用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇六年班民生家長
樓主: Cutie11
go

有冇六年班民生家長 [複製鏈接]

Re: 承Re: 有冇六年班民生家長

因民生環境幾好,故她們在此讀書也很開心,
她們由幼稚園讀到小六,叫她們中一轉校,小朋友一定很難受.

民生小學學生家長是否很多是公務員,而公務員是否出年會減外地升學津貼,我女女已知道有幾位同學出年會往外地升學.

Re: 承Re: 有冇六年班民生家長

我都有聽過, 但我並無意在此階段比個仔去外國讀書, 因為太細個, 吾捨得, 如果我有亞哥家姐在英國, 我想我也會中一比他去, 好可惜我沒有親人在外國, 香港的教育制度太令人失望 :cry:  :cry:  :cry:
可憐天下父母心 :cry:

Re: 有冇六年班民生家長

sunniema,
tks for your feedback

Do you say that only the first 100 students are band 1 each year? that means 100/2XX = less than 50% is band 1?
sunniema 寫道:
我囡是民生的F.1 生, 如果在民小頭100名,又填第一志願是民生的話, 就冇問題! 其餘的學位, 就會在Band Two 中抽,所以會有2xx名的番到,但1xx就番唔到. 而Band Three 的就完全冇機會.
民生中學是有足球隊和童軍的.

如果孩子是band2,我不會為他選其他學校。因為比民生好的,一定是band1學校,怎會在第一階段收band2生;如果比民生差,我為何要為孩子選一間較差的學校呢?而且民生中學校風算好;孩子將來的朋友也有保證,他們正是現在和你孩子一起學習的那一班同學。

我都係比個仔揀民中啦, 個仔好鐘意間學校

首先要恭喜各位派回民中學生 , 其實讀民小學生都係希望入民中, 大家對學校很有歸感.:)

想請問大家今年民生派位結果如何? 收幾多民小學生?

仲想知有幾多%係 bank 1?

多謝指教!
菲媽 =^_^=

原文章由 Cutie11 於 06-10-21 23:20 硐表
今年六年班,大家如何準備, 我就很擔心了, 大家文流一下.

我都好擔心呀,我女女5年班上學期之前考15名之內嫁(全班),但係下學期就跌到26名啦!都唔知我係唔係太淡定以為佢一定入到民中。
我宜家先開始搜集升學資料呀!我聽上一屆畢業生父母講話第一階段收生有填民生,,但係第二階段就無填到民生,填左順利天主教,佢就派左去順利天主教個度啦!都BAND 1同係英中黎嫁!

請問點分為 band 1-3?

現在小六民生學生大約有多少?

thanks~

我小朋友已順利入讀民中, 之前都好似你地咁擔心, 到放榜日都好驚, 最後都好成功咁入左, 總之校長話頭, 你對民生忠心就得, 上年都差吾多選民生的都可以入返, 除非你真係考2百幾啦. 我個仔都有同學仔入吾到, 但好可能係佢地的父母想博下無選民生第一之故, 吾駛擔心, 事情吾係想像中咁難, 要對自己的孩子有信心呀.我都是以過來人的身份來告訴你們呀

真係恭喜晒呀~

原文章由 mimikitty28 於 07-11-26 16:28 硐表
我小朋友已順利入讀民中, 之前都好似你地咁擔心, 到放榜日都好驚, 最後都好成功咁入左, 總之校長話頭, 你對民生忠心就得, 上年都差吾多選民生的都可以入返, 除非你真係考2百幾啦. 我個仔都有同學仔入吾到, 但好可能 ...
‹ 上一主題|下一主題