用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無8月開學幼兒園既媽咪分享下!
樓主: KMY
go

有無8月開學幼兒園既媽咪分享下! [複製鏈接]

Re: 有無8月開學幼兒園既媽咪分享下!

TongSzeLai 寫道:
我BB都返學讀N1啦!佢不但無喊,仲反常地唔怕生"保"兼過份活躍。  
希望都係屬於唔習慣ge反應啦!

我BB返左3日, 佢都無喊, 無搵媽咪, 所以都係一路在課室出面等佢放學, 其他媽咪就個個被老師叫入課室

佢都係唔怕生"保"兼過份活躍, 仲好似超勁 high, 所以老師會特別留意佢

唔知佢咁様有無問題??

係呢, 你地既仔女係返半晝定全日o家?

半日Only.

3 days per week (Mon, Wed, Fri).
Half day 3 hours morning class.

First week: 1 hour
Second week: 2 hours
Third week onward: 3 hours

Hi,
你地既小朋友都好叻喎,我仔仔4/8(上星期五)第一天返pn,已經好似樹熊不停攬住我隻腳,本星期三開始沒有大人陪,唉!好慘呀!喊咗好耐,不過到咗星期五,老師話佢只係喊咗五分鐘,真係好綵,其實小朋友會很快適應的。
不過,4/9我仔仔會轉去救世軍,不知到時又會否再來一次重新適應呢?!

candyPo 寫道:
我個囝明天22個月大! 你個囝幾大呢?

[quote]
Marcus媽 寫道:
candyPo,
我囝同你囝囝都差唔多,佢依家幾大呀? 我個囝都係第2日搵過我一陣之後就無了,我囝依家認得d先生,開始唔驚自己一個了在課室了,我估男囝都係比較快習慣。

[quote]
candyPo 寫道:
我個仔8月9 日第一日返學, 冇喊, 佢仲好開心同埋話好玩! 今日第二日返學, 佢入課室後巳經自己走去搵玩具玩, 我同佢講媽媽係出面等你, 叫佢自己留係班房同miss同埋同學仔玩, 得唔得? 佢話得! 跟住我離開課室, 佢都冇喊又冇搵我! 我諗下星期一第三日返學我唔請假陪佢, 希望佢乖乖啦!
[/quote][/quote]

ReneeC 寫道:
[quote]
TongSzeLai 寫道:
我BB都返學讀N1啦!佢不但無喊,仲反常地唔怕生"保"兼過份活躍。  
希望都係屬於唔習慣ge反應啦!

我BB返左3日, 佢都無喊, 無搵媽咪, 所以都係一路在課室出面等佢放學, 其他媽咪就個個被老師叫入課室
佢都係唔怕生"保"兼過份活躍, 仲好似超勁 high, 所以老師會特別留意佢
唔知佢咁様有無問題?? [/quote]
ReneeC,
我同你一樣老師都特別留意BB,我暫時都當係好事。不過,我可唔可以問下你BBo係屋企或街外係o米都係o活潑主動,因為我BB去朋友或陌生地方會好驚青,但返學就好似兩回事o甘     

Btw,我BB都係返半日 :wink:

TongSzeLai

我BB都係返半日 (PM)

佢係屋企或街外都係活潑主動, 除非見到陌生男人 (around 20-40 歲), 佢一定會好驚青或喊到發顛

其實佢返學咁 high 同返 playgroup 時差不多, 唔知係咪 d 同學仔 未 warm up, 顯得佢特別 "過度活躍"

yellowbus 寫道:
Hi,
你地既小朋友都好叻喎,我仔仔4/8(上星期五)第一天返pn,已經好似樹熊不停攬住我隻腳,本星期三開始沒有大人陪,唉!好慘呀!喊咗好耐,不過到咗星期五,老師話佢只係喊咗五分鐘,真係好綵,其實小朋友會很快適應的。
不過,4/9我仔仔會轉去救世軍,不知到時又會否再來一次重新適應呢?!

仲乜讀讀下會轉校既?

我個女將會返全日, 而家返緊2.5hr

好彩呢幾日佢都無cry lu
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

Hi babybear,

救世軍係我一直希望仔仔入讀的幼兒園,因為佢地既教育方法不錯,而現在的一間只是當時用來作"騎牛搵馬"之用。

唉!仔仔由星期一喊到今日呀!太可憐啊!今朝早仲話唔返學添。

babybear 寫道:
[quote]
yellowbus 寫道:
Hi,

仲乜讀讀下會轉校既? [/quote]

我都想同我囡囡轉校,但我覺得開了一個星期就轉,好像浪費左d校服,不過我囡囡間學校好唔掂!試過我打電話去學校話唔坐校車放學,點知當我去學校接時,學校先發覺我囡囡上了校車,我俾佢地 嚇死 ,好在後尾無事,但有冇d學校咁大意,我仲係讀下午班,(唔多人坐校車)都可以咁,係咪要轉校,d老師仲覺得好小事咁,個班主任一d唔好意思都無          

物間學校甘家, 太不負責任啦
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

我個B都係8月開學讀 N1, 而家返左2星期, 都要人陪, 因為老師話佢唔係好得, 睇下下星期可唔可以啦

因為我個仔係一隻樹熊  
教育王國以外之相冊連結已被刪除

My son is also a baby koala.  Teacher said he didn't cry in the class today.  It's a great improvement.  Hope that your 樹熊 can be better.

金毛B媽 寫道:
我個B都係8月開學讀 N1, 而家返左2星期, 都要人陪, 因為老師話佢唔係好得, 睇下下星期可唔可以啦

因為我個仔係一隻樹熊  

applemary,

你囡囡讀边間學校架?

yellowbus,
你bb讀边間學校架?我囡囡都係4/9星期一開学,禾輋救世軍N1。

mouse:
  愉景方方

sunshine,

My son will go to 明德救世軍n1.
Hope that your daughter and my son will have a good start in 救世軍.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題