用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區的中中邊間好?
樓主: binbindog
go

葵青區的中中邊間好? [複製鏈接]

Re: 葵青區的中中邊間好?

rclamlam 寫道:
binbindong,

我仲未知呀, 因為10/12先拎成績表, 都唔知阿女今次有無得升番做Band 1, 如果得既都會知揀邊間, 唔係就死得, 阿女覺得自己可以讀到英中, 所以唔想揀中中.

rclamlam,

亞仔已經拎咗成績表, 屬於BAND 1中, 但英文一般, 所以屬意揀中中, 上次家長會問佢班主任報邊間好, 佢叫我揀"培正", 我覺得冇可能, 我唔想揀D太TOP的學校

cj712644,

一係你打去問點樣仲可以報名及資料.

葵青區家長教師會聯會
網止 : http://www.hkedcity.net/iworld/index.phtml?iworld_id=92

2005年中學巡禮
日期 : 2005年12月10日(星期六)
時間 : 上午8時1分至下午1時

binbingong,

係唔係住東涌咩? 揀培正番學都好遠喎, 如果你揀中中就陳兆民/八三總理啦.

rclamlam
請問當日(12/10)會講邊幾間中學呢??

binbingong,

係唔係住東涌咩? 揀培正番學都好遠喎, 如果你揀中中就陳兆民/八三總理啦.

rclamlam,

我唔會揀培正, 我想問下陳兆民/八三總理呢2間會否難入呢, 聖芳濟同這2間比較又邊間好d呢?

kinkinma,

總於搵到個通告啦.

葵青區中學巡禮
日期 : 2005年12月10日(星期六)
時間 : 上午8:00 ~ 下午1:00

總共分兩條路線.

路線甲

荔景天主教中學
嶺南鍾榮光紀念中學
陳南昌紀念中學
迦密愛禮信中學
葵涌循道中學
李兆基中學

路線乙

蕭明中學
伍少梅中學
李惠利中學
下葵涌官立中學
全完中學
圓玄學院第一中學

binbindog,

我會揀八三總理, 因為佢由中四開始會轉全英文, 不過學校校舍就好細, 其他野都幾好, 跟住我會揀陳兆民, 雖然聖芳濟都幾好, 但係係荃灣區會比較難入.

rclamlam,
thank you晒,但我重想問何解分開兩條路線,是否講完甲就到乙呢   

10/12 sat    我參加咗路線乙,但所有資料,小學一早都派咗比我地,路線甲有D學校資料都有.依家只係參觀學校環境.
個D資料每間學校都有架,只係學校簡介,升中報名表.....

家長只可參加一條路線,冇得兩條路線,上車地點唔同架.
:  :  :
kinkinma 寫道:
rclamlam,
thank you晒,但我重想問何解分開兩條路線,是否講完甲就到乙呢   

binbindog,

我會揀八三總理, 因為佢由中四開始會轉全英文, 不過學校校舍就好細, 其他野都幾好, 跟住我會揀陳兆民, 雖然聖芳濟都幾好, 但係係荃灣區會比較難入.

rclamlam

thanks
我睇過05/06的概覽, 八三的擴建工程已經完成, 而家的校舍大了2800平方公米, 有成6300, 同陳兆民差不多, 如果係東涌出去, 八三係最近的, 不過今日d同事話青衣的環境好雜, 聖芳濟會好d, 其實聖芳濟係屬於band幾呢?

Nymph,
原來甲乙路線係咁解,因為我嗰仔唔係呢區讀,所以唔知詳情,依家OK晒,thank you   

binbindog,

八三總理一定唔雜, 因為我看左好幾間Band 1中學, 只有八三會對學生先有儀容, 例如 : 鞋襪都要按學校規定既款式, 裙既長度, 但係其他就只會要求裙既長度, 但係無要求學生係鞋襪方面既野, 因為看留意下, 宜家既中學生著既鞋好似去街鞋, 一o的都唔似番學著既鞋, 我好傳統架, 我覺得做學生應該需要有學生既服裝, 唔可以任佢地想點就點.
所以我會覺得你揀八三係好架. 我宜家都打算揀八三, 不過都要看聽日拎成績表先知.

rclamlam,

葵青區中學巡禮,請問如何報名,因為click入去個web-site要password至得.

thanks!

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

rclamlam,

唔該你,

原本下星期二請咗假, 諗住去睇下d學校, 才決定邊間, 點知亞仔剛才話如果要校長寫推薦信的話, 下星期一要交表, 份表要寫上校名及校長名, 我諗我都係揀八三, 因為見你的介紹知佢係一所不錯的學校,而且由東涌出去都好方便.

yammyma,

要係你個小朋友讀緊間小學度報名架, 理應會派通告比家長, 宜家都報唔到啦, 聽日就係啦, 一係等月個個啦.

binbindog,

好彩你小朋友係葵青區, 唔係讀東涌既小學就慘啦, 個邊派既中學真係麻麻, 我宜家都係諗住報八三, 因為都怕阿女考唔到入英中, 起碼中四都可以轉全英先呀, 另外今晚聽左荃灣區既寶安商會王少清中學, 呢間同八三不相八重, 都係一間100% Band 1中中來, 對學生要求都好高.

rclamlam,

其實我都想揀聖芳濟, 今朝返工之前去睇過, 由東涌出去都方便, 而且係男校, 機會唔知會否大d

rclamlam,

我想知荃灣&葵青區的學校的banding, 請問你有冇這方面的資料呢?

rclamlam,

我幫朋友問,而家真係太遲喇 ! thanks!

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題