用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 k3 有無須要補習?
樓主: 羊咩咩太太
go

k3 有無須要補習? [複製鏈接]

Re: k3 有無須要補習?

學習最大的敵人就是(怕),你想想辦法另佢唔(怕)就好易搵到學習樂趣,又學得快!加油!只有你先知佢的需要,我地只係睇到你被出來

我的意見也是冇須補習,小朋友仲細,唔好俾他們太多壓力,對學習產生厭倦仲唔好.

可以俾佢哋上興趣班,在娛樂中學到知識;同時也要培養小朋友讀書的好習慣,如放學返來做完功課再玩(睇電視),睡覺前讀些課外的書,小朋友從小就鍾意看書讀書,將來上小學中學就不會太辛苦.

absolutely good idea!
該用戶已被刪除

agree![quote]
Hei'smum 寫道:
Agree!! [quote]
twokidsmum 寫道:
K3補習, 唔使嘛! 上一些興趣班如繪畫、游泳、drama等又開心, 又學到

唔洗呱 ! 我覺得小朋友初小之前不應補習 !
1. 會失去學習興趣
2. 會倚賴補習
因我大仔已是一個活活的例子, 所以對於我k.3既細仔, 就算他成績一般, 我也絕不送他去補習, 和他飯後一家人玩吓遊戲更有用, 早兩日教他玩飛行棋, 他開心之餘都愈玩愈叻, 可啟發智慧外, 又可增進一家人的感情, 你哋都不妨試試   

我都覺得補習就唔駛, 興趣班---例如繪畫, 音樂,游水等就 ok

嘩,好開心呀,咁多實際意見

好習慣真係要自小培養架!

我家放了幾百本圖書,廳、房、玩具旁邊都有書。我兩個小朋友自小看書看大,經常看到不願睡覺。我大女起初只看圖畫,後了為了想知內容便不停問我,我便跟她一起看文字去了解內容,慢慢便會自行閱讀。還模仿我查字典, 當然只是裝模作樣!

link_mary 寫道:
我的意見也是冇須補習,小朋友仲細,唔好俾他們太多壓力,對學習產生厭倦仲唔好.

可以俾佢哋上興趣班,在娛樂中學到知識;同時也要培養小朋友讀書的好習慣,如放學返來做完功課再玩(睇電視),睡覺前讀些課外的書,小朋友從小就鍾意看書讀書,將來上小學中學就不會太辛苦.

我覺得上興趣class好過補習. 因為升小學無乜時間學其他課外活動, 所以在k1-k3學就最好.

我覺得上興趣class好過補習. 因為升小學無乜時間學其他課外活動, 所以在k1-k3學就最好.

GOOD GOOD GOOD!

k3 補習?  咪咁癲啦!   

其實小朋友仲咁細, 應該比佢地玩多d, 唔好比太大壓力佢地, k3就開始補習的話,佢地將來會怕左讀書咪仲衰....我讚成比佢地去下d興趣班, rather than 補習....

link_mary 寫道:

咁細.....都唔知補d乜!叫佢攞d錢嚟補吓身好過   

panchu 寫道:
咁細.....都唔知補d乜!叫佢攞d錢嚟補吓身好過   

Agreed!   

其實都冇話應唔應該補習, 要睇個別情況lor, 我有個friend, 佢個女k2開始補習, 原因係佢唔想影響佢兩母子嘅関係, 事関佢EQ低, 個仔又係有d absent-minded, 唔教又唔得, 一教就 , 咁個仔就 o 佢唯有比錢人教lor, 人地係專業嘅, 比較曉教, 咁佢放工返嚟就同個仔睇吓storybook 同傾吓計lor, 咁親子關係先好番好多咋 所以有時如果小朋友自己教唔掂, 都可以諗吓補習嘅, 不過教得掂就唔洗啦, good luck :wink:
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題