用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想小朋友計數快, 是否應該珠心算
樓主: 2kidsma
go

想小朋友計數快, 是否應該珠心算 [複製鏈接]

Re: 想小朋友計數快, 是否應該珠心算

多謝 daisychan

作為一位從事這一行多年的老師, 當然是希望家長們愈瞭解珠心算就愈好. 很多家長經常都有錯誤的觀念, 所以間接會影響到孩子很容易放棄珠心算.
例如:
1)以為學了珠心算, 數學一定變得很叻, 一定計得很快, 只是對了一半, 珠心算是基本運算, 只幫你的加減乘除, 如果孩子上數學課不聽書, 整個數學概念是不穩定的.
至於快,就多數小朋友做到, 但是準, 難度就高很多, 原因只有一個, 香港小朋友吃不了苦, 每天練習20題都好像吃苦藥, 一星期上堂一次, 不練習就愈做愈慢, 接着沒興趣,接着家長覺得有壓力,孩子會不開心.........此情形以學心算時最常出現.
2)從來沒關心過孩子現時的心算能力, 其實家長是需要經常和他們有親子活動, 例如可拿計數機和他比賽, 上茶樓飲茶給他負責計數, 去超市讓他負責.....學了的心算真是用在生活上, 他才能有自信.
我有個學生家長勁!!!他孩子說學珠心算沒用, 以後都是用計數機.家長回答, 計數機會壞, 會沒電, 你的腦壞了就慘慘了, 孩子從此計數勁好(用功又用心),四則運算一看就有答案.這是家長的功勞也!!!
3)選擇學習一項課外活動不專一, 是家長 "速食", 見沒效果就放棄選擇另一種數學活動. 不論學珠心算,公文數, 速算, 史豐收......都是需要時間練習才能見效, 不肯放時間練習, 如何做到快而準. 所以如果你認為孩子是沒時間做學校以外的練習, 可不用考慮此類課程, 因為你很容易放棄.

珠心算真是對小朋友的專注力和自信心幫助很大, 學生在我班中計數很慢, 沒關係, 他在學校班上仍是計數最好一份子, 他的自信就會來, 覺得自己好叻!!!有自信是很重要的呀 !!

如果你們想知道小朋友的珠心算水準 , 可上網找: 香港珠心算專業協會及香港珠心學會, 他們近2年開始辦公開試. 考試之前可請你孩子老師建議考幾級?(一般以你現時練習級數為主) 如果你只是想知道他現時珠心算水準, 找不到人測試, 我可以幫你這個忙, 有需要者pm給我, 義務為bk家長服務 !!!!!! :

Please send me details about your Acabus assessment for my daughter.
Thanks!
My e-mail [email protected] :

我仔仔就係九龍塘 "天平"學緊珠心算, 都有半年啦.  其實D師資都算O.K., 不過就進度慢, 佢定係有個表定左幾多個月學??班, 我個仔學左半年, 都只係學晒全部口訣, 啱啱先可以升班學用"算盆"喎, 幾時得黎學到??級呀?

而我聽D家人講半年已經可以學埋乘數啦, 同埋其實一開始好多都已經係一邊背口訣一邊教算盆, 唔會好似 "天平"咁分開黎教, 拖長時間囉, 所以覺得有D搵笨成份.

我覺得佢地拖長黎教就真, 話就話打好根基慢慢上, 但我覺得佢地係度浪費緊D家長$同時間囉, 所以我依家都搵緊其它機構想轉.  

暫時未搵到, 唔知有無家長可以介紹下D好既機構. 九龍區及沙田區最好.

我仔仔都係呢度學,
返左4 個月,學得幾好, 好o既意思, 唔一定只係計數方面
可以係專注力, 記憶力等,每堂老師都會同佢地玩 d 小遊戲, 有 d 同 數學有關, 有d 無關, 但見到每個小朋友, 都好投入, 都能開開心心學數,係家長最想見到的
而且我4個 月黎 見到都係果 d 同 學, 相信佢地 o既 流動性唔大, 好多都keep 住學..

fred媽媽 寫道:
我姨生亜仔係香港兒童珠算中心學架, 佢地淨係得香港仔同尖沙咀咋, 唔會同其他合作. 佢地長期都會開到班, 好少會停. 因為佢地D學生真係唔會走架. 我姨生一讀都3年拉.

Shuet tam :

我想你的孩子一定是很聰明, 因為愈小的小朋友, 學心算難度就愈高, 你想半年就學埋乘數, 除非是7歲以上的小朋友, 而乘數表又會唸, 這樣他就會掌握得很好,否則小朋友是吃不消.

你如有疑問, 其實最好找他的老師, 相信他會給你一個滿意的答案, 你都話老師ok. 最重要是你小朋友可否有學到也, 例如對數字敏感提升, 是否喜歡返學等.

我小朋友學校珠心算興趣班, 一學年只是上30堂 , 也只教完口訣, 那不是更慢 ?

