用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三停學
樓主: oriwod
go

中三停學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 中三停學

人生o既際遇千奇百怪, 誰敢斷言你o既選擇是對或錯. 作為旁人的我們, 只能給予社會上大多數認同和比較正路的意見. 自學成功o既例子唔係冇, 如台灣女作家三毛便是自學(不上學校), 但她並不是到球場學習, 而是由父母執教.
咁其實你想個仔(又或者你個仔自己想)自學啲乜嘢呢? 學做人處世? 自學為將來謀生? 定係學一技之長? 諗下自己o既目標, 再決定應該點做會唔會好啲呢?
[img][/img]

極度唔讚成,老實得 14歲"腦筍" 都真係未生埋,咁快想唔讀書?憑乜野去自修成材呢 ?  

請問佢唔讀後有乜打算呢 ?日日上網做隱閉青年 ?定日日去街玩 ?定真會正正經經去學其他手藝呢 ?

學校唔好?轉校嘮 ! 就咁放棄讀書太不智啦 !

做父母係要引導仔女行正路,唔好比"尊重" 兩個字懵閉啦 !

你話佢考到大學唔去讀住,話要去第三世界做義工,開託人生義意就話嗟! 無啦啦,想去玩就話唔讀書,仲多多理由,我就真係唔信啦 !  
Msma

我都是極度唔贊成,暑假時小朋友不用上學,個個都会生活不太正幸常,睡到很晏,跟住吃喝玩樂,成日都冇一粒鐘讀書温習。如果你仔仔停學,長此下去,我怕他不会堅持自修增值得幾耐,到他完全放縱了自己,你想他重返校園会更難。

我夠有個14歲既仔,佢都話想唔讀書去自修,正如 Msma 所說"老實得 14歲"腦筍" 都真係未生埋",咁快想唔讀書?憑乜野去自修成材呢 ?
想唔讀書100%唔批准
‹ 上一主題|下一主題