用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文加價!!
樓主: 匿名
go

公文加價!! [複製鏈接]

Re: 公文加價!!

收集咁多位意見: 你哋覺得中英數,  邊科最補得好?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

Does anyone know K3 Kumon Math should be at which level?

yiuyiu2000,

我仔六年級啦! DII係超左佢學年, 妨且公文英唔同香港既英文, 佢係比同級深. 唔知點為之駕輕就熟喎, 不過公文英係集中在閱讀方面, 如果小朋友唔多睇英文故事書, 讀公文英就幫到個小朋友啦! 閱讀理解題方面會強D同埋見到一大段英文佢唔會驚左先! 公文英始終唔係好貼香港教育下既小學, 如果一樣咪好似補習? 不過番到學校學英文課程暫時未難到佢.

leeleelumlum,

我仔學公文數學係比較好d, 不過因人已定及又因教室d老師點教啦!

lemontrees,

要睇個小朋友去到教室測試先知由邊度開始架! 我仔k1就讀公文數啦, 佢開始係由7A, 即最低LEVEL, 不過佢K3已經讀3年級既數. 你應該唔駛由7A開始, 因為7A同6A都係睇數目字同聯線, 5A唔記得係咩啦, 不過如果佢比D低過你仔K3既你做, 通常都會一日做10張以上, 要你快D追番LEVEL先, 不過緊要你仔做得準確啦! 唔係就不停重覆你錯D題目, 公文今年主張學習進度好似搭飛機既感覺.

hjm,

我仔讀公文中係由小一開始, 我比佢讀既原因係佢根本唔知你講乜, 同佢講普通話佢就掉頭走左去. 佢讀左兩三個月就唔同晒, 有效, 好有效! 公文中提供既CD最初係教讀唐詩, D音好純正.

唉, 我大女學足3科, 現在一個月要交 $1,500學費, 都幾貴, 不過見佢鍾意讀, 錢都是要駛.

The Kumon teacher answered me that P1 Maths should be in level A.  They also treated this level as the standard for P1 Chinese and English.

I guess K3 should be nearly in level A.

lemontrees 寫道:
Does anyone know K3 Kumon Math should be at which level?

我個女讀公文數3年,做到d教材,她不是不肯做,也不是不懂做,只是不能在10分鐘完成,做來做去都是那幾張,每次進5張,有時返轉頭,要5個月才上一個level,都好似好正常,但其實都好鬼悶,對學校考試好似不是太有幫助,特別係d文字題同應用題,公文數的文字題來來去去都是那幾題,基本上女兒做到唔駛睇都知係+定-,結果考試前又咪要買出面的書俾個女做,特別係那本學林數練習,反而好似學得多一些.
有時我會諗,成$500一個月,每星期$120上堂,上堂又係做那幾張紙,係咪真係好呢?現在加價,有點想轉
想問各位家長,學林數好唔好呢?

Hi,

唉!我囝囝p.1上個月開始讀晒三科, 不過 , 冇法啦, 都會繼續 , 因為都讀得幾好.    

In fact, my girl is at level 2A now. She started from 7A a year ago.

Does anyone know she is still below her level? Which level should K3 be in?

yyning:

我個女依家k3都學左成大半年, 我都有好似你個想法, 每個月比四百幾蚊好似買d工作紙返屋企咁, 老師仲要求我自己可以的話就幫個女改埋(即我做埋老師要做0既野), 依家仲加到500蚊, 我真係覺得唔係咁值, 依家個女做到無晒心機, 因為來來去去都係個d數, 時間超出少少又升唔到, 最近我開始幫個女搵學林數, 點知咁啱就收到信話加價, 所以更加令我決心走人.
~只要有夢想,凡事可成真~

In Kumon Math, 2A is K3 level, A is P1 level.............now your daughter is 平學年

lemontrees 寫道:
In fact, my girl is at level 2A now. She started from 7A a year ago.

Does anyone know she is still below her level? Which level should K3 be in?

同意都極,     
alkyng 寫道:
yyning:

我個女依家k3都學左成大半年, 我都有好似你個想法, 每個月比四百幾蚊好似買d工作紙返屋企咁, 老師仲要求我自己可以的話就幫個女改埋(即我做埋老師要做0既野), 依家仲加到500蚊, 我真係覺得唔係咁值, 依家個女做到無晒心機, 因為來來去去都係個d數, 時間超出少少又升唔到, 最近我開始幫個女搵學林數, 點知咁啱就收到信話加價, 所以更加令我決心走人.

該用戶已被刪除

都有中文既公文數喎!

Hi hehe22,

我說的"駕輕就熟"就是能輕鬆應付學校的英文.:

我也聽人講過公文英能幫助提高閱讀理解, 但坊間亦有很多閱讀理解的補充練習,  你覺得有何分別呢?
無意思, 真係太多問題了, 因我真係覺得$500去買練習回家做, 實在太貴了, 所以想了解多些它的好處.

謝謝!

hehe22, 唔該哂  

你亞囝係咪日日都聽CD架? 佢讀到level 幾
返去kumon 室, 洗唔洗聽同講?  
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我囝囝現在K3,上年讀晒3科,數學學完加數開始學減數,但佢吾明白,已經同老師講過,但問囝囝老師冇再教佢,見佢不斷重覆做一些不明白的數,最終上年十二月尾停左,轉學珠心算。

而公文中同公文英,暫時都學得幾好,所以都諗住讀到九月升小學之後才決定繼吾繼續。
‹ 上一主題|下一主題