用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請各位沙田第一城呂明才小學的家幫幫忙.... ...
樓主: Cherry車里子
go

請各位沙田第一城呂明才小學的家幫幫忙.... [複製鏈接]

Re: 請各位沙田第一城呂明才小學的家幫幫忙....

Cherry車里子,
不用客氣大家交流下0者?...
Homama講得好0岩我以前有朋友都係二年級考插班生入去讀,另外今年亦有朋友孩子由蕭漢森轉過來..但是她孩子全級考13考不到,另外同校全級考第3名就收左...可能就係Homama所講原校考全級10名內就有機會0既道理...

收到。多謝各媽媽的意見及資料。     

alicetong 寫道:
Cherry車里子,
不用客氣大家交流下0者?...
Homama講得好0岩我以前有朋友都係二年級考插班生入去讀,另外今年亦有朋友孩子由蕭漢森轉過來..但是她孩子全級考13考不到,另外同校全級考第3名就收左...可能就係Homama所講原校考全級10名內就有機會0既道理...

alicetong,

你朋友的孩子(考13名那位)有得參加筆試嗎?

Homama,

我以前也是聽說級前10名才有機會參加筆試, 但現在多了很多直資, 可能不用前10名都有機會.

但現在多了很多直資, 可能不用前10名都有機會.

對不起! 沒資料.因小朋友已讀高小,不大認識低年級同學的家長.這校舍遠不及沙呂,但校長及各主任對同事和家長的態度就非常值得讚賞,而那些在校做義工的媽媽更全情投入 真感謝她們呀! 總括來說這校各職級各崗位都相處融洽.

Homama
你的意思是指沙呂的地方很大,第一城的地方比較細嗎?不過,第一城呂小的口碑就好好多喎﹗

咁以你現在所見,他們之間的分別又在那裡呢?又要請教請教。   

早啊﹗   

不大認識沙呂的學生&家長,不想亂比較.只會比較我親眼見過的.
兩校的交響樂團是同一指揮,而我小朋友是交響樂團的成員,所以曾到沙呂綵排及表演.那處校舍是以前教育學院的校舍,比普通中學面積更大,泳池更在去年暑假啟用.音樂室都有兩大間,小一年級同層更有自己的小公園仔,和一呂的校舍/設施比當然無得比.但五年後我都沒有後悔選這間學校的.

Homama

見到你的介紹,沙呂的校舍好似真o係好正喎,聽到我都流口水添......    

不過,講到尾我認為設施只要夠用就好了,當然有固然好但o係比起其他野,人的因素才是最重要的。一間學校好唔好o係睇老師用唔用心教學生,見你的親身經歷知道這間學校的老師同校長都好有心就已經好合我心水。   

Homama,
原來你小朋友都係少交成員,一年級時候都有學少初,導師認為小號0岩我小朋友,但後尾無學0拿?想請教下妳到5年級分班時要留意d乜呢?如果小朋友成績只係全級30到,係未去普通班比精英班尾好?

我聽d媽咪講,呂小比較低調,但都好勁; 至於沙呂小, 可能因為要催谷名氣, 所以校長比較鍾意宣傳自己學校有幾勁la!

總括而言,2間學校d學生文武都好叻!

alicetong,

你小朋友讀幾年級呢? 我小的那位讀4年級,是否與你的小朋友同級呢?

聽聞精英班競爭很大,我大的入不到. 讀4年級那位很大可能入,上學期考全級第6今次跌到12,但總平均分還多2分:94.xx!!

個人認為要看小朋友,如小朋友不是太介意在班考很後便可以入精英班.上次拿成績表時,聽到老師講,總平均分差幾分可以差4-50名,你可以知道競爭幾大.我們做家長真是要平常心看名次,只是小朋友不是大退步便可.而精英班係收足40人一班,而其他班便35-6人.

Homama,
多謝妳0既分享...好開心可以同妳交流下...
我小朋友讀3年級,明年才4年級...
妳細的孩子成績很Top喎..我仔仔今次考試跌了很多,平均分只有86.xxx,之前兩次around90到..全級只考30鬆d.今次都唔敢問全級考第幾,因為科中文得7字頭跌了很多?做媽媽
0既我已經學會接受..自己盡左力教佢...大頭蝦0既野都不能避免?暫時都唔敢望精英班0拿?..咁對我同孩子都好d..
因為我自己也要上班,還有細女讀K2,晚黑要跟功課十分忙碌和充實,無晒私人時間0個隻...
真係要請教妳點樣同孩子溫書?...好羨慕妳孩子咁叻呀?
有時諗到哥哥讀5年級,妹妹讀一年級一齊考試我就暈左係度
0拿?因為依家仍然用近人釘人政策...哈哈哈!

抱歉!我沒有甚麼心得.主要要看小朋友本身的質素呀! 我都看"化"了.

我有兩個小朋友,成績相差很遠.大的那位上次考試全級1xx今次有進步9x,希望下次呈分試能保持.記住係"保持"已很高興,因呂小的同學仔女真是太"叻",家長又很"勤力"的呀!

