用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拔萃女小學招生 阿爺捱通宵為孫女取表
樓主: mission
go

拔萃女小學招生 阿爺捱通宵為孫女取表 [複製鏈接]

Re: 月花七千 裁培女兒入女拔萃

攞早攞遲, 又點?
唔通早果d會有分加咩?
我就唔信DGS係咁考慮囉...!
唔好咁天真啦
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

只要係派表時間去攞就得啦!越遲去就越唔使排隊。

judy 寫道:
[quote]做勢就做勢啦! 即係就我賴理你死活,反正你地心甘命抵來排隊,我又唔會無學生!  

我唔知點解要派表,但我估肯定唔係做勢。[/quote]

願聞其詳

由 judy 於 2006-09-08 09:47:42

呢個仔呢!又蠢又無良心!
個新抱呢?可能係個新抱叫都未定!
如果佢個女學到佢父母一半,聚?都家門不幸!
由 Annie123 於 2006-09-08 09:50:25

其實而家好多人都係咁,駛死 d 老人家,我自己都識唔少咁樣的人。
老人家都已經完成責任啦,仔女養大晒,應該係輕鬆 d 享下福的時候。

所謂一家唔知一家事,人地已經話係自己個仔叫的,就不要去諗衰人那個或者是媳婦。或者,人地個亞爺愛惜個孫,自告奮勇話自己去取表!起碼個亞爺有這個心。

換了是我6299,他們「睬你都傻」,即使間學校在他們住的隔離。

世上總有「一個願打,一個願捱」的事例。反之,世上亦有很多常常「奉旨」老點自己的仔女做這做那的父母。

moooon 寫道:
[quote]由 judy 於 2006-09-08 09:47:42

呢個仔呢!又蠢又無良心!
個新抱呢?可能係個新抱叫都未定!
如果佢個女學到佢父母一半,聚?都家門不幸!
由 Annie123 於 2006-09-08 09:50:25

其實而家好多人都係咁,駛死 d 老人家,我自己都識唔少咁樣的人。
老人家都已經完成責任啦,仔女養大晒,應該係輕鬆 d 享下福的時候。

所謂一家唔知一家事,人地已經話係自己個仔叫的,就不要去諗衰人那個或者是媳婦。或者,人地個亞爺愛惜個孫,自告奮勇話自己去取表!起碼個亞爺有這個心。

換了是我6299,他們「睬你都傻」,即使間學校在他們住的隔離。

世上總有「一個願打,一個願捱」的事例。反之,世上亦有很多常常「奉旨」老點自己的仔女做這做那的父母。[/quote]

吓!咁都得罪人 :tongue:  :tongue:  :tongue:

王國長老

如果係我亞媽自告奮勇話自己去取表,
落咁大雨我點都走去搵佢番黎呀!
真係一家唔知一家事,所以我都唔明,
有好多人做得出既野我都做唔出。

[quote]
moooon 寫道:

quote]

撇開明明無謂通宵排隊呢個事實 (由此見到個仔的確蠢), 即使亞爺有心, 為人子女的又點忍心?

世上總有「一個願打,一個願捱」的事例。反之,世上亦有很多常常「奉旨」老點自己的仔女做這做那的父母。

這個世界人哋點唔重要, 問番自己個心, 做出來的嘢, 似唔似個人比較重要.

my wife took a form this morning. Not crowded. Just took 3 mins as the teacher (not sure) described the documents to be submitted.

真係無謂去排通宵的...................-(    

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

撇開明明無謂通宵排隊呢個事實 (由此見到個仔的確蠢), 即使亞爺有心, 為人子女的又點忍心?

引文:

這個世界人哋點唔重要, 問番自己個心, 做出來的嘢, 似唔似個人比較重要. ?

