用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想認識讀荃灣官立小學家長(特別係一年級學生家長) ...
樓主: 俊傑媽咪
go

好想認識讀荃灣官立小學家長(特別係一年級學生家長) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 好想認識讀荃灣官立小學家長(特別係一年級學生家長)

JANMA
你好,你講得好岩,其實我對各小學都好陌生,根本唔知那間較合仔仔,所以想早d揾資料,以作明年之用.
咁請問可否告知荃灣官立小學好吾好,學習環境,師資如何,功課多唔多呢?你們的小朋友讀得開心�輕鬆嗎?

其實我心儀係培正,但一來要越區,二來我知唔係咁易入!所以想知下荃灣重有咩好d的小學!

hello 010:
係呢你住起邊區?
如選培正,仲可以報埋崇真  , 不過兩間一定要早做好功夫來面試!(但培正小學係中文小學)

起我們選小學的時候..我自己喜歡有荃灣官立小學/荃灣天主教小學 及 浸信會聯小學(簡稱:浸聯)

我住青衣的..其實青衣有間<主恩>好出名!

但我的小朋友不喜歡長期太壓迫的學校生活
(太多考試和測驗) 所以無選!

010 寫道:
JANMA
你好,你講得好岩,其實我對各小學都好陌生,根本唔知那間較合仔仔,所以想早d揾資料,以作明年之用.
咁請問可否告知荃灣官立小學好吾好,學習環境,師資如何,功課多唔多呢?你們的小朋友讀得開心�輕鬆嗎?

其實我心儀係培正,但一來要越區,二來我知唔係咁易入!所以想知下荃灣重有咩好d的小學!

christina 寫道:
八卦想問下大家, 你地d小朋友讀那間幼稚園, 我想知那間幼稚園派得最多學生在荃小, 麻煩晒.

hello christina :
我的小朋友在大窩口救世軍富強幼稚園

hello ..
由開學到現在..我的小朋友每天都講給我知..學校的生活
佢覺得教佢的老師都好好..
起佢的上課時間表..除一般課堂 , 也有一些圖書館堂/成長課/課外活動堂及週會..
起22/09 開始第一次默書
每天約 4-6樣功課..不難做的..
好似中文科..好多時只係抄書抄生字..但他們不單寫詞語
也有比詞語他畫圖畫..

直到現在  ;
對於我的小朋友來說..佢覺得好舒服   

各位媽咪:
我覺得好煩惱..因為我聽到我的小朋友
小息時得佢自己一個人坐起操場,沒有同小朋友玩
我覺得佢好孤單,其實小學要係合群的..
反而聽到咁真是...有點擔心!

醒目開學勳章

俊傑媽咪

我住荃灣區嫁,培正同崇真我到有考慮-但兩間都要跨區.

荃灣官立小學/荃灣天主教小學 及 浸信會聯小學(簡稱:浸聯)
-呢幾間多唔功課嫁,我兒甥女讀緊荃公P3,好多功課,每日12-13樣功課,認起都有d怕!

你小朋友可能一時未適應到小學生活啫,唔好咁擔心住!

010 寫道:
俊傑媽咪
..............
我兒甥女讀緊荃公P3,好多功課,每日12-13樣功課,認起都有d怕!.........

唔係嘛? 每日12-13樣?咁一日上幾多科?又用幾多時間才做完課?

Hi 各位,
我個女今年讀荃灣官立小學P3, 英文科明顯深咗, 功課不算太多. 她好鐘意這學校的.

yuyueyu
pls check pm
yuyueyu 寫道:
Hi 各位,
我個女今年讀荃灣官立小學P3, 英文科明顯深咗, 功課不算太多. 她好鐘意這學校的.

HELLO 010:
咁我想問做12-13 樣功課..要做到幾點架?

另外,我想問下大家:
不如我們開多一個新區..呢個新TOPIC 係
{荃灣官立小學家長討論區}
這樣將所有荃灣官立小學家長一起傾下計..好唔好呢?
比個意見!!

醒目開學勳章

真係好多功課嫁!兒甥女放學(4pm)返到爺爺家自己做功課,約兩小時左右,唔識留返晚上我妹返自己家對功課時再做.
佢算係好自動自覺,好勤力個隻細路.成績好好(差不多科科A(>90分以上),間中一次拎82/85分會唔開心.佢重同我講佢其實幾中意考試喎

佢重要係參加好多課外活動喎-2晚跳芭蕾舞,1堂非洲鼓,星期六學畫畫,星期日學swimming,今年再加入學校合唱團,今日重話要入羽毛球隊喎!

我真係投晒降 ,(唔係我妹妹迫佢學嫁,係佢自己決定要學喎!死味!)   

我已經為女女報了補習班,因為我身體吾好,MM先病左成個星期,又要湊多個bb,冇辦法之下都要甘安排.
學校班主任好幫手 ,知道我屋企情況就替我多點留意女女,輔導主任亦好耐心了解,盡力協助我,真係好多謝學校

俊傑媽咪
你可以比仔仔帶d得意小食 , 同小朋友交換下,友誼好快建立的
俊傑媽咪 寫道:
各位媽咪:
我覺得好煩惱..因為我聽到我的小朋友
小息時得佢自己一個人坐起操場,沒有同小朋友玩
我覺得佢好孤單,其實小學要係合群的..
反而聽到咁真是...有點擔心!

szewan
你點呀?  無野呀ma, 小心身體呀.
有咩要幫手/問題出聲呀, 唔好客氣!
szewan 寫道:
我已經為女女報了補習班,因為我身體吾好,MM先病左成個星期,又要湊多個bb,冇辦法之下都要甘安排.
學校班主任好幫手 ,知道我屋企情況就替我多點留意女女,輔導主任亦好耐心了解,盡力協助我,真係好多謝學校

hhma
多謝你 , E + bb 有屋企人幫手湊 , 女女返補習班 , 工人姐姐都算乖 , 希望快d 康復 la

szewan,

不如係度傾下計啦.   

傻妹
係度見到你 , hahaha  

我都係呢度常客黎ga............shhhhhhhhh

我MM返屋企 , 頭先出去TW 買PE褲比大小姐去學校旅行ar.  
學校有流感針打 ,$50 , 你有冇ar?

舊年同前年都有,今年未出通告.不過我地都唔會要佢打.買PE褲去旅行怕唔怕蚊咬?去邊度旅行呢?

‹ 上一主題|下一主題