用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12月男b 做大b定細b好呢?
樓主: nothing123
go

12月男b 做大b定細b好呢? [複製鏈接]

happyapple 發表於 17-4-27 23:52
做細係需要額外心機同時間去追
做大就可以輕輕鬆鬆咁應付
當然差別在高小已消失

我朋友兩個都係細b,親身經歷都係話頭三年(小學)好嘔血

micha0426 發表於 17-4-28 00:18
視乎你target咩小學, 津校的話,拼鬥到小三。 直資私校的話,細b除非係好叻,如果唔係都入唔到
...

Wow.. thanks!

我會報n又報k, 睇下有咩offer而決定

做大,一黎學野快d

更重要係幼稚園可能係最開心既校園生活。讀多一年開心多一年,家長又可以遲一年先煩升小野。

回覆 nothing123 的帖子

有大做大, 尤其男仔.

讓小朋友人生無憂無慮玩多一年

nothing123 發表於 17-4-26 13:18
一路係到爭扎緊
有幼稚園收左,今年9月開學
但我仲未決定好 好怕會做錯決定
做大細B是看看小朋友的性格和能力是否適合。但通常要到K2-3才真正看到能力是否真的適合做大一或細,而到K2-3才決定REPEAT又可能有點遲了,所以如你唔想搏就做大B吧。至於升上小學追得辛苦有很多因素,不一定是關大細B事,因素例如本身小朋友資質、幼稚園程度、自小有冇閱讀習慣、錯配小學等等。以上只是個人愚見,不喜勿插。

男仔比女仔遲熟,特別係小朋友差半年已好吾同,如果有得選擇就做大B好。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19753990

睇完係BK,令我覺得選擇做大B是正確的。

MrBeast    發表於 17-5-7 17:03
:wave:

不知道回覆者當中有多少人的孩子是十二月細b。我仔13年12月;去年有出名學券幼稚園收K1, 全班最細,但決定照讀。上學期,已感受到大細B差距。班中最大的同學大我仔14個月!但去到上學期尾,老師已說學術、自理均與大中b無疑。下學期四月開始畫線,明顯見到孩子執筆未ready; 老師也叫我多在家中練習。我本身也有再考K且有好offer; 五月交大訂時也有回現校老師傾過。老師建議:1. 可睇多一年,repeat K2; 2. 要在家多練習;多練就好;3. 老師同意我仔學習能力好,但細b始終要時間去追。經過和老公再三討論,決定repeat; 因為1.我睇過小一功課,比我們小時候深,小一似小二三;怕孩子追得辛苦;2. 我相信每位小朋友都有自己的時間表,唔想過分追谷;不想嚇怕孩子;3. 我自己希望孩子考小升小時有選擇,讓我和孩子多一年時間準備相信會較理想。事實也無悔先讀一年K1, 這年學好自理,打好品格基礎。repeat與否,因人而異;固是細b也有叻仔叻女;但學術以外,有很多環節其實仍有大細b差距。你多留心孩子發展,才可作決定。

AlissaKate 發表於 17-4-27 20:12
請問是否你同意女孩子做細B會好些嗎?

當年我都掙扎好耐點選擇,本身囡囡係慢熱/觀察型,足兩歲時入讀N班先開始肯講嘢,讀咗半年N班 我就決定讀多年N做大大B,亦可能真係大B問題 囡囡幸運地考到好K1

agneslulu 發表於 17-5-10 08:51
當年我都掙扎好耐點選擇,本身囡囡係慢熱/觀察型,足兩歲時入讀N班先開始肯講嘢,讀咗半年N班 我就決定讀 ...

我仔都係慢熱觀察型,做大b大多一年再去考k真係會好一點?

pizzafat 發表於 17-5-10 19:27
我仔都係慢熱觀察型,做大b大多一年再去考k真係會好一點?

我個人覺得個優勢係,大B會淡定啲,唔喊已經比人著數咗

ar_mak 發表於 17-5-10 22:37
有個現象係好有趣,一方面會希望小朋友做大B,比時間佢地成長;另一方面,又會不斷想小朋友學前D學快D.

1. 當 ...

都明呀,坦白講我想仔就大b係因為我懶,我唔想佢做細b長期再幫佢追課程、迫佢學多d野,拉近同大b距離,希望俾多一年時間佢慢慢成長,到大左學野會比較得心應手,係幼稚園階段打好基礎同建立自信心先上小學

而且我地係雙職家庭,無姐姐,實在唔係太多時間可伴讀教佢野,所以先諗俾佢做大b會唔會好d

回覆 lambeanmama 的帖子

同意,如果細b 本身已經超班,做大會更加顯著,話唔埋考到co-ed添^^

ar_mak 發表於 17-5-11 15:00
我善意地提提你,去到考小學,學校係高度重視親子關係.

"而且我地係雙職家庭,無姐姐,實在唔係太多時間可伴 ...

多謝你提點,其實我地已盡力陪小朋友,亦唔係覺得姐姐可取代父母,只係覺得有姐姐會幫輕到家務,陪小朋友時間可以多d

所以先會諗做大b,多d時間幫小朋友成長,平衡自理同學術,唔想做細b只顧一齊追學術

‹ 上一主題|下一主題