用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教荃灣小學
樓主: Dice_Sep
go

請教荃灣小學 [複製鏈接]

引用:可能靠抽入的 +

升中既方法仲未研究, 想8下, 入band1中學需要能力同lucky既比重係幾多?

引用:升中既方法仲未研究,+想8下,+入band1中學需

原帖由 cattz288 於 16-07-02 發表
升中既方法仲未研究, 想8下, 入band1中學需要能力同lucky既比重係幾多?
個人能力佔大部份。  自行嗰part睇成績先才到面試表現。 到大抽獎嗰part,甲部全港band 1生抽先,跟住抽band 2生再抽band 3生

到乙部一樣band 1生抽先,跟住抽band 2生再到band 3生。 所以五,六年班三次呈分試盡力考好,成為band 1生就會多啲選擇。

運氣都要有,假設間小學級1-50名都係band 1生,到大抽獎個no. 唔靚,有機會考50名入到林護,考第10嗰個入唔到。

cattz288    發表於 16-7-2 11:58
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-7-2 11:55
個人能力佔大部份。  自行嗰part睇成績先才到面試表現。 到大抽獎嗰part,甲部全港band 1生抽先,跟住抽ban ...
多謝你解答, 咁荃官小上荃官中又或者雙仁上林護果d直屬位係甲部搞掂?  如果唔成功就乙部補飛?

醒目開學勳章 王國長老

Dylanlee 發表於 16-7-2 07:34
回覆 miriam 的帖子

4年之中,只得2012~13果年好d,其他年份升中情況同二線小學差唔多。而且佢從來冇公佈每 ...

荃灣區一線小學係我心目中得三間, 浸聯, 馬基同深天, 石鐘山係二線.

以你角度有學生入到 DGS 就係一線小學, 咁我囡小學都升左呢做一線, 但 B1% 實為二線.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

晴晴小B 發表於 16-7-2 02:38
可能靠抽入的

抽入都要學生到位先得, 有部份學校唔排除係自行已入.

之前係升中版都有討論過石鐘山, 確係神校一間, 但我所八到既資料再加會員所講七除八扣下派位係有 1/3 或以上 B1.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 16-7-2 12:02
多謝你解答, 咁荃官小上荃官中又或者雙仁上林護果d直屬位係甲部搞掂?  如果唔成功就乙部補飛? ...
以我朋友為例, 住葵青區讀仁紀, 自行揀林護, 甲乙一都係林護, 因雙仁同林護有聯系位, 變相佢多左次機會抽聯系位.

真係心儀聯系位既會所有一都填晒荃官中或林護, 自行衰左都有甲乙一去補飛.

cattz288    發表於 16-7-2 14:21

Samgorhi 發表於 16-7-2 06:48
抽到抽到入林護,SPCC, SPC?又幾lucky!
抽到入SPCC, SPC....肯定係超級lucky
lucky 到無人有....

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-7-2 14:30
抽到入SPCC, SPC....肯定係超級lucky
lucky 到無人有....
SPCC & SPC 有得抽點解唔通知我

SPC 唔得我個位少左 d 野

miriam 發表於 16-7-2 14:37
SPCC & SPC 有得抽點解唔通知我

SPC 唔得我個位少左 d 野
所以係lucky到 "無人有"....

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-7-2 14:40
所以係lucky到 "無人有"....
返左新工兩個星期無乜點睇升中資料, 原來改左制我都唔知.

死啦! 問我野既會員咪大煲粥.

Dylanlee 發表於 16-7-2 14:59

我覺得荃灣一線只有浸聯,跟住馬基。其他幾間都差唔多。而且仲要睇每年升中情況,有d ...
想問下, 直資係咪一早會出result, 入得果d又係唔駛玩派位?

醒目開學勳章 王國長老

Dylanlee 發表於 16-7-2 00:40
回覆 小小車厘子 的帖子

是。升中派位一般。最叻都只是入華仁書院。一線小學至少都要有1,2個入拔萃或聖保羅男女校。我後悔貪近選左佢做第一志願。因為老師態度麻麻,冇咩愛心
Dylanlee 發表於 16-7-2 07:34
4年之中,只得2012~13果年好d,其他年份升中情況同二線小學差唔多。而且佢從來冇公佈每間中學入讀人數,50%有可能是二線英文中學多都唔定
Dylanlee 發表於 16-7-2 14:59

我覺得荃灣一線只有浸聯,跟住馬基。其他幾間都差唔多。而且仲要睇每年升中情況,有d學校會退步。7月5號就知啦

我畀你既資料就係唔一定一線先有學生入到神校, 二線甚至乎三線都會有, 石鐘山最叻既並唔係只入到華仁一間中學.

醒目開學勳章

Dylanlee 發表於 16-7-2 15:01
回覆 Dylanlee 的帖子

講漏1間。海霸街官小
這幾年都有朋友的仔女係海官畢業,佢地話要頭40名先係b1生,全級約1/3人派到b1英中,唔覺得係一缐小學

引用:Quote:Dylanlee+發表於+16-7-2+14:59+回覆+

原帖由 cattz288 於 16-07-02 發表
想問下, 直資係咪一早會出result, 入得果d又係唔駛玩派位?
直資最早係12月尾已出offer, 當然好似小學咁,一註冊左直資等於同意放棄自行及派位, 4月中到直資會交收生表俾教統局,所有自行及派位都會自動取消, (中學7月初先會有自行及派位成績結果)~~~

‹ 上一主題|下一主題