我小的那位由一年級開始已不用我擔心,他會自己溫書,用自己方法做筆記(畫公仔/圖等).所以我都放手給他自己做,他得悉今次的名次都有點失望的樣子呀!但我就安慰他,如保持這個名次更好,不用成日比人問你考第幾,幾分用來做指標.這樣的成績媽媽已很滿意.

明年你小小朋友上小一後, 要有心理準備會很辛苦呀! 互勉之!!

Homama,
多謝妳回應...
妳講得好0岩,最緊要睇孩子本質..我大的比較操心大意..唔係太肯付出,eg:點書一個詞語錯其中一個字,改錯字時都唔肯寫埋另一個?猛話我呢個無錯...點解要我寫?
但勝在有d小聰明咁解?肯唔肯學願唔願意用心去學(有學習動機真係好緊要...),所以千其唔好搞到佢抗拒囉? :wink:
至於考第幾..沒甚麼意義?其實每班強弱都唔同...同一分數每班排位未必一樣?
其實我大的今年小三要讀小五時, 小的才入學...我已經有了心理準備辛苦架0拿?只希望訓練到大的可能好似妳咁放手...(但驚怕唔掂? ),到時照顧小的不用太辛苦...
妳講得好0岩,呂小的同學仔女真是太"叻",家長又好"勤力"!
所以每日放工返去同先生照顧大小生活充實到不得了?哈哈
另外想問下你孩子一個小四一個小六,可以用回大的課本嗎?我現在每年都留給小的..但差4年可能用不著了.....

Homama & alicetong

見到你們照顧小朋友功課的問題,好似睇到我以後所面對的問題,真o係頭都大。     

我想請問你們一呂的學校面積比較細,會唔會影響到小朋友參加課外活動的種類減少而冇咁多興趣班參加呢?定o係當佢地要參加一D需要大地方的活動時就會去沙呂借地方用呢?

仲有,我睇一呂的校車時間表有點有 D 問題,就 o係 現在小學唔o係已經都全日制了嗎?點解校車放學時間好似好早咁?

Cherry車里子,
據我所知因為學校校舍細的關係,小息時分班落操場架,即係其中有某節小息要留在原樓層活動...
天台全方位樂園呢幾年都有叫家長捐錢綢集經費,但太清楚開放左未?
至於妳所講0既課外活動..一呂超過幾十樣,好似唔覺要租沙呂地方用,除左少交..同一導師關係我識某同學學法國號要去沙呂上課的,可能Homama會比我更清楚..
我們一呂游泳班是泳天泳會的,有好幾個上課地點..沙田就去麗豪酒店,都沒有租用沙呂泳池...那邊屬史丹福泳會的,其實主要睇各項目活動需要場地?例如網球班就要租用第一城網球場...
至於校車方面我不太清楚!平時放3:05分..點會放好早呢..

早晨﹗   

alicetong
昨天 Mother's day 有冇去那裡玩呀?我就只o係一家人去我爸爸媽媽屋企吃飯,冇出去同人迫吃飯。

聽你咁講其實對學生的影響都唔係好嚴重,小息分班行動這個方法我反而覺得幾好,等小朋友不用太心散,畢竟小息時間不長,去去洗手間排下隊時間都差唔多用完。   

要你們家長夾錢.....      要夾幾多呀?是否多多益善小小無拘個隻呀?定o係定額呢?

學校放學時間表我是上網睇佢o地的 website 的,可能不夠 up-date 所以睇到的時間同實際有出入..... 不過都好多謝你的最新資料令到我對學校的了解又多o左。  Thank you!!   

Cherry車里子
是否多多益善小小無拘個隻呀?係呀
放學時間:1-5 3:05
考試前一日和考試日放11:05
考試後1月聖誕假前的教學日放11:30(有時)
考試後6月暑假前的教學日放11:30
你不用擔心呂小的課外活動問題,選擇很多,多都你都不知怎樣選!擔心的是時間夠不夠用

Alicetong,我是一個讀小四一個讀小五,所以大部份書都可以用得上.希望你不介意,小四下學期的三手書書你要不要?上學期我已經執走晒!放暑假時可以給你的

Homama,
原來妳小朋友係接住落..咁就0岩0岩好用得著d書本,可能我差四年得個擺字咋...
好多謝妳..我完全唔介意?本應都想問妳又怕唔好意思開口.. 因為放工返去要跟仔功課已經好疲累..如果有model answers參考下會更加好?好多謝妳幫忙呀?
無言感激.       :
可能要上學期0既課本真係遲左d0拿...
Cherry車里子,Homama,
我0既母親節就係仔仔同Daddy朝早神神秘秘買左2朵康乃馨送比我,仔話一朵係妹妹一朵係哥哥,晚黑Daddy同仔仔夾手煮一餐西餐我食..係牛爬雞爬天使麵同
‹ 上一主題|下一主題