用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門(香港島)
樓主: Grace12141
go

叩門(香港島) [複製鏈接]

聖公會田灣始南小學2020年升中派位

中學名稱

人數

聖公會呂明才中學

嘉諾撒聖心書院

中華基金中學

香港華仁書院

聖嘉勒女書院

聖公會鄧肇堅中學

香港真光中學

港大同學會書院

皇仁書院

英華女學校

英皇書院

聖保祿中學

聖若瑟書院

聖類斯中學

聖士提反女子中學

漢華中學

聖保羅男女中學

拔萃男書院

庇理羅士女子中學

瑪利曼中學

聖保祿學校

聖士提反書院

大光德萃書院

聖馬可中學

港島民生書院

沙田官立中學

長沙灣天主教英文中學

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學

新會商會陳白沙紀念中學

香港仔浸信會呂明才書院

香港真光書院

金文泰中學

中華傳道會劉永生中學

老周 發表於 21-5-22 11:33

田始2020年40%升B1中學保持水準
受制南區缺B1位仍有此績難能可貴
另從不少跨區成功可見有一定實力

Band^ 官津本區+他區+直私
B1 官津 8+38=46 (29.87%)
B1 直資 8 (5.19%)
------------------------------------------------------
B1 8+38+8=54 (35.06%)
B2A-1C 0+0+8=8 (5.19%)
------------------------------------------------------
B1/近B1 8+38+16=62 (40.26%)
B2 21+4+0=25 (16.23%)
NR^^ 46+0+3=49 (31.82%)
名單上 75+42+19=136 (88.31%)
無公布 18 (11.69%)
總數: 154人(男89 女65) (100%)

升中概覽
https://www.tcn.edu.hk/tc/content.php?wid=57

聖公會田灣始南小學 
2019-2020年度畢業生升中概略(截至2020年7月24日止)

第一組別學生升讀英文中學百分比:100%

本校畢業生主要升讀中學包括:

中學名稱 人數

聖公會呂明才中學 21(B2)
嘉諾撒聖心書院 8(B1)
中華基金中學 7(B2A-1C)#
香港華仁書院 5(B1)
聖嘉勒女書院 5(B1)
聖公會鄧肇堅中學 5(B1)
香港真光中學 4(B1)
港大同學會書院 4(B1)#
皇仁書院 3(B1)
英華女學校 2(B1)
英皇書院 2(B1)
聖保祿中學 2(B1)
聖若瑟書院 2(B1)
聖類斯中學 2(B2)
聖士提反女子中學 2(B1)
漢華中學 2
聖保羅男女中學 1(B1)#
拔萃男書院 1(B1)#
庇理羅士女子中學 1(B1)
瑪利曼中學 1(B1)
聖保祿學校 1(B1)#
聖士提反書院 1(B1)#
大光德萃書院 1
聖馬可中學 1(B1)
港島民生書院 1(B1)
沙田官立中學 1(B1)
長沙灣天主教英文中學 1(B1)
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1(B2A-1C)#
新會商會陳白沙紀念中學 21
香港仔浸信會呂明才書院 13
香港真光書院 12
金文泰中學 1(B2)
中華傳道會劉永生中學 1(B2)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ NR包括部份坊評B2及B3校
# 直資

老周    發表於 21-5-22 12:14

王家爸爸 發表於 21-5-22 11:01
叩門競爭比自行大好多,機會都細好多,所以重點唔係留意邊間,而係唔高過既自行嗰兩間既,有邊啲仲可以選擇 ...

田始 級十黎講 聖嘉勒同坑真都應該有機會既 一試無妨

聖提女都可能得 但佢自行無報過聖提女 就未必可以叩

樓主自行應該係報左BPS 同 英華女
直資佢應該有報港同

老周 發表於 21-5-22 10:08
南區自行真係要小心,早3年前田始有個女仔級13(女生排名第1),自行揀英華女&BPS,好彩最後抽獎入咗聖心,另 ...

田始級5外報英華女同BPS 真係超進取
抽到入聖心 已經係萬幸

SLHongkonger 發表於 21-5-22 12:18
抽到入聖心 已經係萬幸
...
我都係咁話,所以我建議樓主,如果派位未如理想,試下聖心,始終聖心收田始學生較多,同埋競爭應該畀灣仔區及中西區冇咁大

Grace12141 發表於 21-5-21 19:52
回覆 Grace12141 的帖子

P.S 南區band 1女仔,唔知學校係咪 一線( 田灣始南),pls help ...

田始2020年B1生100%升英中
據56%升英中 B1生應過半 屬一線

B1 54 (B1皆為英中)
B2A-1C 8 (中基7 王錦輝1)
B2 23 (聖呂21 聖類斯2)
NR 1 (大光德萃1)
英中 86/154 (55.84%)

老周 發表於 21-5-22 12:24
我都係咁話,所以我建議樓主,如果派位未如理想,試下聖心,始終聖心收田始學生較多,同埋競爭應該畀 ...

聖心 唔知會唔會主力收返自己兩間小學的學生

SLHongkonger 發表於 21-5-22 12:32
聖心 唔知會唔會主力收返自己兩間小學的學生
如果聖心都唔得嘅話,就唯有試下tsk,高主教㗎嘞呢兩間機會應該比較大啲

老周 發表於 21-5-22 12:36
如果聖心都唔得嘅話,就唯有試下tsk,高主教㗎嘞呢兩間機會應該比較大啲
同埋聖嘉勒

SLHongkonger 發表於 21-5-22 12:18
抽到入聖心 已經係萬幸
...
Agree 朋友囡囡級3英華女都落選

老周 發表於 21-5-22 12:40
同埋聖嘉勒

如果樓主女係田始級十 聖嘉勒有希望得

老周 發表於 21-5-22 12:36

無話唔得既 都係試下
時間許可 一試無妨 試下又無損失

回覆 老周 的帖子

yes me too! chosen ywgs & bps

THANKS EVERYONE!

回覆 SLHongkonger 的帖子

但其實前面都仲有好多男仔,唔算太進取.............P.S 係全級女仔頭三

Grace12141 發表於 21-5-22 18:50

但其實前面都仲有好多男仔,唔算太進取.............P.S 係全級女仔頭三
係呀,頭十名內多數都係男仔,所以我知你唔算太進取,算正常,但因為bps&英華女呢兩間女校,係全港島區最叻嗰班女仔揀嘅中學,所以係好有難度

你唔應該咁計 係應該睇返你級十左右 可以派到咩banding 學校

即係例如 你上一兩屆 級十派緊1B
你就應該配對返1B 去搵
就算前面九個都係男仔
級之你間小學級十就係1B 咁去諗
唔係因為你前面九個係男仔 你係第一個女仔就會變左 女仔級一

我想講 你係超進取

南區 女仔 你仲要唔係考級一至五內 你擇哂1A頭的女校

唔知上年級10 點派位....................

Grace12141 發表於 21-5-22 19:23

唔知上年級10 點派位....................

去到呢個階段 已經唔需要知了
你唯一可以做 就係希望派位派得好
之後就係諗定點叩門
有邊間學校可以叩 需要準備咩文件

‹ 上一主題|下一主題