用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既媽咪 - 入黎傾下
樓主: yy13
go

40網既媽咪 - 入黎傾下 [複製鏈接]

Re: 40網既媽咪 - 入黎傾下

上午校係唔當架
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

hello daisysiu:

我個仔同你女一 樣,今年派位勁差,派到去14志願,好彩叩門成功,已被基福(我的二選)收左,希望到時見到你啦.

簽名被屏蔽

雖然我個囡(3yrs)都未到選小學既時候,但係我都好
擔心呢個40網會爭崩頭!!
我又想問下,有宗教背景個d學係咪好過冇個d架

LL媽 - 巳有決定,很開心
Hi 小澄媽咪 -個人應為 開平校風好, 對品行, 紀律有要求,因為以前為了以目代聽, 因此去年某日早上曾去開平看一看高年級学生回校情況, 發現他們很自律依交通規則過馬路,到了開平門口,亦見有1位像4至5年級学生由消房局那邊行來, 一邊行.一邊飲紙包維他奶, 突然他轉回頭路,我以為他忘記帶東西,故要回家,怎料他找垃圾桶棄掉那包維他奶,然後再返学,看他們都是沒有父母陪同上学,都可以咁自律。教学方面,老師均用心去教導,如我有什麼問題,找老師詢問,也會同日回覆(當然放学後) 現我問我的小朋友,在開平謮書,是否開心?他毫不猶豫地答:開心。功課方面,應適中呱!我不知其他学校如何,無從比較, 現我的小朋友在下学期中巳能在我下班後做完功課,待我檢查,當然有些做錯。

40綱各家長:  個人應為揀小一頗頭痛,因各学校都實力平均,但個人認為需有幾點注意1) 派位成績,最近曾幫朋友上網,因他小女派了彩云聖若瑟,此校也透明度高,將過去數年派中成績在校網告知,有多少名学生派到某某中學,令人知道數字,也令人放心,不似一些40網學校,祇有數字圖表,因英中,中中也能是band one, 而我不知有多少名学生入那間band one 英中 或 band one 中中,我會覺得冒險,去年我曾查詢教統局,基X 千禧新校以怎樣派位,,教統局說第1年以舊校師兄師姊成績去派位,第2年,就以新校小六評核試,再重新定位,故各家長,可在今年7月10號公佈升中派位成績後, 上各校綱,再詳細分析,有問題,可親身致电教統局
2) 注意如小學太早分精英班是不好的,為了成績,在小二或小三已開始分精英班,即可能將資源集中在精英班,對小朋友是很大壓力,也對中游份子不公平,因有些小朋友需時間適應,有D学生需長些時間,有D学生會短些,咁快分精英班,很易定錯位,打殘學生自信心。
3) 老師及学校的作風及取態,也會影响学生的成長及心智,成績當然重要,但品行也重要
4) 學校透明度是否高?能令家長知道学校運作,作風及派中学成績,並不是花言巧語。

以上是個人意見。

我覺得學校好唔好, 不單以成績, 反而我注重品行方面, 但如何知道那間小學沒有分精英班??

另外, 請問知不知道聖紀文會有校車到青衣區嗎??因知道此學校校車是外判
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

taneytong28 寫道:
40綱各家長:  個人應為揀小一頗頭痛,因各学校都實力平均,但個人認為需有幾點注意1) 派位成績,最近曾幫朋友上網,因他小女派了彩云聖若瑟,此校也透明度高,將過去數年派中成績在校網告知,有多少名学生派到某某中學,令人知道數字,也令人放心,不似一些40網學校,祇有數字圖表,因英中,中中也能是band one, 而我不知有多少名学生入那間band one 英中 或 band one 中中,我會覺得冒險,去年我曾查詢教統局,基X 千禧新校以怎樣派位,,教統局說第1年以舊校師兄師姊成績去派位,第2年,就以新校小六評核試,再重新定位,故各家長,可在今年7月10號公佈升中派位成績後, 上各校綱,再詳細分析,有問題,可親身致电教統局
2) 注意如小學太早分精英班是不好的,為了成績,在小二或小三已開始分精英班,即可能將資源集中在精英班,對小朋友是很大壓力,也對中游份子不公平,因有些小朋友需時間適應,有D学生需長些時間,有D学生會短些,咁快分精英班,很易定錯位,打殘學生自信心。
3) 老師及学校的作風及取態,也會影响学生的成長及心智,成績當然重要,但品行也重要
4) 學校透明度是否高?能令家長知道学校運作,作風及派中学成績,並不是花言巧語。

以上是個人意見。

謝謝你的分享

我又想問,點先知道學校開放日呢
你地個時係咪要記低邊間有咩好,有咩唔好呀

真抱歉 雖然我未到時候,但都好想有定
心理準備 因為我地環境不是太好,選直資/私立
係冇可能,所以好想知多d津校既資料
謝謝各位回應

簽名被屏蔽

fong2005 寫道:
你心目中有冇選擇

你係問我嘛
係咪都講左先啦 排名不分先後~
荔天
基愛
基福
聖安德烈
寶血嘉靈
旅港開平
謝謝你的回應

Hi taneytong28,

對你所講既point 2&3非常同意   因為我既大仔就係屬於細胆/冇信心型. 雖然出年九月至升上小學, 但我而家已經為佢好担心, 怕揀到間勁多功課, 勁多測驗/考試, 勁深程度, 仲要好早就分精英班既小學俾佢, 但時就6年都冇覺好瞓了, 最怕就係令佢弱小既心靈留下陰影, 唔想返學就c la ...

同時, 人既品行真係好重要, 如果從小就由屋企和學校教育開始, 將來長大成人後, 品行差極都有限啦.

希望日後多d機會交流仔女經啦, 多多指教 ...  

40網中好似間間都差唔多
其實有邊間d功課/測考壓力無咁勁
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

簽名被屏蔽

fong2005

但津校有邊間係活動教學
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

簽名被屏蔽