用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港大同學會的家長們請進來傾傾!!
樓主: carltonmama
go

港大同學會的家長們請進來傾傾!! [複製鏈接]

Re: 港大同學會,收了我仔仔 有事請教呀!

chichima33 寫道:
hoeve,

Victoria English Primary School is another good choice (Project-based learning).

ChiChima33

Yes, thanks, I also read some informtion about this school. It's one of my target.    I'm still comparing among different school inclluding Victoria、 蔡繼有、HKUGA、浸會一條龍個間、.......  
make me headache
所以想問多d其他家長的意見同對學校的評價囉  
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

savoy 寫道:

Less input from hkuga parents may mean most of us do not agree with those unproved comments and do not want to involve in the provoked discussion. More than a half of comments are purely hearsay after all. Some say the academic result is not good, poor administration, high teacher turnover rate...... but when we come out to justify, people tend to think we are just taking sides with school and our wholehearted sharings would be thought as subjective judgement. So no bother to answer......

Savoy,

That's true.  For those HKUGA parents (P1, P2 and P3) that I know.  They don't really bother to response any negative comment or rumours on internet forum.  

savoy, sisimummy & Sheenaho
昨天和仔仔去辦妥了入學手續.學校見,多多指教!

sisimummy,
8月20日迎新日,我們會見面嗎?PM 我, 好嗎?

savoy,
昨天看校車資料,時間要1/2小時左右,7點3左右在家
出發,有問題再請教您,thank a lot!

昨天交表時, 見一位4/5年級的學生被外籍老師罰坐椅子上,
他心有不甘, 用英語和老師辯護,還越說越流利呢!
:wave: :hammer:

醒目開學勳章 王國長老

好多謝各位留言
hkuga一直係我心目中最想個女入既一間學校, 之前有d留言, 我都有去睇, 當然你地既講既negative comments, 我都有留意
前個禮拜, 我知hkuga開始收生, 我第一時間print左份form出黎, 唔係講笑, 真係緊張到手震, 可惜7月同8月既information session我都去唔到(我真係緊張到即時打去問係咪要去晒3個sessions), 我唸我會去9月果個session, 順便交埋form
如果佢真係收我個女就好lor......

Hello carltonmama & sisimummy,

Nice to meet you    我囡囡今年都係hkuga 小一生. 唔知到時會唔會同班呢?

16號家長日那天我都有帶囡囡番學校, 佢好鍾意呀! 特別係常識室和音樂室, 裡面有好多野對佢來講都好新奇.  

各位"港大同學會"媽咪:

我一直都想知多D"港大同學會"的資料,因為我很喜歡她的理念,想仔仔明年入讀。

請問interview 要注意甚麽?準備甚麽?
到時面試會問甚麽?
是否要的好profile???
請各位幫幫忙,我現在實在很騰雞!
Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

我都係呀, print左份form真係緊張到手緊(自己考公開試都未咁驚)
我已經唸定台辭, in case見家長....我就黎顛架喇

gigibb & sisimummy,

nice to meet you too! 可惜我和仔仔那天沒機會去學校,有甚麼可分享嗎? 我讓仔仔看網上大哥哥們的作文,他很喜歡, 那篇講麵包的文章,他當笑話告訴爸爸呢!

你們住得遠嗎?會不會做家長義工呢?16號那天有沒有報名呢? 我現在住得遠,又剛搬家,要遲一步才能投入義工工作,不過, 我也填了表格, 只是不知道交給誰?

有時間大家聯絡呀! 我會PM電話給你們!

carltonmama   

2A,Charlotte_mom,

去年 interview 時間分為兩部份, 第一部份是小朋友們每10人一組,在老師的帶領下進行一小時的活動,當中包括集體活動,像兩個小朋友手拖手參觀教室,聽老師指令做動作等,有認字(中 英 文), 有砌圖,畫畫(畫一張卡),畫的快的可以玩玩具,然後他要收拾玩具.........以上只是我仔仔告訴我的,其他組別是不是一樣,不可而知,

然後會有見家長時間,(和仔仔一起見), 但時間很短,(5-10分鐘)會拿profile和剛畫的卡片出來談談,很casual,沒說甚麼理念的事, .......這也是我的個人經驗,其他人或今年會不同.profile is not a must (校長說的).我有做.

要注意甚麽?準備甚麽?仔仔只是僅僅考到,沒甚麼經驗可談,相信最重要的是健康和前一天睡足,仔仔兩樣都沒有,我們住得遠,要早上面試,一早起床坐船,見校長的時候他已累得話都不想說了,    所以我認為保持健康快樂是最重要的!不要讓自己和小朋友有太大的壓力,盡力而為罷,希望你們好運啦!

醒目開學勳章 王國長老

多謝你既分享, 我女女都好鐘意睇書, 同同輩相處都無問題, 都幾outgoing架
不過做事無耐性, 好埋畫功都幾嚇人下....你知啦, interview既野, 好難話得埋, 所以唯有做好"家長"果part啦
真係好多謝你, 因為真係唔識其他朋友可以俾到呢間學校既意見我--我真係好想入呢, 有次o係sogo見到個學生, 我幾乎捉住個家長請佢"教路"架喇
考學校, 真係漫漫長路, 有排玩喇今次...

carltonmama:
多謝你呀!我之前感覺真是求助無門的。

我還想問的是:面試是否九月份開始?是否快遞表就快面試?
因我十月份是預產期,我怕陪不到個仔面試呢!

我又聽聞面試分A B C group, 有些group 是很大機會入,有些group 只是陪太子讀書,是否真的?還是只是流言?

Thanks a lot!

2A,

上年我地interview 是在 10 月的. 今年唔知有冇變, 如果時間許可, 我諗你地最好抽時間去簡介會, 讓你們對學校有更深的認識. 仲有你地可以直接問校長大約係幾時安排interview, 和interview 的模式. 另外簡介會當日仲有得參觀學校, 我覺得好值得去看看.
以我所知, 每年學校interview 的模式都有少少出入. 好似你提到面試會分 A, B and C group, 家長要發表對教學的意見, 這是兩年前interview 的模式, 有些家長覺得不好. 所以前年好似係only interview 小朋友, 但係有d 家長又投訴. 於是上年學校interview 小朋友和家長, 不過用上的時間很長, 成個interview 時間差不多要 2- 3 小時. 本來校長預計與家長面談數分鐘, 但係有好多都係over run 左. (ps: 如果有任何錯誤, 請各位更正 及見諒)

carltonmama,

Pls check PM.

gigibb  

gigibb,sisimummy,

pls check PM.

carltonmama     

Hi, all,

Very happy to see some positive comment here for this school. I also have read the negative comment post here and wonder why comment for this school changed suddenly. In fact my dear girl also will entre P.1 in Sept. 2006 and I am putting this school in one of my wish list. Thanks a lot for clearing my doubts.
:  :

gigibb:

Thanks a lot ur inf.!

Charlotte_mom, sisimummy,

pls check PM.

carltonmama

Hi carltonmama & sisimummy,

好快就番學喇! 你地準備成點呀
想問下校車方面係咪遲d 會 contact 我地架 ? 因為so far 我剩係收到張校車証 jar, 其他資料就冇喇  

Hi gigibb, carltonmama, sismummy,

My daughter will also attend HKUGA P1 in Sept.  Maybe our kids will be classmates!  Nice to meet you all here!

Monchacha

Hello Monchacha,

Nice to meet you  
我囡囡都係今年小一, 可能有機會大家係同學tim.
你有冇準備囡囡升小學d 野呀? 好快就到 20號喇! 囡囡話好想快d 番學 wor  
‹ 上一主題|下一主題