用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發夢:喇沙 Vs St Paul Coed
樓主: ericwong520
go

發夢:喇沙 Vs St Paul Coed   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-4-3 11:03
由LS轉去SPCC唔會好多人,會唔會咁啱又係我識嗰位同學? 不過據佢父母講因為由細到大都成長喺LS文化,所以 ...

肯定不會是同一人,因為小朋友過到去好開心,話同學們成熟多了,不似以前同學咁幼稚,可能正如你話齋,是書生型。

karen55407 發表於 17-4-3 11:08
肯定不會是同一人,因為小朋友過到去好開心,話同學們成熟多了,不似以前同學咁幼稚,可能正如你話齋,是 ...

好動、粗魯、古靈精怪、talkative
具創意,可能喺部份人眼中係幼稚行為,但都係傳統男校特質。男女校因為有半數(或多過半數)女生,相对會比較文靜。所以去到呢個級別嘅學校唔係衹睇公開試成績,而最好能夠配合學校本身文化就更可以相得益彰。

Soundervolt 發表於 17-4-2 16:59

樓主呢個機會微乎其微,take咗直資offer就冇得大抽獎。 ...

對的。睡前夢一夢

星星的後裔 發表於 17-4-2 21:28
在EK 的資料,升U 率,DSE 成績等都是SPCC 最好,有個post 甚至連嫁娶都傾埋,相信無一間主流學校可以比得 ...

噢咁厲害的。LS入大學比例會不會因為無IB?

retriever 發表於 17-4-3 08:20

除成績外,如果希冀學校可以改變個細路,可以諗下SPCC。相 ...

好奇點解spcc會可以改變到細路?

daddy2007 發表於 17-4-3 10:32
樓主夫婦是否兩間都是舊生?男如喜歡運動,應該去喇記,coed啱書生型。女到時自己考coed, 返正都無乜分别。 ...

我們不是舊生, 所以先系度發下夢。你覺得LS學術吾得?spcc 凈系鐘意書生型?

ericwong520 發表於 17-4-4 00:12
我們不是舊生, 所以先系度發下夢。你覺得LS學術吾得?spcc 凈系鐘意書生型?
...
無需過份解讀,不是舊生most likely只有大抽獎,咁其實99%chance是冇得揀,若咁好彩是個1%,當然是spcc,有關係條隊機會大好多(阿妺)

醒目開學勳章 貢獻勳章

...
如果你講小學,我相信唔可以話學術得,始終係男校,坐唔定係正常SPCC揀過人,可選合適性格/能力嘅孩子

恐龍家

趁得閒,發吓夢 x2
獨子 住九龍西
DBSPD 同 SPCC 大家會點揀 ?

...

兩間學術都得,LS會比較男仔D, SPCC會tune到d仔變文質彬彬。LS, Dbs,Spcc 呢d學校會mould到d仔有個格。你比較下個產品會明。

ericwong520 發表於 17-4-4 00:10
好奇點解spcc會可以改變到細路?

留意,我只係話希冀。。。

唔知點準確用詞,可能好易得罪人。

天主教男校,就算嚴,都係D 規舉,合埋眼遵守,亦可以話自由,但真正改變個人未必咁大。

關愛型既基督教學校,佢哋目標就係要感化你,唔係規舉咁簡單。所以唔岩口味可能更難忍受。

ericwong520 發表於 17-4-4 00:08
噢咁厲害的。LS入大學比例會不會因為無IB?

SPBB DSE 入三大係OVER 80%. 計埋IB 一定唔止此數。

小曳人 發表於 17-4-4 10:48
如果你講小學,我相信唔可以話學術得,始終係男校,坐唔定係正常SPCC揀過人,可選合適性格/能力嘅孩子

實事求是,學校成績提昇最直接係換血。

LS 昇中外勞是多少?

Marimba 發表於 17-4-4 11:48
趁得閒,發吓夢 x2
獨子 住九龍西
DBSPD 同 SPCC 大家會點揀 ?

兩間唔同STYLE。 你覺得個仔岩邊個?

俾D HINTS 你諗下。。。

城中兩位大老闆,愛子送旺角男校。

城中兩位高級打工仔(有耶教信仰), 送細路去香港仔隧道小學。

retriever 發表於 17-4-5 09:11
兩間唔同STYLE。 你覺得個仔岩邊個?

俾D HINTS 你諗下。。。

有無多啲hints 「城中高級打工仔」係邊兩位?

Tangram 發表於 17-4-5 10:42
有無多啲hints 「城中高級打工仔」係邊兩位?

~~~~~~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-4-5 07:47
實事求是,學校成績提昇最直接係換血。

LS 昇中外勞是多少?
開7班,當中16x係LSPS嘅 ,可能得50個左右外來生?!我無官方數字呀...

恐龍家

小曳人 發表於 17-4-5 12:03
開7班,當中16x係LSPS嘅 ,可能得50個左右外來生?!我無官方數字呀...

50 個外勞,扣埋運動員,學業精英外勞唔會好多喎。。。

MrBeast 發表於 17-4-4 07:45
無需過份解讀,不是舊生most likely只有大抽獎,咁其實99%chance是冇得揀,若咁好彩是個1%,當然是spcc,有 ...

吾明?你指LS就靠抽獎,而SPCC有幸入到可以提高啊妹機會?

MrBeast  yes  發表於 17-4-7 20:54

Soundervolt 發表於 17-4-3 11:34
好動、粗魯、古靈精怪、talkative、具創意,可能喺部份人眼中係幼稚行為,但都係傳統男校特質。男女校因 ...

你意思是小孩好動應該選LS, ,而文靜就SPCC?
‹ 上一主題|下一主題