至於級數, 只是証明他的能力到那一個地步, 不要太在意. 我認為他喜歡返學, 願意做練習, 就成功了一半. 你應該開心啦        

其實macycheng 既講法係對, 若果小朋友無抗拒做功課, 又肯返珠算班的話 做家長既已經係可以好開心, 同成功. 以我姨生為例. 過往佢係學野學到半路就放棄唔肯返嗰種.用任何方法都試過鼓勵佢去繼續. 但佢連返嗰步都難.  直至03年初去學珠算班直到依家. 初頭都係好似以前咁.但一步一步佢係學習過程搵到興趣同信心.學到依家一直都無話唔返同放棄嗰種. 相反. 我地發覺佢好Enjoy既過程. 其實做家長既一定係要有D耐性去等, 唔好比壓力嗰小朋友. 小朋友先可以建立到興趣同方向.  

請問有沒有成人的珠心算班?我想自已學完教囝囝!謝
Smiles Always :-D

Dear Macycheng

可否介紹center比我,馬鞍山區
thank

BKCO & bobolo:

Please check PM!

我覺得珠心算可以引起kindergarten的小朋友的興趣,
而且可以幫助到他們計數計得快點!!
但如果小朋友已是小學生的話,
我覺得應該學別的才真正幫到小朋友!!  ^-^

macycheng,

好多謝妳給予很多有關珠心算的分享.  我想問它和KWIK Maths比, 兩者有何優劣之處.  珠心算和KWIK Maths 對解題方面幫助又如何? 謝謝!  

希望可以提供到一些資料給你:

KWIK maths 也是一種速算, 是一位香港老師所編寫出一套香港數學教材, 強調以左手為計數機等, 有關資料可看 www.kwikmaths.com

珠心算在台灣已流行超過20年, 其主要是做加減乘除數, 訓練學生的速算和記憶力, 小朋友會因此而對數字敏感, 反應快. 至於解題, 幫助不大, 所以愈大的孩子(4至6年級)可再學文字解題方面的數.但是所有數題到最後仍要計算, 所以計算準確性的訓練是很重要的.

一般上小學前3年學珠心算為佳, 小學後3年學理解題為佳. 因為年齡愈小記憶力強而理解力弱, 愈大則相反, 應針對此特徵而作出適合的選擇.

macycheng,

Thank you for your reply.  想再問, Kwik maths 講到好似好勁, 不用背口訣, 用5隻手指就可計加減乘除數, 聽落有點不可思議, 可否就此指教指教?    

sorry, 沒接觸過此課程, 沒法提供任何意見, 請有小朋友學過媽媽發表一下意見.

任何課程都有它的優點, 小朋友學了是否能好勁要看好多因素. 我朋友打電話給我話想小朋友學奧數(因為數學不好), 奧數都是好勁的, 不過不是所有同學適宜讀, 尤其是數學基礎不佳同學, 這不是選錯了課程?

KWIK 可能有免費試讀, 你可以問下.

Is it subitable for K2 student to learn it?

Any centre is good at Shatin campus?

thanks

macycheng,

Thank you for your reply.

Dear all

想請教大家,我囝囝讀繄P.2,還款合適學珠心算嗎?哪一間學比較好?我見工聯會都有課程,但好平,唔知好唔好呢?有無小朋友學過?
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
不經歷風雨, 怎麼見彩虹.
沒有人能隨隨便便成功!

crystaltochan:

P.2 先開始學, 佢會悶 d, 因為最初係教個位加減法.

如果你小朋友識睇文字題, 可以比佢學奧數, 因為都可以訓練佢既思考.  

crystaltochan 寫道:
Dear all

想請教大家,我囝囝讀繄P.2,還款合適學珠心算嗎?哪一間學比較好?我見工聯會都有課程,但好平,唔知好唔好呢?有無小朋友學過?
Yesmee

Hi macycheng,

妳好!請問,我個仔現讀小一,佢由04 年5月開始學,現在是6級,乘數1-10在學1位乘2位,除數剛開始。

(1)請問他是否學得較慢?
(2)他計得快,但會錯幾多,有時15條會錯6-7條,機乎全是錯個位(即95計錯做94)or拾位(即16計錯做26),佢個sir話是正常,只是口訣搞錯了,他說許多小朋有到了這級數,都會像他犯這些錯誤?
(3)可能我個仔由K3開始學,今年剛升小一(沒有什麼去比較),我就不真覺得個仔,專注力有什麼明顯進步(或是我不察覺),都想是否應再學下去?因小一其實已開始要解題,我覺珠心算好像幫助不大,學奧數好像早一點嗎?如你所說,我亦怕他不是奧數人材?

謝謝

唔該曬! Yesmee 你的意見!我都報左珠心算,等佢試下,因為我囝囝計數成日粗心大意,想訓練下佢可以細心d,尃心d.試下會否令佢有改善.
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
不經歷風雨, 怎麼見彩虹.
沒有人能隨隨便便成功!
‹ 上一主題|下一主題