用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 9 or Year 10 好?選什麼ranking學校才有機會? ...
樓主: kct18
go

[英國] Year 9 or Year 10 好?選什麼ranking學校才有機會? [複製鏈接]

係咪即係大家今年讀中二,所以諗緊year9 or 10,
因為我個小朋友過去, agent話兩級都得,我最初都諗year9,
Year9可以讀啲比較叻嘅學校,但係我朋友話200名之內其實就OK,
佢個仔成績都係一般,當年都跳咗一級,佢話冇問題,其實啲嘢唔係太深
而家都入到大學,唔係差嗰啲,當然唔係牛津劍橋啦,聽完之後我都想慳一年錢

tsangv 發表於 20-9-3 23:30
因為我個小朋友過去, agent話兩級都得,我最初都諗year9, ...

請問邊度可以搵到200名之內的學校?

請問如何準備year 9入學考試?操練13+還是11+?

anitalok2005 發表於 20-9-12 19:22
請問如何準備year 9入學考試?操練13+還是11+?

13+

tsangv 發表於 20-9-3 23:30
因為我個小朋友過去, agent話兩級都得,我最初都諗year9, ...
剛剛朋友講, 佢小朋友Year 9, 12月聖誕就要傾揀科, 應該之後就開始教

其實所謂嘅排名,只不過係每年每間學校GCSE或者A Level考取A/A*嘅比率,同校風、設備、Pastoral care、師資、寄宿比率、課外活動等一啲關係都無。係咪真係咁大意義呢?

先搞清楚點解要寄宿先。如果係想小朋友充分享受寄宿生活,錢又唔係問題,咁梗係Yr 9過去(位又多啲,享受又多一年)。之外,睇吓寄宿生比率,學校設施/活動等,好過麻木用成績ranking去揀(今年成績好都唔代表到你小朋友考嗰年都仲係好)。

avalyl    發表於 20-11-7 14:41

beastiebistro 發表於 20-9-16 10:11
其實所謂嘅排名,只不過係每年每間學校GCSE或者A Level考取A/A*嘅比率,同校風、設備、Pastoral care、師資 ...

非常同意!
但校風、pastoral care、師資好難單憑網上資料得知!

網上都有啲資源(mumsnet, ISC, HMC, etc),都可以問下agent,不過就唔好太倚靠agent推介。家長要做下功課。

唔介意俾少少錢嘅話,可以用英國the good schools guide。佢哋做晒各方面嘅research,算OK。以前係實體書,而家有online版。

foxli 發表於 20-9-3 15:57
唔知係咪唔多agent做day school呢?
好似開始有,不過收好貴,佢哋以前冇做過,揾佢哋蹝錢,蹝時間

‹ 上一主題|下一主題