用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無保護兒童會家長?
樓主: Funny
go

有無保護兒童會家長? [複製鏈接]

Re: 有無保護兒童會家長?

funny.. 交左燈籠啦!! 眼見似乎軍曹係好熱門既燈籠!!

砵蘭街係總校呀, 設施應係最齊... 卦.. 聽主任講有其他分園會坐車黎用設施呢.

我都係呀!我地係粉嶺聖誕老人

我大仔N4  細仔N1

我覺得課程較淺…我大仔今年N4先學寫自己中英文名…而家先寫finger / arms / toe etc…中文就寫番N3既e.g. 爸爸…媽媽…哥哥等…我講比其他人知都好嘩然…咁遲…我同事d仔女已經學串簡單生字…所以我覺得淺d…

我朋友睇我個仔d課本…話以而家咁較程度…上到小一會幾辛苦…佢地d老師都話佢地係學寫字較慢…所以我都好擔心…

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

n2~~tin shui wai

咁N1有咩學, 係唔係玩多.

mrs.so 寫道:
我都係呀!我地係粉嶺聖誕老人

我大仔N4  細仔N1

我覺得課程較淺…我大仔今年N4先學寫自己中英文名…而家先寫finger / arms / toe etc…中文就寫番N3既e.g. 爸爸…媽媽…哥哥等…我講比其他人知都好嘩然…咁遲…我同事d仔女已經學串簡單生字…所以我覺得淺d…

我朋友睇我個仔d課本…話以而家咁較程度…上到小一會幾辛苦…佢地d老師都話佢地係學寫字較慢…所以我都好擔心…

醒目開學勳章

小白427,

我地交左個好簡單既燈籠乍!  
係呀, D分校會坐車黎用總校設施, 一個月一次, 不過淨係for N2-N4 學生!

醒目開學勳章

LittlePigmom,

N1 有D禮儀, 自理, 規炬, 節單英語及普通話學! 我覺得N1 OK, 但N2-N4 就可能淺D !

醒目開學勳章

laiheiyau,

Hi  

Any comment about this school?

醒目開學勳章

Hi mrs.so,

What is 粉嶺聖誕老人?

如果課程較淺, 你諗住點? 會唔會同細仔轉校?  自己係屋企做多D補充練習得唔得?    

醒目開學勳章

我個女3/10返第一日, 佢地d課程真係好淺嫁??我都有d擔心呀!!我個間係(奧海城分校)

其實唔駛太擔心啦, 只要維持到佢地學習興趣, 令佢地覺得學習係有趣既, 上小學好快適應啦.

幼稚園主要學習自我管理.

外國好多鬼妹鬼仔都唔識ONE-TEN點串的.

著眼俾個快樂校園生活佢地吧!

Agree ! They still have many years to study.

小白427 寫道:
其實唔駛太擔心啦, 只要維持到佢地學習興趣, 令佢地覺得學習係有趣既, 上小學好快適應啦.

幼稚園主要學習自我管理.

外國好多鬼妹鬼仔都唔識ONE-TEN點串的.

著眼俾個快樂校園生活佢地吧!

奧海城果間要幾早交application form.

亞b 寫道:
我個女3/10返第一日, 佢地d課程真係好淺嫁??我都有d擔心呀!!我個間係(奧海城分校)

醒目開學勳章

我都係22/9到交, 佢話仲有少量位, 交左笫2日就叫我去in la...

醒目開學勳章

明天中秋節活動.

有冇黃埔o個間分校家長呀??覺得ok嗎~~因為囡囡明年就可以讀n1~~thanks

饅頭Renee2005年1月23 日出世3 .58kg

聖誕老人愛心粉嶺幼兒學校...我地係粉嶺華心村...

我有係屋企幫大仔溫習...因為佢已經N4...出年就小一...我怕佢會追唔上...尤其寫字方面...

我諗住亞哥讀完N4後...細佬就會轉走LU...盡量相就地點一齊返學...

Funny 寫道:
Hi mrs.so,

What is 粉嶺聖誕老人?

如果課程較淺, 你諗住點? 會唔會同細仔轉校?  自己係屋企做多D補充練習得唔得?    
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

醒目開學勳章

我地交o個個環保燈籠得獎呀!      

醒目開學勳章

饅頭媽媽(町),

明年幾月入學?  報左未?  呢度好難搵到讀同一分校既媽咪!  

醒目開學勳章

mrs.so,

我諗一般既幼兒園N2-N4 課程都會比一般既幼稚園K1-K3 課程淺!  

我有小孩於其中一園讀N4,學術方面,我評價是不拔尖也不補底。要求程度是僅僅基本而已。採用課本程度是不錯的(牛津...等),若果小孩真是記得或識串吧(e.g. N3 : spaghetti),但呢度由於不默書(即不溫習),寫字量又少(即寫完都未必識寫),結果"教完"不等於"識"。
看看每月/星期學習進度表,內容進度不差,但"不知"你的小孩能掌握多少?(即家長要求高的就要自己嚟)
開心愉快兒童生活一定首要,衡接香港各類小學也重要!
選小學有時身不由己;我夠想選間活動教學低班冇考試的小學來銜接啦,但首輪唔夠分入唔到,次輪派咗去間傳統多功課小學到甘又點?除非兒童會有一條龍啦!
‹ 上一主題|下一主題