用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德...升九龍城中學
樓主: chair
go

新華德...升九龍城中學   [複製鏈接]

elbar 發表於 17-11-11 10:15

係衣車都未必入到才真
所以話入到衣車,其實唔錯。心態決定開唔開心。

chair 發表於 17-11-11 10:34
其實學校會唔會公布?

校網上只有中學名稱
學校未必會對外公佈,但係班主任一定知道,內部資料,內部解決嗎!

王家爸爸 發表於 17-11-11 10:53
所以話入到衣車,其實唔錯。心態決定開唔開心。

樓主一定無機會做衣車家長噃
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-11 10:58
樓主一定無機會做衣車家長噃
如果睇番佢學校舊年既資訊,假設每間一線學校最少有兩個,咁其實佢應該可以睇高啲。

hkpapa852 發表於 17-11-11 10:46
何壽南入網會有D影響,但可能又被聖十架既抵消咗。

至於協恩,對樓主無乜影響,一來只係多咗班女仔,選 ...

何壽南同聖十架去年已入網。佢地谷大左KL3個升中人數。無聖十架可以抵消何壽南的影響,而係KL3無論B1、B2、B3都多左人。而無新中學入黎既話,基本上個個Band 都難左。

不過,呢個影響已經響2017升中一呢屆度反映哂出黎。如果無其他因素,基本上2018升中一呢屆照抄上屆就大約知道自己學校B1率。

不過,協恩斷龍,當多左50+個會參加派位既B1同B2學生,結果KL3既B1同B2又難爭左,無論佢地喉唔喉男女校,事實上B1B2將難派左。

王家爸爸 發表於 17-11-11 10:49
雙非大增既影響其實係被誇大。觀察所得,國內來港學生主要有兩類:
一種係已經移民既,佢哋比較有錢(香港 ...

雙非影響派位,當然唔需要睇咩直資、私立、國際個D。而係應該睇那些受惠雙非的小學加多了幾多班。就算呢D學校係寶校,佢地都有個B1率。B1率不變,學生人數多左,又係一樣谷大左B1、2、3既人數。

nicolemummy 發表於 17-11-11 11:04
何壽南同聖十架去年已入網。佢地谷大左KL3個升中人數。無聖十架可以抵消何壽南的影響,而係KL3無論B1、B2 ...

如果今年係九龍城升中就咁驚,過多兩三年先畢業個D點算?其它校網既,全部放棄乎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-11 11:11
如果今年係九龍城升中就咁驚,過多兩三年先畢業個D點算?其它校網既,全部放棄乎?

我只想指出新既因素,點㨂∼∼我幫唔唔忙啊。叫政府起多d B1中學去解決吧。

其實唔起新學校都有計解決的。例如,本來收4班而有能力收5班既學校加班,就增加了B123的位。我估呢樣野政府有計劃過吧。如無∼∼∼無至於這樣無能吧。

nicolemummy 發表於 17-11-11 11:21
其實唔起新學校都有計解決的。例如,本來收4班而有能力收5班既學校加班,就增加了B123的位。我估呢樣野政 ...

不要高估政府官員既智慧同規劃既能力。

現實中,佢地只需要保障有足夠既學位,至於學位嚟自咩水平既學校,佢地唔會理會。

hkpapa852 發表於 17-11-11 11:25
不要高估政府官員既智慧同規劃既能力。

現實中,佢地只需要保障有足夠既學位,至於學位嚟自咩水平既學校 ...

當年吳克儉聽話,暫緩英中落車,就係因為要避過出生率急跌而帶來的落車潮,以應付黎緊幾年既英中學位爭餐矒。

當然,唔係吳英明,而係班校長努力進錬的成果。

nicolemummy 發表於 17-11-11 11:31
當年吳克儉聽話,暫緩英中落車,就係因為要避過出生率急跌而帶來的落車潮,以應付黎緊幾年既英中學位爭餐 ...

