用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試須要串英文生字的學校一問
樓主: kenyuenkc
go

面試須要串英文生字的學校一問 [複製鏈接]

hedy32 發表於 18-8-30 13:02
原來caterpillar 係寫名!

我諗每一組嘅指示都唔同,我女話caterpillar同helicopter都唔使寫嘢,triangle要畫一樣自己喜歡嘅生果,grapes就寫中文名。
見樓上家長講helicopter寫英文名,我質疑女兒冇留心聽,但佢好堅持自己好認真聽老師講,佢話老師冇話要寫嘢。
後來隔一段時間我再問多幾次老師冇叫你寫英文名係格仔度咩?佢都係話冇,跟住佢再講英文名係寫係油顏色果幅畫度。。此刻我明白可能大家啲圖都一樣,但每一組別老師嘅指示卻不一樣,怪自己太心急冇細想到呢點誤會咗女兒冇留心聽講。

KKLmama 發表於 18-8-30 13:50
回覆 areyouangry 的帖子

我女都咁講喎, 你係咪第一日下午1:45考?

第2日上午8:30

whitepurin 發表於 18-8-30 13:31
無辦法,現實如此。大把人考Cambridge 試,starter已經一大個word list, 印象中helicopter, caterpillar  ...
真係好得人驚,依個世代已經無人A for Apple,我估考女拔果班小朋友都係吾少野,如果自問能力吾夠都真係要三思避免影響自信心。

areyouangry 發表於 18-8-30 13:50
我諗每一組嘅指示都唔同,我女話caterpillar同helicopter都唔使寫嘢,triangle要畫一樣自己喜歡嘅生果,gr ...
你囡囡好叻,應該係學校已一早已準備硬件,再由老師決定點運用,避免有人通水,其實都係保障你小朋友公平表現真正既自己,都算幾為考生著想。

QQfishs 發表於 18-8-30 15:02
真係好得人驚,依個世代已經無人A for Apple,我估考女拔果班小朋友都係吾少野,如果自問能力吾夠都真係要 ...
A for apple? 唔好講笑啦, n 班或者會! 宜家係A for astronaut 啦! 耐不耐就見人話考小學術唔重要, 最重要有禮貌......etc. 真係信的話, 相信10個死9個 (剩低嗰個係識人)我就話兩者都重要. 宜家競爭大, D小朋友又咁叻, 事旦衰一樣都凍過水!

Danielpapa 發表於 18-8-30 11:37
回覆 cleverGG 的帖子

我囡囡話聽老師英文指令,有Helicopter果格寫英文名,有Grapes 果格寫中文名 ...

我自己都未必聽得懂。。。

回覆樓主

我諗應該係每組唔同,我囡話英文名寫係caterpillar,中文名寫係triangle到!

Danielpapa 發表於 18-8-30 11:37
回覆 cleverGG 的帖子

我囡囡話聽老師英文指令,有Helicopter果格寫英文名,有Grapes 果格寫中文名 ...

Same as my daughter told me!

回覆樓主

Helipcopter尼類都唔算好深,有讀/考cambridge既小朋友都應該識。

我覺得串字都唔係最深,英文riddles、閱讀理解、listening & speaking仲深,因為要考埋思維同理解,英文底子要紮實先得。

cleverGG 發表於 18-8-29 23:59
今年德望分了大細b interview, 所以有d組別有考串字,有d組別冇考。我女兒昨天早上in的,一出來就話要寫「 ...

應該系在helicopter 上寫自己的名,而不是串helicopter .
一直都系咁考。

醒目開學勳章

lui 發表於 18-8-30 23:57
應該系在helicopter 上寫自己的名,而不是串helicopter .
一直都系咁考。

係個字上邊寫中文或英文名

醒目開學勳章

kenyuenkc 發表於 18-8-29 21:52
之前收到一份YW 2016 既試題,有串字有乘數~

今日去聽聞有串字既德望面試,阿女話,除左全程英文,唔洗串 ...

上年有串字
我女話係caterpillar

cutieringo 發表於 18-8-30 10:32
我囡都係咁樣講

佢話要寫自己中英文名,聽老師講跟指定圖案油顏色,同埋用iPad認字,仲話有同個小 ...
同我女講既一樣,但冇講咁詳細有heliopter同grapes個d圖,只係話有d圖,老師會講要係邊個圖o個格寫名咁...
ipad就好似玩配對咁,
同小朋友一齊油顏色,幅圖係d人係度BBQ喎,跟住老師問下幅圖既野
仲有問左5條問題,要舉手答,佢係第3個答,但係只係問佢鐘意咩colour同food喎
唔知幾成真
呢d神校,我都係預去陪跑,純粹参觀下

‹ 上一主題|下一主題