用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二閲讀
樓主: B樂
go

小二閲讀 [複製鏈接]

goodwillhunt 發表於 17-11-15 18:50
Same here! 唔識D 字又唔問! 但 Eviepa 話 ok,睇睇吓就識。

係睇睇下就識。

同系列,或作者有幫助,因為用字等易重覆。

little_yolky 發表於 17-11-16 09:22
所以你明唔明點解依家咁多家長從小就培養小朋友閱讀, 但到頭來都得個桔? 其實家長有無諗返下自己細個時點諗 ...

因為親子界幾多邪說,類似飲符水。。。

little_yolky    發表於 17-11-17 14:46

retriever 發表於 17-11-16 20:14
因為親子界幾多邪說,類似飲符水。。。

係咩?係最近多左D一招能醫百病科科揸火箭的方法。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

....

little_yolky 發表於 17-11-16 09:22
所以你明唔明點解依家咁多家長從小就培養小朋友閱讀, 但到頭來都得個桔? 其實家長有無諗返下自己細個時點諗 ...
先甜後苦死硬,先苦後甜或先卜後明先係王道

MrBeast 發表於 17-11-18 12:32
先甜後苦死硬,先苦後甜或先卜後明先係王道

王道定黑路。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

B樂 發表於 17-11-15 10:57
請問小二每日朗讀中文1500字是否足够(20分鐘左右)?仔仔要伴讀,如果他自己閲讀,他不會仔細看,好求奇。請問我 ...

我孩子小一時中文落後的,我透過不停伴讀及玩文字遊戲增強她的興趣。

小二小三老師選她閱讀課文,同時在家亦開始自行看全文字中文書。

今年她自己做功課時可以運用成語造句(老師無規定)。

在家朗讀不多,有時我會叫她讀下普通話。有時她興之所致,會自己背詩或讀出文章中幾句經典句子。

回覆 emmyfok 的帖子

//舉個例子吧!
小女五六歲時,有次見到個姨姨聽歌聽到眼濕濕,問我:姨姨係咪唔開心?我答:佢感動啫。阿女追問:乜嘢係感動?我一時竟然答不上來。
「感動」這詞,到底自己又是幾時學會的呢?肯定不是查字典學到的。其實我們許多日常用語,都是經過長時間浸淫,心領神會,自自然然就理解了。我們為人父母,不宜過分急進,多回想自己小時候的學習經驗,細心觀察孩子的興趣,順水推舟,否則只會令孩子感到挫敗,失去學習興趣。//

學習一個比較抽象的單字、詞彙,靠背生字生詞只能了解該字詞的最表面意義。要深入了解,必先經過大量閱讀,見過這字詞在很多個不同場合出現,才能完全理解它;能夠完全理解才有可能應用自如。這解釋了為何現在在EK活躍的家長中,孩子語文最好的,掌握最多字詞的,全部都經過大量閱讀的。

shadeslayer 發表於 17-11-16 21:50
係咩?係最近多左D一招能醫百病科科揸火箭的方法。
這可能是現代神蹟:背誦古文對數學、英文.....有關鍵性的幫助,天天做就可以科科揸火箭。

看來要將這種優秀方法,強制鬼仔鬼妹做。
‹ 上一主題|下一主題