用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中華基督教基華小學
樓主: helenlo
go

中華基督教基華小學 [複製鏈接]

Re: 中華基督教基華小學

LEON,

很多謝妳的資訊, 我要多些上學校網睇真D.
謝謝!!

大家好! 請問基華小學是第幾志願? 上年小兒是第三志願.

Hi,
How is 中華基督教基華小學 compare with 華德學校上午校 ?
Thanks

ptn 寫道:
Hi,
How is 中華基督教基華小學 compare with 華德學校上午校 ?
Thanks
我都想知呀?有冇人報料唔該.  
太空人仔仔

基華小學(九龍塘)的師資,在九龍塘都算數一數二。

LilyMaMa 寫道:

Can anyone give more 料唔該.
How is the acadamic results of  基華小學(九龍塘) compare with 華德學校上午校 ?
Any other comments ?
Which is better ?

Thanks

九龍塘既津貼學校五隻手指數得晒, 咁基華師資係數一數二, 咁九官同聖家就三四五啦  

Can anyone give more 料唔該.
How is the acadamic results of  基華小學(九龍塘) compare with 華德學校上午校 ?
Any other comments ?
Which is better ?

Thanks

我都好想知!

唔該!!

基華:
認可教育文憑 100% 、大學學位  91% 特殊教育培訓  5%

九龍塘官立:
認可教育文憑100%  大學學位 90%特殊教育培訓 1%

聖家:
認可教育文憑  96%大學學位68% 特殊教育培訓 0%  

聖家(九龍塘):
認可教育文憑  97.1%大學學位 88.2% 特殊教育培訓

數據無得呃人的,想要揀學校,自己多d search吓 (仲要虛心d)。

好想哭 寫道:
九龍塘既津貼學校五隻手指數得晒, 咁基華師資係數一數二, 咁九官同聖家就三四五啦   [quote]
[/quote]

小人並無心挑戰你 , By result 如果學校老實報上數字又確實師資真係咁好, 亦請比較其他關鍵項目...

網上資料很豐富, 但求證十分困難, 所以需要有客觀分析, 更要避免以偏蓋全

基華:
認可教育文憑 100% 、大學學位  91% 特殊教育培訓  5%

九龍塘官立:
認可教育文憑100%  大學學位 90%特殊教育培訓 1%

聖家:
認可教育文憑  96%大學學位68% 特殊教育培訓 0%  

聖家(九龍塘):
認可教育文憑  97.1%大學學位 88.2% 特殊教育培訓

數據無得呃人的,想要揀學校,自己多d search吓 (仲要虛心d)。

[quote]
好想哭 寫道:
九龍塘既津貼學校五隻手指數得晒, 咁基華師資係數一數二, 咁九官同聖家就三四五啦   [quote]
[/quote][/quote]

除咗數據OK外,當然仲要比較其他,客觀分析,而且仲要細心,兩間女校唔使講,傳统教學、有band1英中跟尾,除非讀得好差入唔番中學另計。
基華硬件上輸比官立係正常,但我相信佢哋嘅方針(無論谷唔谷)嬴到官立,確另我對此間學校有點另眼相看,單講其中一點,特殊師資5%。知道嗎融合教育是政府力推的,不是每個小朋友都絕頂聰明,不是每間學校會有培訓老師這些的。我不是說此校多這些同學,我只對它的制度、師資上的讚賞。我從不幫人揀學校,每一個小朋友、家長及每一間學校都有不同,要找一間學校、學位唔難,要找一間十項全能+開心+程度高+仲要學校點點點 .....就難,我見過很多奇怪的家長,每個星期都見好多學生。始終果句,是不是一間好學校,在乎小朋友及家長的教育+學校的教育。「家校合一」才最重要。

我從不以偏蓋全,只不過我好少長篇大論分析,因太忙又想回應,所以好多時會skip咗,以為你哋明。Anyway Good Luck Everyone.

‹ 上一主題|下一主題