用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=
樓主: shirley531
go

升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水= [複製鏈接]

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐

頭先剛同佢地温完書, 唉! 我講又講到喉嚨痛, 寫又寫到手軟. 佢就一味話 "我識架啦" . 話佢兩句又黑哂面, 最慘就係我有兩個, 又要同阿哥温數, 又要同細佬温中文. 最好有部影印機, copy多個我就好啦!       

好鬼憎佢哋黑face,我嗰個都有時俾面色我睇,離哂譜,邊個係媽咪???   

咁大個人真係唔想   

入厠所對住塊    你哋話好唔笑,我都以為自己私覺失調。   
上到中學都唔知點教      ,請問點算        ,到時佢啋我都傻 :tongue:  :tongue:

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=

一句講晒, 激到嘔血, 呈分試個段時間, 母子關係惡化到極端, 考完先舒緩返, 有時我簡直到了聲涙俱下,竭斯底裡,我以為得我個仔係咁,原來我哋同是天涯淪落人,唔係只有我有問題呢,終於考完,是蛇是龍聽天由命啦,呻幾句,舒服晒

醒目開學勳章

dear jw402 :

我都知讀書係佢ge責任,
但係而家呢個緊張關頭, 谷佢就band 1, 唔谷就band 2, 衰起上呢, band 3都唔係冇可能.  考得唔好, 去間band 3 學校, 到時仲頭痛.>>>>>完全同意加身心體會到我地呢一代架父母真係好苦,仲有,知而行難,吾係當時人,真係有苦我地呢班2007年架父母自己知唷!

約果的小朋友吾生性,一個吾該就趺左落谷底啊!

啀!今年仲攪轉制添!

betty

我由P4開始已經感到有嘔血這種現象,e+P6重有心臟病,精神病
呀囡由P4開始到P6o既成績就好似股票大上大落,你話係唔係有心臟病呀。叫佢做嘢叫十次都唔做,依家重駁好多咀,你話係唔係嘔洒血呀。呀囡下月先考第2次呈分試,真係唔想成日同佢講要呈分啦,比d心機考呀,要考好D呀,唔好好似上次咁差呀,ed說話我已經講咗好多次,我真係唔想再講啦,驚佢有好大壓力,所以全部壓力都係我心裡面,唔想再表露出哩,你話係唔係就哩精神病呀
我呻完啦,相信上得哩都係緊張小朋友o既家長,希望個個都得到舒壓啦,我地要盡力幫佢地考好個呈分試,如果盡咗力都考得唔好都冇辦法,謂有認命啦
大家努力 努力 努力

Hi Maggie124,

我既情況跟你差不多, 就黎人都癲, 有時越諗越驚, 如果考得吾好都吾知點算呢 ~點樣簡學校. 唉~不如我去考好過  

嘩,我個様就似足你張大相,剛剛差啲反埋眼潻.p1已經開始補習成績同你個一樣好似股票咁大上大落,最厲害是她說啊邊個,邊個,重差過佢,好似豪不介意咁,自己不肯上,我做幾多,幫幾多都冇用.救命啊.求其.(夫顯)致命二招,有辦法嗎    唉見到佢sleeping個樣又肉赤又可惡 ,我都呻完 啦    

virginiama 寫道:
Maggie124
嘩,我個様就似足你張大相,剛剛差啲反埋眼潻.p1已經開始補習成績同你個一樣好似股票咁大上大落,最厲害是她說啊邊個,邊個,重差過佢,好似豪不介意咁,自己不肯上,我做幾多,幫幾多都冇用.救命啊.求其.(夫顯)致命二招,有辦法嗎    唉見到佢sleeping個樣又肉赤又可惡 ,我都呻完 啦    

個個媽咪都知讀書係小朋友既地責任,但你見佢地懶懶閒,
一d都唔在意,又點可以放鬆唔理呢??
大家都唔想因為讀書既磨擦,而破壞親子關係,除非你小朋友自動自覺啦,否則,都係知易行難架啦!!
doremi_store 寫道:
應該將讀書的責任比番佢自己, 始終你佢讀書唔係阿媽, 而且我認為親子關係比什麼都重要, 做父母亦應放鬆一點。

這是我個人的意見, 大定分享。

我都知要放鬆D, 唔好咁緊張(自己), 唔好強迫她.  但真是會不自覺的變了嫦娥連亞女都叫我唔好咁緊張(雖然她已經比從前努力, 成績都有進步)但鬼叫我係佢媽媽無辦法

醒目開學勳章

我都覺唔知係咪男仔同女仔性格唔同, 多數男仔都係冇乜所謂, 有時我仲會覺得佢鬥心唔夠, 以前佢細嗰陣我都曾經好燥火, 而家反而開始有啲接受現實, 係俾佢搞到我馴服晒, 每次測驗考試事前都做晒好多功夫, 成績返嚟就係強差人意, 唔係衰疏忽就係衰唔記得, 我同佢一齊温我都記得佢可以唔記得, 我都好想輕鬆面對佢o既成績, 但當佢每次話俾你聽個分數時, 我真係笑唔出. 不過無論如何, , 我都會盡我o既能力為佢做最好o既準備同安排.  :wink:
[img][/img]

好開心有噤多家長同我一樣, sorry...  我唔係黑心, 更唔係幸災樂禍. 我只係覺得原來我都唔係孤軍作戰架. 原來宜家D細路同我細嗰時真係好唔同, 並唔係我D仔特別衰, 有時噤唸我抒服D. 慘啦... 佢地就嚟放學啦, 我又要開戰啦. 好大壓力!!
其實仔就自已生嘅, 養又係自己攞嚟養 (因我是單親), 所以辛苦都唔緊要, 但最憎就係為佢好仲要睇佢面色, 有時我都好想勁爆粗炳鑊金佢 ,  又想像打到佢上天花板的情景 ,  何其痛快呢! 唉!! 我真係就嚟痴線啦. 希望可以頂到過完這個考試啦. 不過講真吖, 嚟BK呻吓真係抒服D... thx everyone  ^^  

Everyone

Add oil ah!     

