用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請發表一下東區中學
樓主: nfl421421
go

請發表一下東區中學 [複製鏈接]

Re: 請發表一下東區中學

呢間學校以前係炮台山時, 已經幾好, 因為循道衛理辦學不嬲都唔差.  點知搬到柴灣後, 初初幾年有黑社會入侵, 呢幾年多左學校搬到小西灣學校村, 人多勢眾, d黑社會就小左.   

衛理中學好多學生都係衛理小學, 或者北角循道Band 1尾或 Band 2頭升上去, 所以成績唔差, 呢幾年派完位後, 都有數百人去叩門, 有些教友子第都入唔返.  
:-D

多謝各位意見,家下又了解多D D 啦!!

我都想大家比d意見, thank you very much先

我住東區, 個女係聖心小6生, 但成績一般, 就算好彩獲聖心書院收了亦會讀得超辛苦, 而且路途遙遠浪費時間, 經過6年既學校體驗, 我覺得校風比校名更為重要, 所以, 而家想搵番東區既中學, 是否要到教署申請轉網(住址)才不算跨網呢? 還有, 自行申請學校, 係咪要準備一份學生既履歷file?  

TroubleMum,

培橋中學也可考慮,因我的好朋友的女兒今年讀中一,學校英文分開高、低程度教,中文用普通話教,體育堂有教遊泳,中一到中七要留校午飯-(校內有canteen)。如有學生欠功課,是要留堂做。每天入學校時也有老師檢查頭髮、校服等。朋友的女兒讀得很開心。

以上是個人意見。
tks & rgds

TroubleMum

You might want to consider Canossa College at Quarry Bay.

I know that SH students living in the Eastern District would sometimes try for this college during 自行申請.

嘉諾撒, 聖方濟各同聖心係姊妹學校, 收生要求都好高, 而聖心書院將F.1二百幾個位, 教署要求留10名額作留班生, 30%作為中央派位, 其餘百幾個位留番小學部升上, 但嘉諾撒同聖方濟都有小學部, 咁..自行選校既收生機會咪好薇囉    聖心小學係中西區, 我選東區變左跨網機會更加低  

其實分Band的級數, 是跟據家長和老師的推薦和選擇而定, 所以只有同區的學校才有最新的資料, 而跨區選校, 老師未必可以給到意見。

而中華基金是英中, 在很多家長心目中是band 1但並非首選, 因每年要俾近萬元學費, 所以很多家長絕少放於首選頭三位, 反而Band 2 學生會有機會考入, 此校亦絕非100%收到Band 1學生。如果家長負擔得起, 絕對可以考慮, 它比其它band 1尾band 2頭的學校機會更大。

至於是否進取, 每位家長應考慮自己小朋友的英語程度而決定。

irhk 寫道:
[quote]
vinbet 寫道:
如屬 Band 2, 直資可搏中華基金。
此校雖為直資英中,但名氣不大,
一般東區 Band 1 生不會優先考慮。

唔好意思,恕我直言:港島東全部英中學額都唔夠俾 Band 1 學生分,中華基金係比較新,但都有口碑,只係每年要俾近萬元學費;如果 Band 2 學生摶依間,會否過於進取?

上述只係個人意見,如有錯漏,請代修正。[/quote]

TroubleMum

Canossa College's Primary school is co-ed thus perhaps the competition for secondary school might be lesser.  Also, amongst the EMI Canossian schools on Hong Kong Island, entry to Canossa College is usually less appreciated than SH or St Francis.

If you want 100% assurance, then apply to SH to ensure a place and then try to switch schools after July's allocation results.

我仔仔讀緊培僑,我覺得學校教學方法好好, 經過大測老師用拉長補短的方法將同學分組, 仔仔數學科成績較唔穩定, 而家數學科成績進步左好多, 成績都穩定左落黎。佢話我知讀書讀得好開心,老師注重同學d成績進步之餘亦唔係比好大壓力佢地。因為學校注重紀律, 同班同學個個都乖,唔會有欺凌事件係同學當中出現喎!

咁中國婦女會、張祝珊、聖馬可、筲官,邊間好d呢?

中國婦女會、張祝珊會唔會太谷讀書, 冇乜活動呢?

Deleted

Deleted

雪梨 寫道:

d幾間都係band 1(Top)嘅學校。
張祝珊、聖馬可、中國婦女會、筲官
張祝珊出名谷讀書同多功課。
中國婦女會聽聞名望近年直逼聖馬可。
筲官聽聞近年多了學生拍拖而令學校成績稍降。(只是側聞, 未可盡信)

請問有冇用普通話教中交的band 1 中學? 請指教. 謝謝

My son is top 3 in the school, gifted and good at table tennis (captain of school team).  Any suggestions?

DS, we will pick DBS and SPCC.
DP, QC and CCS

Any comment?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

How about St. Paul Convent?  Are their girls smart and active?  How are they as compared to St. Paul Co-ed students?  Pls advise.

ANChan59 寫道:
My son is top 3 in the school, gifted and good at table tennis (captain of school team).  Any suggestions?

DS, we will pick DBS and SPCC.
DP, QC and CCS

Any comment?

In Eastern District, CCS is the top one.

雪梨 寫道:

張祝珊已經同以往不同,除讀書外,近年亦大力推動課外活動。

Deleted

Deleted

自選申請報考張祝珊而成功嘅學生必須响統一派位時將張祝珊放返响第一位至會取錄。

Stupid!

自選申請報考張祝珊而成功嘅學生必須响統一派位時將張祝珊放返响第一位至會取錄。

呢個是想成功報考所有Band1中學的策略。由於Band1中學受歡迎,通常經過第一輪統一派位已填滿,如果擺在第二志願,恐怕會來遲一步而落空。其實想入心儀中學一定要擺第一志願,若果左計右計來避重就輕,最終可能失望而回。
‹ 上一主題|下一主題