用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有中西區聖安多尼家長嗎?
樓主: Bao526
go

有中西區聖安多尼家長嗎? [複製鏈接]

每間學校都有好有壞,我明白如果小朋友唔適合讀呢間學校,連帶家長都跌入谷底。

百貨應百客,有人入聖彼得為左升中好d,有人入無甘出名既學校,為左讀書開心 輕鬆d。

如果小朋友暫時未能夠轉校既話,家長就要辛苦d幫佢,等佢今年考好少少,提升轉校既機會。

搵個兩位補習老師分析過幾間學校得出嘅結論:
中尼好嘅地方係測考範圍小,但教淺考深,適合做嘅練習好難搵,數學測考題目深
英二測考範圍非常之多,但可以搵到同佢哋課本及考試相符類似嘅練習好容易
薄尼有愛心,人性化,老師會觀察每個小朋友嘅特性來建議家長點樣同小朋友溫書
般官超多功課,非常足夠應付考試

總結兩位補習老師對幾間學校嘅結論
中尼好嘅地方係測考範圍小,但教淺考深,適合做嘅練習好難搵,數學測驗考試題目好深
英二測考範圍非常之多,但可以搵到同佢哋課本及考試相符類似嘅練習好容易
薄尼有愛心,人性化,老師會觀察每個小朋友嘅特性來建議家長點樣同小朋友溫書
般官超多功課,非常足夠應付考試

ot仔 發表於 21-10-19 15:53
我了解過其他學校都冇中尼咁衰

Just for your reference

St. Peter 不算谷 只是多工作紙 基本上仔仔升中後都跟到書院課程 不使去補習

ot仔 發表於 21-10-20 09:49
中尼好嘅地方係測考範圍小,但教淺考深,適合做嘅練習好難搵,數學測驗 ...
咁基恩同呂明才呢? 佢哋有冇提過?

ot仔 發表於 21-10-20 09:49
中尼好嘅地方係測考範圍小,但教淺考深,適合做嘅練習好難搵,數學測驗 ...
我對薄尼D老師印象好好, 的確係有愛心, 但校長就唔清楚
‹ 上一主題|下一主題