其實去到中一又一樣, 小朋友根本唔係肯自律做功課同溫習, 仲話都話唔聽, 關係又一樣惡化到極點呀
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
其實去到中一又一樣, 小朋友根本唔係肯自律做功課同溫習, 仲話都話唔聽, 關係又一樣惡化到極點呀

係呀, 我都覺得我同我大仔的關係差左好多... 好多..., 亦正因如此, 我同佢講乜佢都覺得唔順耳. 點算??

做阿媽真係好困難, 尤其而家D小朋友, P6唔大唔細最惡搞, 又要面對升學壓力, EQ低D都唔掂, 我成日同自己話要忍忍忍,唔好咁燥, 但有時真係忍唔住, 唯有繼續加油啦, 各位 :cry:

我哋呢班家長同仔女都係香港教育下既奴隸,辛辛苦苦為左識嗰幾本書,中英數常,根本考既嘢對佢日後成長幫助不大,只為了爭學位,爭名次,爭分數!處理得吾好分分鐘犠牲埋我哋既親子關係,仔女既自信心!
阿仔由小四開始我見識左好多:見識到阿仔由四面八方而嚟既壓力,家長既無奈(本來吾緊張吾想理都要緊張,都要理埋一份),最慘小朋友無晒童年應有既無憂同玩樂時間.
所以我同仔仔協議好,考試前盡了力,考試結果真的不用去理會了.雖然我哋都好緊張個成績,但都盡量希望做到平常心,放鬆心情,放過自己.我覺得我可以做既就只有甘多,其他都冇得強求,因成績好吾好,有好多因素可以影響的!

Hello 各位,

真是十分有同感呢!
其實有時回想我們以前讀書時真是朦下朦下,
我時常與囝囝講他們是很叻的一代小朋友, 教科書的程度深過我們細路時,我們讀中學時才開始正式寫周記, 現在小二已開始了,我是很配服現在的小朋友,可以承受那麼多的壓力,
這樣跟他們分享, 他們反覺得媽媽支持自己, 信心也多些呀!
如果這樣鼓勵他們, 會否大家都冇禁勞氣.
kammyman 寫道:
我哋呢班家長同仔女都係香港教育下既奴隸,辛辛苦苦為左識嗰幾本書,中英數常,根本考既嘢對佢日後成長幫助不大,只為了爭學位,爭名次,爭分數!處理得吾好分分鐘犠牲埋我哋既親子關係,仔女既自信心!
阿仔由小四開始我見識左好多:見識到阿仔由四面八方而嚟既壓力,家長既無奈(本來吾緊張吾想理都要緊張,都要理埋一份),最慘小朋友無晒童年應有既無憂同玩樂時間.
所以我同仔仔協議好,考試前盡了力,考試結果真的不用去理會了.雖然我哋都好緊張個成績,但都盡量希望做到平常心,放鬆心情,放過自己.我覺得我可以做既就只有甘多,其他都冇得強求,因成績好吾好,有好多因素可以影響的!

非常同意 Kammyman 的說法,其實親子關係比什麽都重要,讀書考試只是人生的一小部份 ,如小朋友和父母的關係不鞏固,會是一生一世的遺陷。我有個朋友看見別的小朋友讀名校,又聰明伶俐,非常羨慕,就不斷迫她的女兒狂補習、及一連串的課外活動,二母女都承受太大壓力,現在她的女兒正接受心理治療。

其實最理想是從小培養正確的讀書和做人態度,那麽亦不會壞到那裏。做人父母,亦何嘗不是不斷學習!

各位加油

shirley,
以前都有爆少少粗(仆街)鬧個衰仔,近年化咗兼服咗,最緊要又唔希望傷感情,故收歛很多,而且知道佢哋會有樣學樣(身教真係好重要),盡量禁止發老脾。你哋仲有無藤條炆豬肉,我個衰仔笑笑口話條藤條已經生咗锈。單親比較吃力d,我都知(me too),因為我哋想補償佢欠缺的,盡力做到最好,不過佢哋知鬼咩,成日嚴三嚴四,人心不足,衰鬼格格,星期一買咗部SONY PSP(肉都痛,簡直俾佢拮咗一刀咁)買嗰時都好Q谷氣,要買就即刻要買,遲一兩日都黑FACE,UN頂EDABLE,又唔格價,最緊要快D買,一問就即買,好Q憎同佢一齊去買玩具,D人知道D細路鐘意就LION開大口,但唔同佢買又怕買錯嘢 。好似我識痾金咁,永唔會睇住我嗰荷包,同我出街食飯,唔好就唔食--BUFFET,日本嘢最啱佢胃口,同佢老竇就食MCDONLD,個CHEAP精成日扮NO MONEY,個仔信到100%,個CHEAP精月入17,000-4,200贍養費。正BEGGER     

成Q日掛住溝女40歲人,仲扮20幾歲去溝D腦荀未生賣D妹妹仔,唉 !做得佢個女囉       
‹ 上一主題|下一主題