用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: COSAC
go

del [複製鏈接]

引用:Quote:monlingling+發表於+16-5-19+09:45+

原帖由 taboba 於 16-05-23 發表
我個仔3歲8個月, 情況同你一樣. 大小肌都係得3歲. 有參加到校服務計劃嗎? 我覺得唔錯, 唔駛家長小朋友兩頭 ...
有呀,參加左到校

回覆:COSAC 的帖子

我個8歲亞氏仔,脾氣唔係差,不過唔容易控制情緒,興奮會過度興奮。
係學校老師形容係好受同學歡迎,但容易因為小事發生磨擦,主要係因為唔識read body language.
今年試左兩個月shadow teacher 加學校老師support, 進步好快,行為改善左好多。
因為每次做錯shadow立刻教,佢明自己錯乜。以前好多時錯左比老師罰但佢唔明自己錯乜,而家老師明白佢唔係有心作對,只係唔明白rules加上shadow再教,犯錯少好多,自覺性亦高左。
Learning Support Teacher又會教佢認識自己情緒,當發現情緒波動要學懂自己calm down.
老師都發現佢經訓練後自信心高左,以前明佢有咩優點,佢只會認為自己數學好。但而家佢形容自己係好considerate, helpful.  
今個星期shadow teacher功成身退,希望阿仔可以保持下去!

Monstereasy 發表於 16-5-26 21:46
我個8歲亞氏仔,脾氣唔係差,不過唔容易控制情緒,興奮會過度興奮。
係學校老師形容係好受同學歡迎,但容易 ...
得知你囝囝有咁大進步,真鼓舞!shadow teacher 係學校老師定外間中心的老師?

引用:Quote:Monstereasy+發表於+16-5-26+21:46+

原帖由 ncls 於 16-05-26 發表
得知你囝囝有咁大進步,真鼓舞!shadow teacher 係學校老師定外間中心的老師? ...
Shadow teacher係CP心理學家介紹。

引用:Quote:原帖由+ncls+於+16-05-26+發表得知你

原帖由 Monstereasy 於 16-05-27 發表
Shadow teacher係CP心理學家介紹。
校外自費請,短期協助。

ncls  good  發表於 16-5-27 12:55

回覆:Monstereasy 的帖子

你自己請的幾多錢?你仔讀間小學可以請影子老師?從什麼途徑請?

引用:你自己請的幾多錢?你仔讀間小學可以請影子

原帖由 unfunny 於 16-05-27 發表
你自己請的幾多錢?你仔讀間小學可以請影子老師?從什麼途徑請?
由於阿仔和同學發生衝突,學校明白阿仔係亞氏仔,衝突往往來自社交技巧不足和情緒控制,要特別支援,但學校並無能力為阿仔set program, 於是學校和阿仔既心理學家商討支援方法,提議請shadow teacher短期從旁協助及觀察。

至於費用頗貴,因為每小時計算。由最初每日full day到校,因為行為有改善,到校時間減少。

回覆 Monstereasy 的帖子

我個阿氏仔5.5 years cas 剛剛check 出來,都係加上活躍。中上智力 。會打人kuk人跳轉。可私信邊的學校啱佢?包容大?

而家仲會評亞氏嗎?唔係已經歸納入譜系?
點分別係亞氏定係譜系?

引用:而家仲會評亞氏嗎?唔係已經歸納入譜系?點分

原帖由 choichoibb2011 於 16-05-28 發表
而家仲會評亞氏嗎?唔係已經歸納入譜系?
點分別係亞氏定係譜系?
本身評為譜系,但因為譜系定意太board, CP為左令我明白清楚所以用番舊term亞氏保加。
高功能自閉症和亞氏保加較接近,亞氏保加無語言遲而高功能自閉有語言遲緩。

回覆 小王子J 的帖子

唔好意思呀, 剛剛先見到你留言,
我呀仔而家係灣仔聖基道兒童院健苗軒上緊社交,

來緊summer holiday, 都密集報左感統同社交班...好希望佢小一可以係社交上有進步~

我想問有無a仔小朋友係屯門區上緊小學呀?

你地的小朋友會唔會成日大大力, 又郁手郁腳...佢好想同人玩..但真係人地都怕左佢.. :(

聖基道兒童院 -
健苗軒D COURSE都好好~

引用:回覆+小王子J+的帖子 唔好意思呀,+剛剛先

原帖由 大貓媽 於 16-05-30 發表
回覆 小王子J 的帖子

唔好意思呀, 剛剛先見到你留言,
Thx for your info

monlingling 發表於 16-5-19 09:45
我個4歲,言語ok治療師話佢係無動機講一引起到佢興趣就會講,小肌弱9個月,行為和情緒是最煩的事!

...
我個囝已評估將近4歲, 情況同妳差不多. 但有時諗究竟係大人有問題, 定小朋友真係有問題. 因為做訓練的姑娘, 成日話佢只得3歲幾仲係細.

引用:Quote:原帖由+choichoibb2011+於+16-05-28+

原帖由 Monstereasy 於 16-05-28 發表
本身評為譜系,但因為譜系定意太board, CP為左令我明白清楚所以用番舊term亞氏保加。
高功能自閉症和亞氏保 ...
請問什麼是高功能自閉。小兒兩歲時言語有小小delay,現已catch up.其實没有做太多嘢。只是由中英轉全中。但現在是just past.
小兒在一算是名幼讀K1。academic ok. 我也沒有好跟功课。但老師知他歺其他小朋友是不同。

回覆:有冇亞氏家長?

又多口講近況…

哩排個字超愛ABC,係日日夜夜都講同寫,甚至睇緊YouTube寫嘅了草ABC, 咁我都有佢睇下嘅,仲陪佢一齊睇一陣,講下內容係見到乜野圖像,等佢一路睇一路分下心比我話比我知佢見到乜野,其實今年K1課程教線條同填色,佢已經寫晒大小階同數字,又開始寫咩班別同自己名喇…話比朋友知人地仲以為係我逼佢寫逼佢學做怪獸,其實我無呀……,學校一教用筆畫左一陣字線條佢已經自己黎喇,我最多都係糾正啲筆畫次序呀咁……

佢最近突然變得好驚坐地鐵嘅風聲又怕搭船,唉,真係日日都諗點執生……

引用:Quote:原帖由+大貓媽+於+16-05-21+發表我個

原帖由 小王子J 於 16-05-23 發表
我仔5歲半,是阿氏仔,社交麻麻!請問邊度有呢類社交課程?
你們如何發現?

引用:Quote:原帖由+小王子J+於+16-05-23+發表我

原帖由 rainrain613 於 16-06-21 發表
你們如何發現?
我仔是找兒童心理學家check,你也可以試試協康。

‹ 上一主題|下一主題