用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站
樓主: 10396
go

**06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站 [複製鏈接]

Re: 06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

各位     

很開心見到這個topic,因為我個囡今年9月都係在崇幼讀k1。

我想問,上次交9月份學費時,你們是否已領取校服和書包呢?

因為我上次忘記帶留位費收據,因此要再補交,但補交時卻沒有分發校服和書包給我。

羊媽媽,
阿囡會係慈雲山上車,到時阿囡可能會和你的小朋友同一架校車。
羊媽媽 寫道:
我囡囡會搭校車,係樂富上車,你呢你住邊區?

點解要買白色長褲呢?

[quote]
盛盛媽咪 寫道:
請問你

06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

大家好呀! 我住o係藍田架, 校車好似係頭站仲要好早添呀, 都有d擔心個女舟車勞頓, 搞到無心機返學 !!!

真開心多了咁多媽媽入來,向你們說聲hello!

E媽:
你好,咁近真係有可能同車,不知會否讀埋同一班呢?

我在註冊時有取校服,但我無買書包所以不大清楚,或者你可以打去學校問問。

盛盛媽媽:
買白色長褲是否因為怕蚊呢?平時可以著嗎?

hi 各位媽咪..E媽 羊媽媽..

係呀.. 如果怕蛟咬就可以著白色長褲.. 不過一定要純白色..  主任講~學校已經安裝

hi alexliu,

請問你

醒目開學勳章

各位:

您地好,無上黎一排,真係熱鬧左好多.

盛盛媽咪:我住青衣,但囡囡會在深水步上車,約5分鐘車程,如果在青衣上車,車程會好長,仲好早上車tim,佢daddy同我都怕佢在車上訓著,寧願每日同佢去嫲嫲到上車
LizMommy:囡囡在ccdc學緊芭蕾舞,800/8堂,ok la,佢成日都話要跳舞,但上完堂又唔肯跳比我地睇
我想問下邊到可以找到個親子啟蒙班資料??

10396 ,

我每朝都要帶盛盛上校車.. 又要就埋我自己返工時間.. 因為我返8:45公司喺鰂魚涌.. 所以盛盛頭站車反而就到我唔洗遲到 tim..  

Hi 盛盛媽咪 :

無錯呀 , 我係囡囡爸爸黎架 ! 校車果度我剩係記得好早 , 但正確時間就唔係太記得 lu ! 呢度有幾多家長會參加親子啟蒙班呢 ? 我就報左 10:30 - 11:30 o既時間

alexliu,

我就無參加喇...八掛問吓.. 有咩學架  

個課程內容話有: 律動 , 親子美藝 , 大小肌肉訓練 & 茶點 , 有似未收夠人喎 , 可以問問喎 !

盛盛媽咪 寫道:
alexliu,

我就無參加喇...八掛問吓.. 有咩學架  

大家好, 我而家先睇到個TOPIC喎, 嘻嘻。
我仔仔將會入讀上午班。希望大家到時可以多多幫忙! 犬兒叫林家齊, 多多指教
我都會坐校車, 我家住深水步, 會係天鵝湖 果樹上車, 南昌街。有冇人一樣呀?

LOOK返以前D TOPIC, 回應下先:

RE: 長褲,
我都會買, 因為學校太多樹, 驚會有好多蚊。

RE: 校服,
我買左大碼, 不過仔仔前一排病到九彩, 瘦左好多, 家下好似有一個大麻包袋包住佢咁 唔知到時有冇得換。

RE: 課外活動,
我仔仔有去葉'S學音樂, 不過佢出院後再加上換工人, 攪到佢而家去親都喊, 唔知到時返學會唔會做喊包 煩死我。

RE: 歲數,
我仔仔佢算係大仔啦, 0303出世。

ASK: 影相,
影左未呀? 我唸住等佢肥返少少先影。

我都係WORKING MUM, 不過好彩5天工作, 但係又要成日出TRIP, 所以都唔係好多時間陪到佢地。所以希望我地可以係度互相照應啦, 唔係我一陣又會大頭蝦, 比老師COMPLAIN

記得多D上黎, 咁我地下次可以好方便咁搵返個TOPIC啦

silvia_ng , 各位家長,

嘩.. 大碼咁大件呀..    我囝好瘦架.. 細碼都覺得鬆呀..  

醒目開學勳章

盛盛媽咪
我都係因為方便返工同小朋友安全,所以在深水步上車,其實返工時間都幾趕嫁

silvia_ng

**我囡囡都係會在深水步麗閣村 or 街市上車(一時唔記得左),
**係呢,我記得好似9月初應該未有提供校車服務,唔知幾時先有呢?另外,您地會唔會在9月陪小朋友上課?

點解你地咁快就知道上校車既時間呢?
是否在崇幼網站內的校車表內查閱?
職員話這個校車表不等如新學期的乘車路線,但只可以作參考。

我都打算幫阿囡報一些親子音樂班,曾經睇過yip's,請問你覺得教學內容ok嗎?

朋友話

我地都冇參加。

alexliu 寫道:
個課程內容話有: 律動 , 親子美藝 , 大小肌肉訓練 & 茶點 , 有似未收夠人喎 , 可以問問喎 !

盛盛媽咪,
我都死火, 買左咁鬼大件........都唔知點算.......第時見到一個麻包袋小朋友......就係我個仔

10396,
好似頭一個星期冇, 跟住就有校車架啦。我仔仔可能第時同你女女同一架車喎。
我唸住陪佢返學架, 不過我驚我喊.......嘻嘻, 跟住個仔又喊, 咁就死火。而家都唔再唸, 到時先算。話哂係佢既人生一個新開始, 做呀媽既係眼淺d........

E媽,
YIP'S都幾好呀, 我仔仔果班兩個老師都OK。我上個星期仔仔因為勁喊, 攪到我要入埋課室陪佢, 咁睇到個老師都幾好。我就返一個鐘果隻, 有一隻兩個鐘就教下油顏色咁, 我就唔想佢留咁耐。一個鐘學費19XX,兩個鐘25XX, 12堂, 要每一次返夠9堂或以上, 就可以考升班試。共有8級, 家下我個仔考左第一級啦, 仲羅到91分添 仲有一張CERT! 留黎報小學都有用呀麻。
‹ 上一主題|下一主題