用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V

我女好like祝老師, 話她又温柔, 又靚, 今次她十分開心lor, 等佢去完旅行話佢知, 另外二位陳老師, 可否講吓她們的特徵, 我分唔清邊個打邊個woo?今日早上要去觀課(朝8:15-4:30), 所以早了起床, 又要餵奶比仔吃 明天早機, 所以今日都好少時間得閒lor, see you 9月1日la, 大家

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V

maku,

多謝報料, 祝老師及安盈老師都好好, 2個我個仔都鍾意, 其實我最想安盈做班主任, 因為我大女都她做班主任, 2個都是她教就最好. 我仲以為她們會轉教下午班, 現在不轉, 就最好不過了.

知唔知下2A那位是班主任? 另外龍老師升上K3, 原先的CHOI老師是走了, 還是調了班?

yanyanmama, christina,

祝大家旅途愉快......

今日去了6間觀課, 荃灣信義/浸信會聯會小學/柴天下午校/伍季明下午校/石鍾山及荃天, 好疲倦, 慘過返工.          我最like浸信會聯會小學/伍季明下午校/石鍾山, 石鍾山都好好, 校舍新, it勁, 但我心儀浸信會聯會小學, 伍季明都好好, 可能對佢印象幾好, 師資一流, 好多碩士...所以都15/16

必必:如果你是我, 你會點選, 我覺得女女都谷得(伍季明下午校), 但上午校搬去明愛對面, 新校舍我老公好like, 但驚佢辛苦lor         

今日見到海橋及子杰家長, 我同子杰mom互相討論, 都無咁悶lor.

好啦, 今晚要早睡(但要看仔都好難早睡), 明天要早起床la. 9月1日見la. see you.

hi all mummy,

我都去完k1新生家長會, 嘩, 有好多回條要填, 可能第一次無麥經驗, 有d野想問下 (1) 冬天校服 : 長褲 & 衫訂幾多件 (2) 保健計劃是/否參加得過 ? (因我見地址係觀塘咁遠) (3) 參加家教會如我同老公都想參加是/否一份 form o.k. ?  (4)  我個女班主任係單老師, 妳地小朋友有無比佢教過呀 ?  (5) 英文老師講k1-k3 會有教 phonics, 妳地d小朋友學唔學到 & 普通話老師又如何 ?  

我真係太多問題, 唔好意思.

thank you

必必

我只記下k1 & k3的班主任, sorry   

christina
兩位陳老師的特徵等必必答你清楚d

summer_66
我個仔仔班主任都係單老師
咁, 你女女就同我仔仔一班   
(1) 冬天校服 : 長褲 & 衫訂, 我就各買了2件, 料比較厚, 怕不乾.
(2) 保健計劃是/否參加得過, 好似今年是第一次有保健計劃,
我就沒打算參加, 太遠了要去到觀塘
(3) 家教會是一個家庭計算, 你地一份 form 就得
(4)單老師無教過我大女
(5)因我自己有教大女phonics, 所以學唔學到就吾知
至於普通話, 我見女女返來都有唱d普通話的歌比我聽

hi maku

好多謝妳回覆, 真係好妳個仔同我個女係同學 (之前已經遇到一個男仔同我個女一齊返 playgroup, 佢又係同我個女一班), 我個女係綠組, 妳個仔呢 ?

(1) 其實長褲我係想訂兩條, 但衫唔知2定3件好, 依妳經驗2件是否夠替換 ?
(2) 之前有個 topic 講保健計劃都好似講d間, d媽咪講到好好咁 (不過, 妳都知近來多左d人係bk搵食, 真係唔知信唔信得過), 其實我想搵牙齒保健果類, 等我聽日打去問下先 ?
(3)  我老公講單老師講野好定, 口才唔錯, 佢都話個個老師都好講得, 咁樣d小朋友唔會悶.
(4)  咁妳大女而家讀緊幾多級 ? 係學校學d phonics 有無幫助.  咁d普通話口音如何, 不過我自已都唔識普通話, 只要個女肯講我都心願.

thank you.

各位荃浸媽咪:

我想問吓你地小朋友夏季校服是否1件短袖T恤, 2條短褲+1件中袖T恤(因我今天準備洗新校服時, 先發覺得1件短袖T恤, 如果著中袖T恤的話會否太熱呢), 所以想問吓各位媽咪是否要買多件短袖呢?

醒目開學勳章

maku
咁以後你不愁寂寞, 一次來左咁多位KI媽咪   

summer_66, rleung, KKMo
歡迎咁多位新加入媽咪.

rleung
你無記錯, 據今年有小朋友同時讀K1/K3的媽咪報料, 新書包係長左,同無左兩邊側袋!

我個時都係兩件短T,一件中T.兩條褲.
但若買唔夠唔緊要,因為學校好似成日都會有幾件T係到,真係唔夠可都1/F問下有無貨便可.

summer_66

我個仔係黃組,衫2件是都夠替換, 不過, 就麻煩d, 一放學回來就要趕住洗.
我大女9月就小一. 學校學d phonics 當然有幫助, 至於學校普通話老師發音非常準(我聽過她跟其他老師用普通話交談),
女女學完回來的發音都算準, 不過有時用錯了聲調.

rleung

中文書係唔駛帶返學. 學號就是手冊名字隔離()個number.
上1A的班主任係賴老師.
你有吾明, 隨時發問, 如果我地這班荃灣浸信會媽咪知, 會解答你的問題.

KKMO
兩件短T會好D, 我大女會放背心外套在書包(上堂時用)

一次來左咁多位KI媽咪   

另教我女女的陳老師(K3)已經離職, 內心有D吾捨得,
可能陳老師要專心地照顧遇到交通意外的仔仔.
希望她仔仔早日康服.

最後, 我都取了明天一日假在家休息

醒目開學勳章

maku
你係K1大家姐   
我一直無留意有 學號   
原來陳老師已經離職,佢好堅強,天有責任怠.祝神好好保守她的一家,願他的小朋友快d好返.

明天早上會好靜,希望新來的媽咪多d上來陪你!   

我係K1大家姐    咁你就係K3大大家姐    
我見學號都係今年開始寫在手冊.

我要睡了, 你都要早點睡   

hi maku,

多謝妳詳細回覆.

hi rleung & kkmo,

妳地好嗎 ? 妳地小朋友讀邊班呀, 唔知會唔會係我個女同學仔呢 ?

另我已打左去保健計劃佢地回覆會有姑娘到幼稚園幫小朋友檢查 (上下學期一次), 其實大致同健康院類別一樣, 係多左口腔 (即牙齒), 但先係姑娘檢查, 如有問題會轉介牙醫, 但要收費, 咁我都有打返去健康院問, 個姑娘都同我講健康院除牙之外 (眼 (4歲可以 check), 智力測驗等等都有, 叫我再約期 check 係免費), 我諗比$400, 幫個女睇下d牙唔係幾化算.

醒目開學勳章

maku
我地K3大姐大係必必

我今日本來想在家好好休息, 但要幫仔仔女女填手冊, 通告, 預備開學用品等等, 都花了我一整天   
好彩早排已準備了一些.

9月開始,要幫埋細仔看功課, 我相信會好忙   

醒目開學勳章

真係無晒人,好靜呵!

maku
K1開始唔會好多功課,反而囡囡升小一可能緊張d

010早/各位早

等我up 返topic 上来   

rleung 寫道:

maku:
賴老師係咪好長頭髮果位?我又唔記得啦      希望9月4日無行錯校門.入錯班房     

係長頭髮, 好pretty果位
‹ 上一主題|下一主題