用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2007-2008 小一善班家長請進
樓主: fuhouse
go

培正2007-2008 小一善班家長請進 [複製鏈接]

message deleted.

[ 本文章最後由 小蕎媽媽 於 07-10-5 09:37 編輯 ]
小蕎媽媽

各位:
中秋節快樂,人月兩團圓.

原文章由 SUSANNA 於 07-9-25 09:16 硐表
各位:
中秋節快樂,人月兩團圓.

大家咁話   最緊要開開心心

中秋節快樂!:loveliness: 大家開開心心

Susanna & fuhouse,

你地小朋友适應好嗎?我女仍係适應緊呀,佢係做野慢少少外,其他都比我想像好。

我忙搬屋,中午飯由我家姐去送,所以可上黎chat兩句。:D

Ellensu

我女適應得很好, 各樣都好習慣.

Susanna,

可能你於幼稚園階段訓練得囡囡好吧!佢而家仲有學公文嗎?我想阿女學普通話/英文/數學呀!而家培正有家長介紹緊老師比我,我唔想搵d中心學呀。我想搵d質素好我先上吧。: 所以等我搵到好老師再報料比呢到d家長吧!

你有好介紹嗎

Ellensu

我地住得遠,放學返黎都夜,所以無去公文 la, 只求囡囡在校專心聽課, 功課做得好好地就算了.

原文章由 Ellensu 於 07-9-25 14:48 硐表
Susanna,

可能你於幼稚園階段訓練得囡囡好吧!佢而家仲有學公文嗎?我想阿女學普通話/英文/數學呀!而家培正有家長介紹緊老師比我,我唔想搵d中心學呀。我想搵d質素好我先上吧。::" />:" /> 所以等我搵到好老師再報料比呢到d家長 ...

[ 本文章最後由 SUSANNA 於 07-9-25 15:39 編輯 ]

原文章由 Ellensu 於 07-9-25 12:50 硐表
中秋節快樂!:loveliness: 大家開開心心

Susanna & fuhouse,

你地小朋友适應好嗎?我女仍係适應緊呀,佢係做野慢少少外,其他都比我想像好。

我忙搬屋,中午飯由我家姐去送,所以可上黎chat兩句。:D  ...

我個囡囡適應都ok,佢話開心過幼稚園個陣,不過食飯時間就比較急,佢平時都食得好慢好慢:cry:,依家佢要參加活動,所以一係就急急腳食,一係就食少少就唔食,不過,依然覺得個書包好重

睇完大家既post, 真係唔回應一下唔得, 本身我都係培正小學一善班家長, 也識得幾個在一正班的家長,也注意到大家討論的問題, 首先請尊重一下, 個主題係一善班既, 請討論一善班的事情, 其他討論一正班的請開新主題吧. 由其是小蕎媽媽, fuhouse, 和bearbear00. 這樣很影響這個主題, 我所關心的一善班事情(討論一正班:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1155717&;extra=page%3D1)

講番一善班問題, 我的仔仔成日俾一善班班主任罰抄書, 轉堂就俾人記名, 我的小朋友係頑皮的, 但我知小一真係好難教, 但罰抄書我覺得冇咩意義, 記名就罰抄書, 放學之前就交俾老師又不留証據,。

仲有我覺得等同體罰既係忟"耳仔,我知道不是正班(我的朋友說),是否係我們的那班出現?, 我個仔仔成日俾人罰...耳朵都會痛,他回家又不肯講他的頑皮事,我可以怎做>-<?...唔知大家點睇?

[ 本文章最後由 小賓賓 於 07-10-3 22:59 編輯 ]

如校訓都有話”培正精神一家親”,我地又需計較呢!
大家都係關心小朋友, 周圍收料ge.
再者, 我囡個班d家長都沒有在BK這裡
出現, 如果要每班開個自己Topic, 似乎我要自問自答先得.  

如有得罪, 請多多原諒.

J'smama,

講得好!不過...我都係去番你開個topic同你傾過,唔係我都變自問自答!

Lulu

原文章由 J'smama 於 07-10-4 10:41 硐表
正如校訓都有話”培正精神一家親”,我地又何需計較呢!
大家都係關心小朋友, 周圍收料ge.
再者, 我囡個班d家長都沒有在BK這裡出現, 如果要每班開個自己Topic, 似乎我要自問自答先得.  

如有得罪, 請多多原諒. ...

原文章由 小賓賓 於 07-10-3 21:46 硐表
睇完大家既post, 真係唔回應一下唔得, 本身我都係培正小學一善班家長, 也識得幾個在一正班的家長,也注意到大家討論的問題, 首先請尊重一下, 個主題係一善班既, 請討論一善班的事情, 其他討論一正班的請開新主題吧.  ...

我只係覺得bearbear00家長係呢個 topic問一下有關佢仔仔女囡囡的事情在其班級的有冇類似情況,大家都係家長,所以幫忙一下嘛。

至於你個小朋友比老師罰,就要睇吓罰得有冇道理,係咪個班長係又擇名唔係又擇名,據我所知,在轉堂時就唔好講話,總知坐定定就得,上次家長會你有冇反映一下呢。方法來來去去都係嗰幾個,仔仔唔想講,就同老師了解一下。"忟"耳仔同罰抄書,我想同其他班都有,但呢D罰方法,都係見仁見智,根本好難一概而論。

仲有每一班所教的嘢未必一樣,功課的數量每一班都唔同,好似真班(希望我冇記錯)咁都比我地班多幾樣功課做,雖然我地 topic係講善班 D嘢,但係如果其他班家長有D咩意見,都可以講一下,就好似有D班英文有本hand writing book但我地就冇,呢個就唔知點解,就要其他班D家長幫忙啦。

[ 本文章最後由 fuhouse 於 07-10-5 12:14 編輯 ]

但我覺得。"忟"耳仔呢種體罰就唔係好正確囉, 我都明白我個仔仔係比較頑皮, 仲有, 罰抄書真是浪費了小息和中午飯的休息時間, 我覺得要罰可以有一點更有意義的處罰, 現在問題係我個仔仔根本唔怕....

原文章由 小蕎媽媽 於 07-9-24 14:45 硐表
message deleted.

小蕎媽媽唔駛咁激啦。

課室清潔獎

brianchungma:
我地善班好似有咩課室清潔獎[/youtube]喎
‹ 上一主題|下一主題