另一現實,不少非B1中學,都未能係各班盡收至少36個學生,仲有大把學位可以調控

hkpapa852 發表於 17-11-11 11:39
另一現實,不少非B1中學,都未能係各班盡收至少36個學生,仲有大把學位可以調控
...

所以,加中學學位,預計會先加B3那些學校從3班加到4班,然後慢慢向上B1、2泵返D學位上來。咁你明白點解我話“危”啦。

nicolemummy 發表於 17-11-11 11:45
所以,加中學學位,預計會先加B3那些學校從3班加到4班,然後慢慢向上B1、2泵返D學位上來。咁你明白點解我 ...

夠唔夠位其實有得估計,唔駛斷估去嚇人

王家爸爸    發表於 17-11-11 13:56

hkpapa852 發表於 17-11-11 12:00
夠唔夠位其實有得估計,唔駛斷估去嚇人

講到計數,我無數據,都要靠你了,你是我的偶像啊。

但我唔係嚇人。大家都得了結論2017上升中一派得無2016咁好。而事實今年多左協恩斷龍(前幾個月大家不是估起碼收返50%嗎?結果所有學位全開放無保留)和雙非多左。我並無跨大。

協恩前年2016上中一,返唔到中學部都仲有數人入九真培道;2017上中一,返唔到中學部已去到五旬節德蘭(雖然有入培僑培基)。

究竟今年派位會點?大家都拭目以待。

nicolemummy 發表於 17-11-11 11:45
所以,加中學學位,預計會先加B3那些學校從3班加到4班,然後慢慢向上B1、2泵返D學位上來。咁你明白點解我 ...

看顏寶玲的介紹
有時話3班
有d介紹又話中一開4班

或者要考多2間直資
但我一心想孩子讀津貼band 1的

chair 發表於 17-11-11 13:28
看顏寶玲的介紹
有時話3班
有d介紹又話中一開4班

我唔熟顏寶鈴,有無其他家長答。

想入B1津校要問你地學校上屆升中情況。我唔知啊。我只能講,今年會難過上年(因協恩同雙非)。太邊緣要保守啊。

hkpapa852 發表於 17-11-11 10:46
何壽南入網會有D影響,但可能又被聖十架既抵消咗。

至於協恩,對樓主無乜影響,一來只係多咗班女仔,選 ...

我接受現實呀,不過學校沒有track record又沒有back up學生考學校......

我找到些數據。。。雖然我重申:我並不是想嚇人,只想列出事實而已。

我已經唔計雙非

出生年,總數,港人,單非,雙非

2004, 47900, 34902, 8896, 4102 (2017升中二)

2005, 57300, 38148, 9879, 9273 (2017升中一)

2006, 65800, 40318, 9438, 16040 (2017 升小六)

2007, 69600, 42795, 7989, 18816

2008, 78700, 46203, 7228, 25269

2009, 82100, 46211, 6213, 29766

2010, 88500, 49678, 6169, 32653

2004→2005 今年升中一
港人加3246+單非加983
共加4229

2005→2006 下年升中一
港人加2170+單非減441
再加1729

回覆樓主:

今年再加1800, 當30人一班,即加多60班。

你或會想,上年加4000多人個效果都係好輕微。。。但當位數多過人數時,加人數效果當然輕微。。但當人數已觸飽和點,就會逆轉,係人搶位。

某些有彈性的區,如九龍城,你2016年的數據,B1男女入B1位已少過100%, 那些假設比較嚴謹,所以實際上丘中,銀禧都仲有些位騰出來。但今年再加出生人數,呢D位應該會消失。

點解加1723人寫到1800人呀?容易除30嘛。有餘個76人就當雙非啦。

60班不會只在九龍城的,但因為無計雙非咩濟,會分散港九各處。當畀1班去九龍城,再加協恩個50幾個,都多左100個人。而大部份協恩都係B1+B2, 九龍城B1和B2位就緊張起來。

真正2017年升中機會率,等著你計。
‹ 上一主題|下一主題