用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
樓主: ANOJ
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 [複製鏈接]

引用:Quote:punlik+發表於+16-1-13+17:51+http:/

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表
學校既成績唔紀錄係校務報告或者校網而要靠一篇報導?手法真有趣。各科合格率,即係DSE成績達2水平,無乜大 ...
相信有好多係去讀明愛之類既本地大學

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-13+發表本帖

原帖由 SoLM 於 16-01-13 發表
你應該唔知邊間叫荃官,search下先⋯
荃灣官立中學係b1a,但佢個幾間聯繫小學只係二線學校而已,升英中比率得三成。不過同wkf比,我都覺得荃官小好啲

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-01-13+發表你應該

原帖由 晴晴小B 於 16-01-13 發表
荃灣官立中學係b1a,但佢個幾間聯繫小學只係二線學校而已,升英中比率得三成。不過同wkf比,我都覺得荃官小 ...
荃官中學所以勁就係因為能夠收官校聯繫等二缐小學學生,但仍然喺公開試有整體卓越成績,當年朋友讀海霸街官立小學後派到荃官,今日係腦外科醫生。

引用:Quote:SoLM+發表於+16-1-13+18:50+你應該唔

原帖由 punlik 於 16-01-13 發表
如果你計埋荃官小入一線既概率,估計WKF入三大八大應該會高D.
. 你個logical thinking都幾得意,只用人地入到一線中學比8大入學機率,入二線讀唔到8大㗎。如果係咁,2線嘅wkf都無人入到8大。

小曳人 發表於 16-1-13 16:53
首先,家長應該傾掂數,到底小學階段學習係要點跟
然後好好記住自己初衷,去到邊其實都係咁跟
幾傳統"谷"嘅學校,都有hea家長
幾hea嘅學校,都有谷到爆家長

真的好認同!

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-13+發表如果

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+16-01-13+

我始終唔太相信從四千幾人中挑選學生,家長是中產,學校大學管理,無限資源既小學會差過三成幾升一線中學既 ...
赞同你

每個家庭的經濟財力不同,每位家長的教育理念也不同。真的要看看你看重的是什麼。

個人認為,如果真想愉快地學習,想英文了得,少D升中壓力,覺得升大概band 2的WKF 中學也能接受,便選WKF.

不過,如果經濟是一考慮因素,又不甘升WKF中學的,可能應該選擇荃官小,也要預左陪太子一齊努力、奮鬥!

如果是我,我會選荃官小。

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-13+發表我始

原帖由 hippoo 於 16-01-13 發表
赞同你
前年計,四千人係報名人數,真正interview约三千人。得罪講,真係學校揀學生? 定係家長無更好offer唔敢博大抽奬(die hard fans例外)谷揀佢。呢個真係可以參考下之前LH個跳船list。

引用:Quote:原帖由+hippoo+於+16-01-13+發表赞同

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

我都有曾經考慮過呢個問題。小朋友做功課能力態度尚可,有細既跟尾。我估問好多人都會揀荃官小。但我prefer WKF, 我冇咁深入咁長遠諗到入band 1, 入3大 (或者係我膚淺). 但我基本上鐘意wkf英文語境好,校園大,學生愛閲讀,可愛有活力,小功課多活動。更大原因係爬過一個ek 舊thread, 講及"時光倒流選小一",大部份人語重心長的建議無論如何應揀一條龍 (入面既points不詳談了,可seach返,值得睇下) 。我知WKF通常被標為二線直資,冇成績,衹for外國留學出路既happy school. 不過引用呢度既名句,沒有最好既學校,衹有最適合既學校!right ? 我相信讀得好邊度都讀得好!所以,樓主老實講你問呢度,通常大部份都會揀官小,不如你自己再冷靜想一想咩學習環境適合你家庭你小朋友!

macywan    發表於 16-1-14 10:05
kat0318    發表於 16-1-14 08:25

回覆:Popo^^ 的帖子

其實都唔係橙vs橙,極度唔同的兩間學校,揀邊間只有樓主才清楚自己要咩!!!

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+16-01-13+

收番黎既學生會差過優才,真道,港同,培橋嗎?如果差既可以小一用英語教學嗎?

...
學生好唔好過就唔知,但考得以上4間,如唔計地點, 通常家長都會揀嗰4間。

hppa  right  發表於 16-1-14 09:29

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

如果樓主住荃灣,就要想下交通問題,。平時揸私家車直去大約25分鐘。

lightingchung 發表於 16-1-14 08:34
學生好唔好過就唔知,但考得以上4間,如唔計地點, 通常家長都會揀嗰4間。

...
如果呢5間 都收, 我諗WKF都唔會係大多數人既首選

hppa  right  發表於 16-1-14 09:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

delete

Popo^^ 發表於 16-1-14 00:30
我都有曾經考慮過呢個問題。小朋友做功課能力態度尚可,有細既跟尾。我估問好多人都會揀荃官小。但我prefer ...
如果話WKF係衹for外國留學出路既happy school.

咁其實佢本身既營運同直資學校既理代似乎有所違背了.

撇除為咗搵個原因嚟資助愛國學校呢個原始因素, 直資學校既設計, 本身係為咗提供官津學校之外, 較有質素既學習模式/環境, 以及更有彈性既課程俾本地學生係本地升學. 所以一般直資中學都有限制讀NSS考DSE既學生不能少於一半.

所以如果話讀直資學校係為咗出國, 其實係咪諗錯咗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

‹ 上一主題|下一主題