用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC VS 港大同學會 邊個好?
樓主: littlecath
go

SSC VS 港大同學會 邊個好? [複製鏈接]

carphoto 發表於 17-2-6 19:04
最緊要小朋友喜歡啦,已經有一個offer,個心都定好多。不過band 2咁早有offer,咁可能低估左banding喎,我 ...

SPC我哋都有報,不過冇得in。

大家加油!可能第日做同學仔!

carphoto 發表於 17-2-6 19:04
最緊要小朋友喜歡啦,已經有一個offer,個心都定好多。不過band 2咁早有offer,咁可能低估左banding喎,我 ...

恭喜你有港同offer. 而我哋差少少,on waiting list.

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-6 12:37
港同今年有3輪面試,校長講明900人申請,全部都in,揀450人second in,再揀200幾 3rd in,你囝囝band 2頭都 ...
真正只收四十幾五十個人,激烈過見工

littlecath 發表於 17-2-6 18:22
本來也打算報的,但已經有SSC offer, 所以就冇報了。體藝話明成績要band 1,所以覺得冇十足把握,就不如ta ...
SSC 咁早比offer , 相信小朋友有出色既特異功能。

littlecath  hahaha,特異功能  發表於 17-2-24 10:58

artroboy 發表於 17-2-23 23:11
真正只收四十幾五十個人,激烈過見工
收果4,50人叫成村人去in,仲要in3次,咪玩啦

littlecath 發表於 17-2-23 22:27
恭喜你有港同offer. 而我哋差少少,on waiting list.

謝謝你,ssc都好好呀,最緊要小朋友讀得開心 ☺️

kkhon 發表於 17-2-23 23:17
收果4,50人叫成村人去in,仲要in3次,咪玩啦
咁得五十個位,多人申請佢都控制唔到架。,其實我好欣賞d學校比全部申請者interview 呢個程序,佢地自己都係多好多工作要做,如果間間學校只㨂人去interview. 班小朋友會好有挫敗感,覺得人都未見已經比人拒絕⋯⋯,好慘架。

回覆 artroboy 的帖子

都係既,點解吸引咁多人申請?出過狀元?幾錢學費?

kkhon 發表於 17-2-24 08:07

版主都留唔少資料關於呢間學校,你揾下。我就知佢係傳統教學mix 活動教學,以project 為學習形式既學校,呢兩年出既result 靚仔吸引咗班家長。

地鐵通咗都係重要原因之一。我哋本來南區,今年多咗好多外區嚟既“競爭對手”

littlecath 發表於 17-2-6 11:09
阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer。爸爸鍾意港同,阿仔鍾意SSC。計地點,港同方便好多。阿仔老師話SSC好啲,而且適合阿仔。所以矛盾呀。

真心請教樓主. 您提到您小朋友以您估計係band 2頭 (您住南區), 您有無擔心 SSC 學術方面都較深少少, 小朋友跟得有啲吃力呢? 係學業上您會點協助小朋友?

因為小女係北區B1中至尾, 阿女當日面試實在太差所以 SSC 面試時當然無立即有 offer, 依家等緊 3月結果, 但係都有啲擔心如果 SSC 取錄阿女跟唔上(發夢中, 人哋都未必會收阿女呢)

呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3406840,  帖內的英文詩及問題就係 SSC 前兩年S1 英文科測驗/考試題目, 係我教友仔仔依家讀緊S1 俾我上個月阿女 SSC interview 預備讀英文文章之用 (最後 interview 原來唔係讀詩!) 我及阿女預備過程時好大感覺 SSC 英文科好有要求啊!

小時了了 發表於 17-2-24 11:30
真心請教樓主. 您提到您小朋友以您估計係band 2頭 (您住南區), 您有無擔心 SSC 學術方面都較深少少, 小朋 ...

阿仔係比較有鬥心既小朋友(雖然一叫溫書就嗌攰),我相信佢係遇強越強type。佢面試都係閱讀英文文章,出嚟佢話唔算難,明白文章意思亦都解答滿意。我覺得既然佢可以通過學校既面試,老師認為佢符合錄取要求,就放心俾佢去讀。如果你小朋友最後都收到offer,我覺得你應該都要俾啲信心佢。同埋都要相信學校,他們也都想小朋友有進步,會想辦法幫佢適應的。

我同阿仔都好中意SSC. 不過最大既問題係,阿仔每日放學後要去九龍訓練,赤柱出去實在太遠。

littlecath 發表於 17-2-24 11:40
阿仔係比較有鬥心既小朋友(雖然一叫溫書就嗌攰),我相信佢係遇強越強type。佢面試都係閱讀英文文 ...

嗯! 我因為問得多, 聽得多先至憂心.

教友嗰仔(小六時港島東區小學B1尾B2頭) 依家讀緊S1, 之前我成日問佢讀成點呀, 同學點呀.... 唉! 佢分享以下事情俾我聽後令我不斷思考及考慮(重申: 講真, 阿女面試咁爛咁差都唔知會唔會被SSC 取錄)

1) 精英班: 嗰仔仔講學校有分精英班, 精英班內的同學成績及品行非常好, 而非精英班就差啲喇. 嗰仔仔就係讀非精英班, 佢話上堂比較嘈, 無老師係班房時啲同學打架. 嗰仔仔話佢會俾心機S2以後考入精英班, 佢仲話精英班S4 係優先選 IB課程, 佢高中想讀 IB 而唔想考 DSE.

2) 宿舍: 佢又話男生宿舍唔嚴, 啲學生可以玩電話唔做功課. 呢樣野同我簡介會時參觀女生宿舍時嗰S4女生話好嚴完全相反. 我都唔知信邊個? (因為打算俾阿女住宿舍架麻!)

3) 學術: 英文科及人文科學科好深好難. 聽佢阿媽呻, 人文科學科有教心理學, 有唔少心理學專有名詞及理論

Remarks: 不要為明天憂慮, 一天的難處一天當就夠了. 呢句係真的. 諗太多, 聽太多令自己好迷失好沮喪

kkhon 發表於 17-2-24 08:07

點解吸引咁多人申請? 因為學校環境方間少見, 全HK 最大既校舍, 寄宿係一大賣點, 多外籍老師, 師生關係好CLOSE, 同學可以放學去阿SIR 屋企坐下 (因為阿SIR都係住係學校宿舍, HA HA), 課外活動新奇, 有d 你聽都未聽過, eg.animal care, 其實係去海洋公園親親海豚...

出過狀元?係, 印象中好似3年前

幾錢學費?寄宿 7000 /月, 學費 6500/ 月, 正路分10期交, 呢個只係大約數, 因為唔同FORM, 收費爭dd ,
eg. F.6 DSE 只須交幾個月, 因為好快畢業~

kkhon    發表於 17-2-24 13:39

sonet 發表於 17-2-24 12:56
點解吸引咁多人申請? 因為學校環境方間少見, 全HK 最大既校舍, 寄宿係一大賣點, 多外籍老師, 師生關係好CL ...
人哋好似問緊港同喎?你答緊SSC定港同?我未聽過港同有寄宿

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-24 14:14
人哋好似問緊港同喎?你答緊SSC定港同?我未聽過港同有寄宿
喔 , 唔好意思各位JM, 我以為問緊SSC, SORRY~

artroboy    發表於 17-2-24 15:24
‹ 上一主題|下一主題