用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔vs聖保羅書院
樓主: Rpp
go

男拔vs聖保羅書院   [複製鏈接]

喇叭茶 發表於 22-3-28 13:33

如果你個朋友係有呢類難搞情況,但個仔都仲可以同時有DBS, S ...

你誤會咗,朋友個仔無遲緩發展,朋友家庭正常。

PAXU 發表於 22-3-28 12:20
之前EK D人話DBS仔 自信,SPC仔 纯品內敛,我都認同。不過有時過份自信就變自負,除非真係最top 好醒嗰批, ...

我都聽人講DBS, LSC, QC有好些老師唔係點教書,只不過學生公開試成績好,所以一直如此這般運作。SPC會唔會係反行其道,有好多老師都用心教書?if yes, 加埋銀彈政策,吸引更多尖子入讀,在可見嘅將來SPC真係有機會擠身最top男校行列

男拔扣除提前收左嘅體藝特異功能者和一部分3C2D。實際上餘下的學位真係少之又少。學校有自己獨特的招生方針,遊戲規則就係咁玩,能者居之。

Arabellahk    發表於 22-3-28 16:44

334455 發表於 22-3-28 14:42
男拔扣除提前收左嘅體藝特異功能者和一部分3C2D。實際上餘下的學位真係少之又少。學校有自己獨特的招生方針 ...

呢個我都聽講過,都認同。

如果需係我自己小朋友,會揀DBS。除非有特別其他個人原因,諗唔到點解唔讀DBS。

成績唔可以只係睇DSE,其實DSE也有考到好好的同學,而且還有IB,成績非常出色。學校氛圍,都係醒目仔,多嘢玩,校舍空間大,男仔可以讀的好開心。還可以住宿,人生難得的體驗。

如果係男仔,DBS VS SPCC,我都係揀DBS,因為希望可以多空間活動,身體更加強壯d。就係咁簡單

b3410 發表於 22-3-28 14:48
如果需係我自己小朋友,會揀DBS。除非有特別其他個人原因,諗唔到點解唔讀DBS。

成績唔可以只係睇DSE,其 ...

小學部有仔放SPCC入DBS呀。因為佢爸爸媽媽超級鐘意男拔。

Rpp 發表於 22-3-28 15:00
小學部有仔放SPCC入DBS呀。因為佢爸爸媽媽超級鐘意男拔。
咪係
我自己三個小朋友,其實最想佢哋DB,DG,SPCC
一間一個

IYY    發表於 22-3-28 18:58
Arabellahk    發表於 22-3-28 16:45

b3410 發表於 22-3-28 15:07
咪係
一間一個

都係嘅,我女都貪心想明年去SPCC讀一年,又返DGS。

Rpp 發表於 22-3-28 15:00

我又聽聞DBSPD考得前列,比較專注讀書嗰啲,反而想去SPCC.
如果本身成績好,又係運動/音樂有成績(i.e. 夠料入DBS運動校隊/樂團),DBS係非常好嘅選擇

喇叭茶 發表於 22-3-28 15:11
我又聽聞DBSPD考得前列,比較專注讀書嗰啲,反而想去SPCC.
如果本身成績好,又係運動/音樂有成績(i.e.  ...

應該都有嘅,都係覺得未讀過永遠係最好嘅。

b3410 發表於 22-3-28 15:07
咪係
一間一個

我囡話有DGS師姐F4轉左SPCC讀IB一個月,發覺唔適應IB,即刻聯絡劉校長轉返DGS繼續努力DSE。未證實嘅?

Rpp 發表於 22-3-28 15:22
我囡話有DGS師姐F4轉左SPCC讀IB一個月,發覺唔適應IB,即刻聯絡劉校長轉返DGS繼續努力DSE。未證實嘅?
...
咁就暫時唔知。不過IB的確唔係人人都適合,特別是如果對平時傳統學校測考得心應手的同學,會更加困難。如果從初中階段MYP讀,思維會更加IB一些,好過中四開始讀。初初都隨時諗萬一讀唔到落去,就試下考DGS轉DSE。

b3410 發表於 22-3-28 15:34
咁就暫時唔知。不過IB的確唔係人人都適合,特別是如果對平時傳統學校測考得心應手的同學,會更加困難。如果 ...

我之前都擔心囡如果中文搞唔掂轉SPCC讀IB算啦,剛好相反。不過依家見到有進步。

Rpp 發表於 22-3-28 15:22
...

轉校就算去讀IB,唔適合有多種理由,中四一個月可以睇到幾多?兩間學校嘅學生本身個格都唔同,A校岩唔一定B校岩。帶返個頭盔先,岩,唔係指好唔好~~~

b3410 發表於 22-3-28 15:34
咁就暫時唔知。不過IB的確唔係人人都適合,特別是如果對平時傳統學校測考得心應手的同學,會更加困難。如果 ...

DSE都有分別?~~~

喇叭茶 發表於 22-3-28 15:11
如果本身成績好,又係運動/音樂有成績(i.e.  ...

唔會下化,DBS同SPCC兩種完全唔同嘅風格,除非本身就算讀咗6年DBSPD都完全唔投入,否則,DB仔普遍多元化,唔係音就係體~~~

mcl203 發表於 22-3-28 15:43
DSE都有分別?~~~
如果讀SPCC,中四揀咗DSE or IB, 唔可以再轉來轉去。如果覺得自己唔適合,要轉公開試,就唯有轉校。

mcl203 發表於 22-3-28 15:51
唔會下化,DBS同SPCC兩種完全唔同嘅風格,除非本身就算讀咗6年DBSPD都完全唔投入,否則,DB仔普遍多元化, ...
DB級一,應該好投入啩。因為想考DSE,所以升中轉去SPCC,應該都係狀元級人物。
‹ 上一主題|下一主題