咁交表唔知又要唔要排呢

由 judy 於 2006-09-08 14:19:20

嚇!咁都得罪人     

其實我無意批評各人的言論,我只是想說出我的觀點。或者您們太過「對事情不滿」,以致仍是一面倒地說:「個仔很不孝,個亞伯很可憐....,做乜您幫佢講說話?做人對得住良心......。」

事實上,我從來都無說過那個做仔的叫一個62歲的老人家去取表是對。但也不一定很錯。對於個孫,做亞爺的,為何不可以為個孫做一點他認為自己可以幫到手的事?為何去取入學表格會是錯?個仔叫?都要個亞伯肯至得咯。

當中扇情的只是三更半夜,兼逢有雨....等等,和「亞婆輪米」的情況差不多,我們可否又一面倒地去罵那些做仔女的,肯定沒給家用,亞婆才去輪米!

62歲不算年輕,但也不至於去取表都會是辛苦難當的事,取表會否辛苦過做大廈的晚上看更兼巡樓?很多人62歲仲要工作,工作性質甚至更苦力。

事實我只是羨慕個小朋友有個咁好的亞爺!個亞伯很好(只是有點傻,或者他不知道不用如此去排隊),個仔是否衰?要清楚或認識當事人才知道。個孫是否「有咁既老豆,教出來都唔方好」?因人而異吧。有些做牧師的,都會有個敗家仔。

moooon 寫道:
[quote]由 judy 於 2006-09-08 14:19:20

嚇!咁都得罪人     

其實我無意批評各人的言論,我只是想說出我的觀點。或者您們太過「對事情不滿」,以致仍是一面倒地說:「個仔很不孝,個亞伯很可憐....,做乜您幫佢講說話?做人對得住良心......。」

事實上,我從來都無說過那個做仔的叫一個62歲的老人家去取表是對。但也不一定很錯。對於個孫,做亞爺的,為何不可以為個孫做一點他認為自己可以幫到手的事?為何去取入學表格會是錯?個仔叫?都要個亞伯肯至得咯。

當中扇情的只是三更半夜,兼逢有雨....等等,和「亞婆輪米」的情況差不多,我們可否又一面倒地去罵那些做仔女的,肯定沒給家用,亞婆才去輪米!

62歲不算年輕,但也不至於去取表都會是辛苦難當的事,取表會否辛苦過做大廈的晚上看更兼巡樓?很多人62歲仲要工作,工作性質甚至更苦力。

事實我只是羨慕個小朋友有個咁好的亞爺!個亞伯很好(只是有點傻,或者他不知道不用如此去排隊),個仔是否衰?要清楚或認識當事人才知道。個孫是否「有咁既老豆,教出來都唔方好」?因人而異吧。有些做牧師的,都會有個敗家仔。[/quote]

moooon 寫道:

唔怪得亞爺會通頂排隊, 佢個仔都係感同佢講!

Loving, Caring & Sharing “教養孩童,使他走當行的道,就是到老,他也不偏離。” (箴言23:6)

其實只係間學校想做勢啫, 最後只係攪到d 老人家,
真無謂, DBSPD 都派form 啦,
又吾見人地係咁.....

王國長老

去取表不是辛苦難當的事,
但通頂擔遮成晚企係吖嘛!
你餵夜奶都辛苦啦,
你又唔攞自己同夜更司機比?
通宵排隊梗辛苦過做看更啦!
看更亞伯晚晚行好晒床訓架!

moooon 寫道:

Re: 拔萃女小學招生 阿爺捱通宵為孫女取表

我發覺當一個人要固執起來的時候,真的講極都唔明,都唔聽人講的!

本來都諗住無謂回應,反正都無結論的。講贏了會有獎乎?吃力不討好。事不關己,己不勞心。

人總喜歡各持己見,或者可能是各有前因吧,所以對於某些「死穴」非常「火庶眼」。

放下成見!我說的話只講事,不對人。人與人之間少點戾氣,多點祥和,對人對己都是一件好事。

若果要說三代同堂:亞爺、仔、孫,是「一家人」的話,應該是很親密,相親相愛的;既然口口聲聲要強調是一家人(或「自己人」)的話,為何仍要「斤斤計較」?做父母的去為兒女去排隊是正常,做亞爺的去為個孫排隊卻是錯?這是什麼「歪理」?

