編輯 ]

Bambi,

所以當人問我阿囝讀LS辛唔辛苦,我一定答唔辛苦,家長最辛苦.:-|

這麼多年來,我未試過有壓力,P5的壓力令我透唔到氣.你仍然是低年級,盡量RELAX.條橡筋唔好太緊,到P5才收緊D.

原文章由 Bambi 於 07-9-29 12:07 硐表
我地夠好魄力咯, 我而家同仔做梗中文課本分析, 希望幫佢總匯下d要點, 測試時好溫d.

重有星期四晚上的pta meeting, Mrs. Pau真係好好魄力!!!

原文章由 Bambi 於 07-9-29 12:07 硐表

陪佢做功課, 我倆簡直不能分開一秒鐘!!!有時我見佢做得好好地, 諗住入廚房攞杯野飲, 但離開佢唔夠一陣, 睇下佢做成點, 我簡直想死...d字走樣就不在話下, 重可以亂咁黎做, ...一係呢, 就我一行開, 呀大少就呼喚我, 話唔識, 但我一出現, 佢就所有野都識....日日我就好似同佢搏鬥咁....我條橡筋都就快斷  

原文章由 zz 於 07-9-29 13:07 硐表
Bambi,

所以當人問我阿囝讀LS辛唔辛苦,我一定答唔辛苦,家長最辛苦.:-|

這麼多年來,我未試過有壓力,P5的壓力令我透唔到氣.你仍然是低年級,盡量RELAX.條橡筋唔好太緊,到P5才收緊D.

...

咩話! p5咁大鑊! , 我而家反而覺得應該一早拉緊d(我條橡筋), 早d習慣為妙!
喇沙爸媽都係something more.
Bambi,

...

Bambi,

行過馬路唔難?行過九龍城街市就唔難。我同亞水太家陣都不知幾緊張呀?

亞水太條橡筋拉到就快痴埋添呀

Bambi,

...

原文章由 Bambi 於 07-9-29 18:48 硐表
咩話! p5咁大鑊! , 我而家反而覺得應該一早拉緊d(我條橡筋), 早d習慣為妙!
喇沙爸媽都係something more.

慢慢拉緊P1﹥P6,要多留意小朋友情緒和心理,如果不是,父母愛他就變成害他,永遠要有身心健康才會有好成績。

終於要出手。

囝囝有全年通行證,佢話測驗完左想約同學仔去迪士尼halloween,不過我諗冇家長放心。

原文章由 zitalin 於 2007/9/30 11:33 硐表
自己會所都有 - 多謝!
你都好得吓, 個個版都 post 上去, 冇人咩?
唔知公司名, 唔知確實地點, 好驚啊!
專家? 什麼專家, 寫列出來!

[ 本文章最後由 Odin 於 07-10-1 09:27 編輯 ]

咁睇下點啦,

原文章由 zitalin 於 2007/9/30 23:04 硐表
我仔都係有 AP, 可以約埋一齊去, 不過今年好忙, 唔知有冇時間!

OIC,你好有經驗同對學校都好了解,希望日後見你多多發言,介唔介意我問你囝囝讀幾年班呀?
原文章由 snowbell 於 2007/9/29 07:53 硐表

Odin,

我得一個Account,還是剛剛開。這個網站幾複難,常常要等,不過有日路過見大家傾得咁熱鬧,所以才開Account。

原文章由 Odin 於 07-10-1 09:25 硐表
OIC,你好有經驗同對學校都好了解,希望日後見你多多發言,介唔介意我問你囝囝讀幾年班呀?

P.6,所以由P.1 到現在真是見到很多小朋友在LS成長的例子。
父母不要光看成績,忽略品格教育,同理要以身作則;不然,到P5、P6就很難教。
‹ 上一主題|下一主題