用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求優學坊小一面試班聯絡方法⋯⋯
樓主: gplove
go

求優學坊小一面試班聯絡方法⋯⋯ [複製鏈接]

回覆 babybc 的帖子

呢樣我都有覺嘅,好似佢覺得個小朋友英文唔得嘅咪叫/推薦你上佢英文補底班,好似臨近某學校嘅interview,佢咪加推某名校interview班(好似$600-$700),等你小朋友晌心儀嘅小學
面試前幾日再加操,咁我覺得同其他面試班公司冇分別,大圍都喺咁,最重要喺佢無人迫你
哋,你哋上唔上佢無乜所謂,因為佢哋位少易爆。

你問我缺點,我會覺得老師晌堂同堂之間好趕嘅,未必對個個家長喺笑面迎人,有時有少少串咀/
講得太白,你中間wts問佢意思佢都喺一句起兩句止,講嘢又會好急,同埋佢哋三位全攻想入男女拔、st paul cc
學生,所以唔少cckg 嘅小朋友會上佢堂,相對佢會較著緊,而我哋呢啲心頭無咁高嘅佢會放低少少,
三位老闆都好現實,佢哋都想收啲有 potential嘅小朋友,如果上完佢哋堂真喺入到男女拔當然
對佢公司幫助好大,但對於一啲較弱嘅(佢應為)佢喺會好白咁講唔收。

我有朋友嘅小朋友喺同班,對佢評價好低,話佢坐唔定踢腳周圍搞,成日唔記得規則,打沈哂佢父母,點知比佢考入陳守仁港同等,因為佢小朋友鐘意周圍探索、追書睇同好奇啲人,呢樣對於老師
嚟講咪叫睇漏眼囉!

面試班嚟講唔一定對小朋友喺有幫助,有適合同唔適合

回覆 Wyyd 的帖子

如果你問我面試班有幾大幫助,我會覺得3-4成左右,另外6-7成真要父母努力,學術方面一定要好個底,大量時間陪小朋友讀書(中英文)認字,同小朋友溝通多用反問法,
同佢溫定處境題,四圖講故事就十間七間都會考,最後喺身教,呢樣嘢喺冇得學嘅,我本身
都習慣出出入入打招呼,我上落會唔該司機叔叔,清潔亞姐看更又會講早晨,亞仔跟得多仲
有禮貌過我,屋苑個個都讚佢,佢鐘意人讚自然做多啲又正面又積極,加上我從唔會晌佢面前
彈啲幼稚園老師(有都喺兩公婆時先講),形成小朋友都多尊敬老師,加埋面試班教嘅禮儀同應對,
咁入到學校見到老師自然會有好嘅態度,我覺得除非喺神校,否則就算學術喺唔太叻都好老師都會鐘意呢啲小朋友的

Wyyd 發表於 18-8-9 11:15
回覆 JANECHEUNG0603 的帖子

詳細嘅真喺唔太記得,因為佢喺一個進度(10-12堂加monk)咁計,你預大約$400-$ ...

Thanks so much :)

Wyyd 發表於 18-8-9 12:53
回覆 Wyyd 的帖子

如果你問我面試班有幾大幫助,我會覺得3-4成左右,另外6-7成真要父母努力,學術方面一定 ...

Thanks so much :)

回覆 Wyyd 的帖子

如果你問我面試班有幾大幫助,我會覺得3-4成左右,另外6-7成真要父母努力,學術方面一定 ...

你講得好好,得益不少。
多謝前輩指教(emoji)(emoji)

我都揾緊呢間會試班, 想請教一下點先可以報到? 感激!!

meihong 發表於 18-8-9 14:34

我都揾緊呢間會試班, 想請教一下點先可以報到? 感激!!

我都係apply waitlist 等佢地回覆

delete

回覆 Wyyd 的帖子

操考試題型間間都差不多,但我覺得優學坊調校小朋友面試的態度和心態調校得幾好,我仔初時都不知道面試時應要的規矩和禮儀,老師會話我知問題,但從不讓我操心,佢會令我放心講一句:我會讓小朋友明白,現在我仔已準備好迎戰了,老師係有方法搞掂「麻煩」學生,但如果小朋友本身沒什麼問題,可能覺得佢地冇咩特別,不過好似我仔咁,超有性格有主見EQ低,如果老師講唔出合理原因說服佢的話,係唔理老師的,所以要佢乖乖面試爭取好表現係好難呢方面我覺得一定是老師的功勞
暫未知佢考得好唔好,但moody心情令佢表現差的情況應該會少好多,要是考得唔好,都只會覺得天外有天

三隻馬 發表於 18-8-9 17:11
回覆 gplove 的帖子

其實無聯絡方法, 要referal等, 係咪市場策略, 捉家長心理咋?! 利申, 未上過, 只不過對 ...

其實我都唔知原來咁難搵佢地,一開始是有個朋友俾電話我,老師覆我電話仲同我講左半小時,我覺得佢好nice 和有心教好一個學生,所以感覺好舒服,就係咁,再比較埋坊間3間出名的面試班,都係覺得smarties House 令我最舒服,最後就報名了,一切都好順利,現在見EK好多媽媽話難搵先知原來咁難不過佢有講過,一定係referral 先考慮

swarovski2011 發表於 18-8-9 22:22
其實我都唔知原來咁難搵佢地,一開始是有個朋友俾電話我,老師覆我電話仲同我講左半小時,我覺得佢好nice  ...

我唔係宣傳佢地架,純粹分享感覺,唔好PM我了,Sorry 唔好意思

swarovski2011 發表於 18-8-9 22:14
操考試題型間間都差不多,但我覺得優學坊調校小朋友面試的態度和心態調校得幾好,我仔初時都不知道面試時 ...

謝分享

回覆樓主

可以咁講,target 佢成績list 頭三間小學的,這(emoji)真的幫到。佢啲second in class 係好多人吓,再計埋final success rate(如真實),都真係唔怪得佢地有些自滿。

回覆 Lovelebron 的帖子

咁我又唔知final佢哋有幾多成功入到神校嘅人喎,你知唔知呀?
同埋佢哋多收CCKG嘅小朋友,基本上7-9成都收硬,只要佢哋少少發功
咁個機會率一定高過其他學校

講緊邊間?smarties house ?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

即喺咁,我試過refer我朋友佢都話冇位堅推咗我,可能果段時間佢啱啱夠滿生,所以我都幫唔到忙呢各位靚媽!

swarovski2011 發表於 18-8-9 22:22
其實我都唔知原來咁難搵佢地,一開始是有個朋友俾電話我,老師覆我電話仲同我講左半小時,我覺得佢好nice  ...

我跟你的經歷一樣呀(emoji)

‹ 上一主題|下一主題