用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91田家炳vs沙胡vs蔡榮星
樓主: Welcomebabyhaha
go

91田家炳vs沙胡vs蔡榮星 [複製鏈接]

我朋友仲提醒我,如果無宗教,叫我首輪揀無宗教小學會大機會好多,佢當年就係失敗咗,同人爭名小,最後入咗寶校

Saufung410 發表於 22-8-20 11:27
回覆 Welcomebabyhaha 的帖子

我本身係沙胡用家,可以話俾你聽坊間有好多批評依個新校長,但有好多都係不 ...

多謝你嘅分享呀~
你講得啱呀,好多批評呀~真係好令人卻步~ 但當然都有正面嘅意見。

所以都留意緊有冇升中數據去參考~

謝謝你回覆

bbpo 發表於 22-8-20 18:49
我朋友仲提醒我,如果無宗教,叫我首輪揀無宗教小學會大機會好多,佢當年就係失敗咗,同人爭名小,最後入咗 ...

我一直都唔想爭名小,就係希望唔洗叩門~~

如果無宗教就係沙胡同星小

其實宜家都係呢2間為目標。

我都好驚落黃耀南或者派咗外區。
所以基本上乙三放安全線應該可以平安渡過

bbpo 發表於 22-8-20 18:38
是啊!我朋友小朋友前幾年畢業,學校唔肯講有幾多個位B1生,連全級名次班主任都唔肯講,係都叫佢第一輪自 ...

田小真係非常唔透明⋯

所以網上成日評價賣:關愛學校

咁其實呢個賣點對我又唔太重要,而且關愛學校好似間間都有

bbpo 發表於 22-8-20 18:38
是啊!我朋友小朋友前幾年畢業,學校唔肯講有幾多個位B1生,連全級名次班主任都唔肯講,係都叫佢第一輪自 ...

謝謝分享
請問當年小六畢業多少人
為何學校咁保守 B1生當B2?

Poyau 發表於 22-8-20 21:58
謝謝分享
請問當年小六畢業多少人
為何學校咁保守 B1生當B2?

佢話1百多啲,應該不是保守,佢話B1生位少到老師都唔肯透露,學校要做到派位結果頭三甲有98%以上

Welcomebabyhaha 發表於 22-8-20 21:17
田小真係非常唔透明⋯

所以網上成日評價賣:關愛學校

上星期又八到2位唔同級家長,一個話學校分精英制,佢小朋友不是精英學生,好似有啲被冷落。另一個今年升中,已是精英班學生,但攪珠入咗B2B,即刻週圍去叩門,當時學校畢業活動,佢小朋友感覺老師知道佢入二線學校已經唔多理佢又唔影合照,感覺好差,啲老師已經唔同以前舊校長個時果啲,好多老師換咗,佢最後叩到B1中學非常開心。

回覆 Saufung410 的帖子

想問吓沙胡新校長如何?呢兩年多唔多老師走?

回覆 bbpo 的帖子

聽你咁講田少又真係唔係咁好,早前去過田小簡介會都覺得學校唔差,但連學生band幾都唔知真係失望D…

bbpo 發表於 22-8-20 22:17
佢話1百多啲,應該不是保守,佢話B1生位少到老師都唔肯透露,學校要做到派位結果頭三甲有98%以上
...

謝謝 明白
升B1十幾人 / 全級1百多啲 ⇒ 1X%
學校為保首三98% 不透露學生組別?

bbpo 發表於 22-8-20 22:26
上星期又八到2位唔同級家長,一個話學校分精英制,佢小朋友不是精英學生,好似有啲被冷落。另一個今年升中 ...

我想請問呢個評語是田小嗎?
因為見話好多老師換咗。

因為以我所知,沙胡小二開始都有分班制,但就唔係精英班~ 而係普教中班。

如果是田小為咗98%頭三而令小朋友入B2又真感覺不太好~ 但我相信真係會有學校咁做⋯如果升中率好又點會怕俾人知~我去聽簡介會都真係只提到頭三志願呢點。

Welcomebabyhaha 發表於 22-8-21 08:25
我想請問呢個評語是田小嗎?
因為見話好多老師換咗。

仲有朱小!朱小都值得關注!

happyboy322 發表於 22-8-23 01:59
仲有朱小!朱小都值得關注!

朱小比較傳統~抄寫功課都多~
有朋友分享,分精英班,會好谷壓力大~
所以完全不在本人考慮范圍內。

應該係著重學術嘅家長杯茶

回覆 bestemily 的帖子

新校長我覺得唔錯,但我冇接觸過舊校長,所以唔可以評價邊個好邊個唔好,今年都有老師走嘅,但據我所知係因為移民嘅問題,新校長每天都會喺門口風雨不改咁樣接送放學,俾我感覺小朋友好多都鍾意佢

謝分享,因為有評論話沙胡唔係太好,有個別家長話新校長玩低階手段又蠢又任用私人…

新校長搞好多活動,有好多小獎項俾小朋友去攞,令小朋友有自信心

Saufung410 發表於 22-8-26 07:16

新校長搞好多活動,有好多小獎項俾小朋友去攞,令小朋友有自信心 ...

請問是高小還是低小用家?謝謝

因為大多數評語都睇得出,低小用家多數係讚賞多(因為應該無比較)

大部分差評是高小用家~

曾經參觀過沙胡,有同學介紹學校,睇到個位同學好有自信介紹,有好深感受。覺得間學校可以教出咁有自信心嘅學生(咁當然我相信係經過挑選)

bestemily 發表於 22-8-25 22:51

謝分享,因為有評論話沙胡唔係太好,有個別家長話新校長玩低階手段又蠢又任用私人 ...

同意,有聽聞,校長唔掂,玩黃馬掛制(沙田老師群已經出曬名),有部份用家更稱沙胡只是91網第5間寶校(理念上易明D)升B1%可能比慈航、聖華更弱。如果揀沙胡甲乙一,即係㨂慈航做首志願動機一樣。

田小校長都差唔多,A字博,用黃馬掛多,其他升中%都唔係好所以冇披露。

蕭小係都係91網冇宗教可考慮嘅小學,校長都重視學生多元化發展,多活動少功課,冇精英班,有泳池2024有會搬新校舍,近火炭站。唯一中文深

回覆樓主:

沙胡升中成績雖比不上蕭小,朱小,但聽返沙胡,沙崇,田小用家分享,沙胡升中成績應比沙崇,田小好,另外沙循也沒公佈升中成績,並不認為沙胡係第5間寶校
‹ 上一主題|下一主題