用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣區小一學校
樓主: QUEENIE54
go

荃灣區小一學校 [複製鏈接]

Re: 荃灣區小一學校

有無人可以幫我呵

我打算報荃灣何傳耀公立小學囉,貪佢有聯繫中學(何傳耀英文中學),同埋都唔係太多人報掛!
QUEENIE54 寫道:
OK. Thanks!

咁你自己又有無心水呀! 諗住幫的的小朋友報邊間?

你可以留意吓學校網頁,但聽講好似有等出年先有!
zeezee 寫道:
浸聯有無參觀日呀,好想去睇下。聽日下晝我會去伍下參觀,唔使非嫁,報名日近,請多多交流    

點睇五季明上午 & 下午 ???

聽講伍季明好似幾好架喎......

Re: 伍下參觀

近來為左個細老板,周圍睇網頁,對眼差d跌出嚟 今日去左伍下o既參觀日,感覺好舒服 ,講解清楚,有問必答,禁arm有媽咪有相同o既想法,所以直接引文,唔使我逐隻字dook,希望睇完我地分享o既媽咪,大家都分享下啦邊間都得,愈多愈好

象棋狂人
新加入國民
註冊日: 06-09-02
發表數: 3

Re: 伍季明下午校小一既家長  
Hello samantha821

雖然我未係伍下的家長,但我都想分享一下到伍下參觀後的感覺。主任同老師D講解好清楚(學校特色、派位、選校策略...)另外令我感到有趣係D學生好有表演天份,唔似死讀書咁「吽」,又有禮貌!

我參觀後特登唔走住,睇佢地一年級放學,發覺幾好,校長同好多老師都好照顧D小朋友,表現親切,見晤到小朋友喊,個個都開開心心咁放學!我對伍下的興趣大增! 

其實間學校難唔難入?妳個小朋友返學幾日有咩感覺?有咩心得提供?

醒目開學勳章

QUEENIE54

囡囡係上午定下午同學仔,我仔係上3B.
你無參加學校舉辦d小學參觀咩同9/1家長會?
校長有講嫁,我地無得直入嫁,一樣要計分�抽籤!
你心目中想揾咩學校.輕鬆的應選馬灣基慧啦!
好多家長都話小朋友入去讀得好開心嫁!

荃威基慧都幾好嫁,學生好有禮貌,校風好好,但係校舍細d同舊d.不過都可以接受嫁!

rosahsia
有眼光,〔荃灣公立小學〕係今年先改名為〔荃灣何傳耀公立小學〕嫁咋,考頭20名小六學生係可以直升band 1英中〔何傳耀英文中學〕.計埋考入去個d小朋友,呢幾年都唔有>35人入到嫁...
我估放佢頭1/2位實入-因佢今年都收左4班P1,但若放3/4就唔知啦-因佢今年改名後會吸引多d家長報,但佢有一個缺點-校舍超舊

荃天好似唔係咁好

伍下聽說幾好,但功課多囉!

我就認為選荃公就好似選荃官, 全級得30多個位可以入何傳耀, 但若全級有160人, 其他D點算, 我看到荃官D升中派位,去唔到荃官D學生派得都唔係幾理想, 即是話我一定要谷個仔入全級40名以內, 入唔到就危危乎, 壓力都唔少, 何必呢, 另外, 入荃公重慘, 校舍超舊, 要個仔捱6年, 又要佢一定要考前30名, 只不過是方便入何傳耀, 值得嗎?
我見到入何傳耀, 許多學校也派到不少, 好似柴天, 浸聯和伍下, 何必無謂犧牲?

絕對應同cyc25的講法, 為咗有多少少機會入何傳耀or荃官而選學校實在對個小朋友唔公平, 重要這6年谷個仔入全級30-40名, 好慘呀!亦唔值得! 我寧願比佢較為開心d的6年, 講真係津校讀書都已經好緊張, 重要讀d咁全統的學校? 所以我選了石鐘山, 應該會輕鬆少少

謝謝

如果得15分,first round 自行分配點填好 ??

醒目開學勳章

cyc25/ Cherrychunhim
好似講得太嚴重啦,選荃公唔等如犧牲掛!
可能你地對荃公有d誤解啦!
其實荃公派位都唔差嫁.只係佢有標榜頭20名可直升何傳耀啫.而據知每年入讀的小朋友都不只此數目.
而且佢每級人數係無160咁多喎,呢兩年重少,得60-90個呢,(咁計法入讀百分率重高過浸聯呢!)
佢唔同荃官,佢d老師好有愛心.成績差的學生老師都不會放棄.此點與荃官略有不同.
我會咁講因為我認識有小朋友係入面讀.唔係只看網站數據.
其實間間學校都會盡力提升小朋友的學習能力與興趣,呢d就係所謂的"谷"吧!
老實講,就算油天�浸聯一樣有小朋友入唔到理想中學.最重要係係d老師有無愛心,教學方向!
提多一點,係入面讀書的學生,一樣讀得好開心嫁-至少我看到那群認識的小朋友都好開心.
不過校舍真係舊,d小朋友一直都唔滿意呢點就真...
解釋咁多唔係叫你地選佢,只係比你地認識清楚d咋!

而且小朋友唔一定谷就有好成績,所以入到油天唔一定派得好嫁

我個仔都係今年揀小學,自己仲係心大心細,但有幾間都是心儀的學校
1. 官小(麗城) .......2測2考
2. 浸聯 ................2考
3. 基慧(馬灣) ...... 2測2考
4. 靈光 ............... 2測2考
5. 柴天 ............... 4測2考
大家有乜意見可以交流

我囡囡都係 上午 3B 呵..她叫琳琳...你個仔叫什麼名呵

[quote]
tinmama 寫道:
我個仔都係今年揀小學,自己仲係心大心細,但有幾間都是心儀的學校
1. 官小(麗城) .......2測2考
2. 浸聯 ................2考
3. 基慧(馬灣) ...... 2測2考
4. 靈光 ............... 2測2考
5. 柴天 ............... 4測2考
大家有乜意見可以交流

cherrychunhim 寫道:
絕對應同cyc25的講法, 為咗有多少少機會入何傳耀or荃官而選學校實在對個小朋友唔公平, 重要這6年谷個仔入全級30-40名, 好慘呀!亦唔值得! 我寧願比佢較為開心d的6年, 講真係津校讀書都已經好緊張, 重要讀d咁全統的學校? 所以我選了石鐘山, 應該會輕鬆少少

我都覺得小朋友能愉快讀書先最重要, 同時選校要考慮大人同小朋友適合邊類型學習模式. 講真升上小學後, 大人必定要陪佢讀書做project, 如本身工作時間長, 就未必能應付到傳統型學校的密集式教學了! ... 我自己就想小朋友能開心上學去, 所以我會算選活動教學既石鐘山!!    

PINKAVA 寫道:

請問"官小"有咩好呢? 我都好想知, 有無小朋友讀緊可分享下? 個個都話好,但又無咩人講得出佢好在邊?

yes. 荃官 同 海官 邊間 好d, 機會大d???

路邊社消費,海官考28都入唔到band 1 中學

即係 40名內都無用。

咁有幾多人喎

咁即係海官唔好啦....
‹ 上一主題|下一主題