用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 仁立係我既母校. good!
樓主: jasonlai
go

仁立係我既母校. good! [複製鏈接]

Re: 仁立係我既母校. good!

hello 713050,

唉.......卒之都鬆一口氣囖...., 點呀, 你仔仔考成點呀? 希望大家都happy啦.    

ok 啦 !! 算幾好啦, 暫時睇左3份劵都有8字頭, 算係咁啦 !佢係考試前肯勤力溫書, 考成點都無所謂 , 考試都要講運 !! 佢鬼咁粗心大意, 好難攞到高分 !! 不過由星期五開始, 我已經好似放暑假咁啦 , 哈哈哈哈 !!!

你就好啦, 攪掂大女考試現在又要攪個細女考試, 不過就冇咁緊張, 因為比較起真係濕濕 碎啦 只不過都未可學似你咁快可以放暑假啫, 恨死人咩....
至於成績呢, 只係睇左英文, 1/2 中文 , 其餘仲等緊, 暫時
o係我角度我未滿意, 雖則中文有8字, eng. 有9字 , 因為佢未盡全力, 大頭蝦, 吾小心, 吾睇清楚d嘢就答. 不過你吾好介意, 我絕對吾係認叻, 因為我見倒佢錯d嘢我火都嚟堆, 你話直頭吾識答比佢一嘢扣晒分都算好呀, 心服口服, 最多再教過. 但係佢錯堆d大小草, 抄都抄錯
o個隻, 唉.....所以我吾係咁開心, 但係我都只係話吓佢, 冇鬧佢. 吾想比太大壓力佢. 可能我太緊張啦.............  

哈哈 !! 如果你好似我咁, 經過3年來既訓練, 已經習慣晒佢d粗心大意 , 抄錯尼d真係家常便飯 , 數學橫式o岩, 直式錯, 尼d經過專人訓練, 屋企既小朋友唔好亂學 !! 唉~~~~~~~~~~~ 所以我唔敢奢望佢有9字頭啦 !  

吓, 咁攪笑    , 橫式o岩, 直式錯 睇呢我都要食定鎮定劑咯..... 我想問你囝囝d普通話掂吾掂呀, 你點同佢溫o架. 我個女最弱係呢科, 緊緊合格 最慘係我都吾掂

kinki-ma 寫道:
吓, 咁攪笑    , 橫式o岩, 直式錯 睇呢我都要食定鎮定劑咯..... 我想問你囝囝d普通話掂吾掂呀, 你點同佢溫o架. 我個女最弱係呢科, 緊緊合格 最慘係我都吾掂

me too ! 我無幫佢溫, 全靠天才波, 之前最少都有B , 但今個學期得返C , 我都唔知點 , 不過始終都唔係主科, 都無咁驚 !!!

各位好,
我個女今年9月會入讀仁立小一, 係後補生考入的. 請問是否在高年班時會有精英班, 是否會很大壓力 ?學生是較活潑或文靜 ?  現我還未註冊, 可否給些意見.  

在三年班分精英班, 壓力大吾大呀, 都幾架, 有好多功課做, 我自己覺得d學生是較文靜的.校風較純樸, 不過好吾好真係見仁見智啦. anyway, 佢始終算係一間好學校.吾知幫吾幫倒你呢?

Kinki-ma,
多謝你寶貴意見. 我相信小女應可從小一開始續步適應未來的壓力, 兩年後應可應付.

另想多問有關家長會的, 只參加但不作義工可以嗎 ? 因我要返工, 怕未可參與有須要的工作, 或是須要幫手的安排多會在星期六呢 ?

家長會可以參加但不作義工 , 義工是家教會在有需要時 , call 你 , 而你有空才幫忙 , 當然是你在入會表格上 "√" 願意成為家長義工, 他們才會找你, 或者你可以附註假日才有空, 他們絕不會勉強大家 , 其實學校有好多地方是需要家長的協助 !!!   

你個女讀邊班 ? 我個讀A 班 !

各位好,
想請問一下, 如果爸爸是校友, 仍會有分加嗎?
謝謝~~

constant,

當然有啦, 好似多5分, 同有宗教一樣. 如冇意外應入梗

爸爸是舊生有10分, 但要check清楚是上午校舊生。如果下午校舊生, 就要報仁紀。有宗教多5分。我個女就係咁25分入左,九月升小一。

Hello, kinki-ma

我以前都有咁既經歷, 真係谷住度氣睡唔著,只有重覆又重覆
提醒她, 不過你不用擔心, 當小朋友再升一級時, 佢既心態會
不同左, Take it easy吧 。

我以前都好緊張她的分數, 但現在我都是提住她最緊要盡力及要keep 住就可以, 不過講就是咁講, 但我又發覺佢咁樣反而重取得高分,所以都係不要比太多壓力的小朋友  

Hi

我個仔今年9月就讀高班啦!千禧仁立是我想報的學校,我住石籬的,我想請問仁立返學和放學時間是幾点鐘?課外活動是在平日,還是星期六呢?

謝謝!
pig red

Hi 713050,
關於家長義工安排, 清楚了. thanks.

我的囡囡現被安排入讀E班, 因她是投考後補生的. 如日後有關學校生活, 可保持聯絡.

JosieW 寫道:
Hi 713050,
關於家長義工安排, 清楚了. thanks.

我的囡囡現被安排入讀E班, 因她是投考後補生的. 如日後有關學校生活, 可保持聯絡.

constant,

kinki-ma,
謝謝妳的 advise.

hello deonman,

我唸我到現在還未適應倒住 , 真係需要多一些時間. 今天收到成績表都尚算okay吾係跌得好多(考第六). 大家保持聯絡呀.  

constant 寫道:
[quote]
constant,

kinki-ma,
謝謝妳的 advise.[/quote]

YOU ARE WALCOME
‹ 上一主題|下一主題