用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 2nd In Result - 30 Sep
樓主: AgapePa
go

GT 2nd In Result - 30 Sep   [複製鏈接]

ozduckie 發表於 16-9-29 19:21
去年自身經驗,我小朋友second in 後first waiting, 上左幾堂加一份功課後third in (third in 時間係8:30am ...

舊年應該是 9堂家長課,最後大概250 個家長

期實家長要上堂交功課我已覺有點過份,神校都唔使咁,但偏偏個遊戲我又要去玩.....

AgapePa 發表於 16-9-29 19:36
以前係一take 過,前兩年改為in 三次,但網頁因為一早出,仍然係in 一次,後來改為in 三次,被人鬧到飛起 ...

咁講又有道理,佢岀得個表係想大家清清楚楚啦,為乜虎頭蛇尾到最後唔清唔楚! 真係佢地自己都覺得有啲過份,唔敢寫

回覆:fishchow 的帖子

去年您地係什麼時候收到Mail. 提前一日

引用:去年您地係什麼時候收到Mail.+提前一日 +

原帖由 Sophie0804 於 16-09-29 發表
去年您地係什麼時候收到Mail. 提前一日
我都好想知。。。。雖然明天都九月三十日。。。

AgapePa 發表於 16-9-29 19:36
以前係一take 過,前兩年改為in 三次,但網頁因為一早出,仍然係in 一次,後來改為in 三次,被人鬧到飛起 ...

舊年同前年網業都冇話有3rd int, 結果係要3rd int....程序乜唔係一早己定咩!? 寫出嚟有乜問題?睇吓今年又点先....

回覆:GT 2nd In Result - 30 Sep

舊年經驗-我小朋友應該係比較一批收的。8月26日先收到offer. 我是1st in之後1st waiting,交左2份功課及上足十堂,有人話3rd in時間越早越高機會收,我仔係0930

Good Luck!

mandykg 發表於 16-9-29 20:37
舊年經驗-我小朋友應該係比較一批收的。8月26日先收到offer. 我是1st in之後1st waiting,交左2份功課及上 ...

最後有讀嗎?
咁遲先有offer, 校車怎安排?

引用:Quote:mandykg+發表於+16-9-29+20:37+ 舊年

原帖由 Kjk0905 於 16-09-29 發表
最後有讀嗎?
咁遲先有offer, 校車怎安排?
有讀。8月26日call即日要去註册。佢俾一叠通告你,裡面已經有校車資料,自己第二日打去校車公司安排。

ngngachun 發表於 16-9-29 20:20
我都好想知。。。。雖然明天都九月三十日。。。

網頁寫9月30日或之前,仲諗住早d收到result...

sandypink 發表於 16-9-29 21:03
網頁寫9月30日或之前,仲諗住早d收到result...

都唔知係咪等到最後明晚至有

snoopyman20  我估係,最快都可能聽朝  發表於 16-9-29 21:23

引用:舊年經驗-我小朋友應該係比較一批收的。8月

原帖由 mandykg 於 16-09-29 發表
舊年經驗-我小朋友應該係比較一批收的。8月26日先收到offer. 我是1st in之後1st waiting,交左2份功課及上 ...
咁請問收到GT call waiting 前,小朋友本來會讀派位學校、或是其他直資/私校呢? 當時難取捨嗎?

謝謝前輩分享

引用:Quote:原帖由+mandykg+於+16-09-29+發表舊

原帖由 pajamama 於 16-09-29 發表
咁請問收到GT call waiting 前,小朋友本來會讀派位學校、或是其他直資/私校呢? 當時難取捨嗎?

謝謝前輩 ...
有直資收了,書同校服都買了。唔難揀,因為一早心儀GT,成績ok同一條龍,小兒不標青愛玩,這間學校對他來説算是不錯了。

引用:Quote:原帖由+pajamama+於+16-09-29+發表咁

原帖由 mandykg 於 16-09-29 發表
有直資收了,書同校服都買了。唔難揀,因為一早心儀GT,成績ok同一條龍,小兒不標青愛玩,這間學校對他來説 ...
謝謝分享!祝小朋友在GT學校生活愉快!

回覆:ozduckie 的帖子

如果放棄左抽獎,但最後冇Offer咁點算?

回覆:DDYTlam 的帖子

真折磨人!

引用:如果放棄左抽獎,但最後冇Offer咁點算? +

原帖由 DDYTlam 於 16-09-29 發表
佢一日唔confirm offer, 你係唔會放棄大抽獎。 所以係唔會發生呢個情況。

DDYTlam 發表於 16-9-29 23:21

我都係甘諗,有conditional offer,又要簽放棄津校,到時份功課佢地唔滿意,甘點?兩頭唔到岸甘點算?

Slc4 發表於 16-9-29 23:35
我都係甘諗,有conditional offer,又要簽放棄津校,到時份功課佢地唔滿意,甘點?兩頭唔到岸甘點算?
...

如果做得唔好,學校會退回功課重做,做到合要求,除非自己放棄,唔會唔合格

Slc4 發表於 16-9-29 23:35
...

如果真係發生,我估可以向教署尋求協助,應該可以喺個小朋友居住嘅校網度搵到個學位,但應該係俾人揀淨嗰啲位,但就一定唔會冇書讀。
‹ 上一主題|下一主題