我認識有兩種極端的耆英(指對「自己屋企人」):
1. 一種是「偉大愛心型」-- 只要是自己能力所及的,做到幾多就幾多,有錢出錢,有力出力,全力以赴。湊孫、煲醋、煮飯、送返學放學、送埋大屋(真有其人其事)、供書教學、預留巨額遺產.....。
2. 另一種是「懶惰得把口型」-- 少做少錯,唔做唔錯,你叫我做事你最錯。我要享福,唔多想郁。(上天說:誠您所願,您以後都不用再郁了。不是我黑心,通常懶的人都多病痛,是大自然定律。)

換了另一個角度,何不想想:「可以為一個自己愛的人去付出,是一件幸福的事」-- 施比受更為有福。愛不只限於男女之情,父母子女的愛,當中也包括對孫的愛。所以不要說什麼:餵夜奶、排隊.....。現今社會,人權算是很高的了,沒多少強迫之事!

誰人說,亞伯在夜雨中,不曾幻想孫女他朝成鳳而欣喜?-- 她的好等於我的好。

我們暫且不談什麼「通宵達旦、大雨狂風」之類的搧稿,反正無人知道真正「箇中底蘊」是什麼!為一件「假設」的事情而動怒,值得嗎?

即使亞伯是受個仔所託,但亞仔有否叫他食完晚飯之後就去排隊啦亞爸?抑或亞伯無知地以為要咁早去排隊而自作主張、自作聰明而亞仔唔知(因為不同住)?

或者,那個仔可能真的是衰人一個,如那個叫亞媽去乞錢供自己花費的不肖子一樣,但現時無人可站出來證實,所以不談也罷。去乞錢的亞媽亦不抵爭。

--------------------

現在的論點是:「要亞爺去為孫女,排隊取小一入學申請書是否不當?」

如果您是反方,即是覺得亞爺取表是錯的,如是者,我想請問閣下:
1. 62歲亞爺通宵冒雨排隊上深圳會二奶,是否都其情可憫?
2. 或,62歲亞爺通宵冒雨於馬會門外排隊入場賭馬,是否亦非常可憐?

--------------------

後話:

我覺得亞伯為孫女取表,都是「陪跑」居多。何解?

女拔一向都盛傳「睇家底」,觀乎香港一般即使極中產的家庭,都會有個「賓賓」,何需要勞煩亞爺大人親自取表!

Re: 拔萃女小學招生 阿爺捱通宵為孫女取表

怎麼可以划得這麼遠          . . . . .

要老人家這樣熬了一夜, 絕對難以想像 . . . . .我都覺得有愚蠢及不孝之嫌;  沒有小孩既父母提出, 阿爺又點會知要何時何刻, 何地去做 d 乜呢, 真係很難說得過          .

martie 寫道:
[quote]
moooon 寫道:
[quote]由 judy 於 2006-09-08 14:19:20

嚇!咁都得罪人     

事實我只是羨慕個小朋友有個咁好的亞爺!個亞伯很好(只是有點傻,或者他不知道不用如此去排隊),個仔是否衰?要清楚或認識當事人才知道。個孫是否「有咁既老豆,教出來都唔方好」?因人而異吧。有些做牧師的,都會有個敗家仔。[/quote]

[/quote]

哇!拍手?我又拍埋一份          ,思想够獨特。

電視廣告都有話:"同別人諗到創業,我地諗到保值"。而現實上,當見到呢段新聞,一般人會諗到個仔愚蠢及不孝,而思想獨特之人却諗到個亞伯很好,羨慕個小朋友有個咁好的亞爺!進而感懷身世:"換了是我6299,他們「睬你都傻」,即使間學校在他們住的隔離。"

一樣米養百樣人,真係無錯!

我都有叫傭人去取女拔取申請表, 個表格真係有個號碼o架.  不過, 如果我係校長, 唔會因為個小女孩用no 00001 form就唔揀佢. 一來, 個小朋友係無罪的, 二來, 不該用事情的表面當作是真相...  e.g. 可能個仔只是請老人家幫忙取表, 而老人家卻誤以為好似買樓一樣, 愈早去排隊取表就愈有利... 一場誤會嘛....
‹ 上一主題|下一主題