用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生,協恩,馬頭涌,何壽南
樓主: BABYBABYBK
go

民生,協恩,馬頭涌,何壽南 [複製鏈接]

引用:首先民生不會揀,如女仔會揀女校協恩,但協

原帖由 bbbluemak 於 16-01-10 發表
首先民生不會揀,如女仔會揀女校協恩,但協恩升中冇保障,不是100%收及已轉直資中學,或者跟哥哥馬頭涌

...
馬頭涌升中一樣冇保障。點解唔協恩?

根本呢刻除咗協恩,其他幾間冇一間穩入,我覺得根本冇其他選擇,除非take risk 20分抽唔中。

siden 發表於 16-1-10 21:54
馬頭涌升中一樣冇保障。點解唔協恩?

根本呢刻除咗協恩,其他幾間冇一間穩入,我覺得根本冇其他選擇,除非 ...
贊成你的說法!我也投HY一票!

感覺膠膠地x3

引用:感覺膠膠地x3

原帖由 Tintin926 於 16-01-10 發表
感覺膠膠地x3
既然有哥哥,冇咗首名出生兒童嘅分,何來咁高分?我唔識計到咁高分喎

wing214 發表於 16-1-10 23:32
既然有哥哥,冇咗首名出生兒童嘅分,何來咁高分?我唔識計到咁高分喎

...
應該是:適齡10分+媽媽舊生10分+聖公會宗教分5分=25分。

wing214 發表於 16-1-10 23:32

...
我話膠的意思是:
不用問,必定協恩

首先民生一定不會揀, 我會VOTE FOR HY.

BABYBABYBK 發表於 16-1-9 21:52
外甥女明年升小一,現在民生讀幼稚園,媽媽是協恩25分舊生,爸爸是何壽南20分舊生,哥哥係馬頭涌20分舊生, ...
雖則協恩仲有冇升中聯繫仲係未知之數, 但你有25分可以話係必入唔選, 就去用20分搏其它絕對唔係明智之舉.

民生升中, 如以小一人數計, 可以升番上中學只佔5X%-6X%, 福馬雖同伊中有聯繫, 但1X個聯繫位有4間小學分, 有同冇分別唔係太大, 何壽南升中保障好過福馬少許, 估計至少仲有10個保一聯繫位, 但得20分, 自行未必入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BABYBABYBK 發表於 16-1-9 21:52
外甥女明年升小一,現在民生讀幼稚園,媽媽是協恩25分舊生,爸爸是何壽南20分舊生,哥哥係馬頭涌20分舊生, ...
其實你女兒係HY讀緊, 依家既HY係咪適合你外甥女, 你應該比任何人更清楚吧?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

就是我是用家,知道好谷,爸爸不想太谷,但媽媽就想保障25分一定入咁

回覆:BABYBABYBK 的帖子

應該咁講,如果唔揀協恩,咩係第一個選擇

BABYBABYBK 發表於 16-1-11 11:44
應該咁講,如果唔揀協恩,咩係第一個選擇
係34網, 除非你乙一揀牧愛, 聖十架之類既學校, 否則無一間可以必入.

如果唔想谷, 何壽南同民生根本唔需要考慮, 至於馬頭涌, 傳統官校, 你唔想谷而又甘願個女入唔到精英班既, 學校都唔會哦你既.

其實要讀一線二線官津小學, 都無可能唔谷囉!

hkpapa852 發表於 16-1-11 12:03
係34網, 除非你乙一揀牧愛, 聖十架之類既學校, 否則無一間可以必入.

如果唔想谷, 何壽南同民生根本唔需要 ...
根本冇一間可以hea, 除非唔打算上band 1英中

siden 發表於 16-1-11 12:07
根本冇一間可以hea, 除非唔打算上band 1英中
如果有幸入到天神或者St Mary, 其實真係可以hea住讀, 因為學校無得趕妳走, 又只能留妳一次班, 所以最多7年應可hea住直升B1英中.... 上到中學, 可能仲有機會破到St Mary書院既DSE成績紀錄 --- DSE最低分紀錄

引用:Quote:siden+發表於+16-1-11+12:07+根本冇

原帖由 hkpapa852 於 16-01-11 發表
如果有幸入到天神或者St Mary, 其實真係可以hea住讀, 因為學校無得趕妳走, 又只能留妳一次班, 所以最多7年 ...
St Mary不是只能留一次班

karen55407 發表於 16-1-11 12:48
St Mary不是只能留一次班
我也認識朋友說,有小朋友在St Mary, 逢二進一,即讀了兩年P1, 跟著升到P2, 又要留班,但小孩的媽媽仍堅持想留下來。所以,應該不是只能留一次班。不過,其實能真心為小朋友成長的好處著想,應該會懂得知難而退,選擇轉校。

LittleButter 發表於 16-1-11 13:02
我也認識朋友說,有小朋友在St Mary, 逢二進一,即讀了兩年P1, 跟著升到P2, 又要留班,但小孩的媽媽仍堅持 ...

其實EDB規定官津小學係小一至小六期間學校只能"主動要求"學生留班一次, 一次以外既留班只要學校有辦法令到佢睇落唔係學校要求而係家長要求, 自然可行. 但如果家長唔同意, 學校其實迫唔到, 因為如果嘈到上教育局, 學校會好麻煩, 不過一般家長都唔會咁做啫.

hkpapa852 發表於 16-1-11 13:44
其實EDB規定官津小學係小一至小六期間學校只能"主動要求"學生留班一次, 一次以外既留班只要學校有辦法令到 ...
原來如此!這樣,請問是否只限於官津小學?how about 官冿中學呢?會不會也有這規限呢?

hkpapa852  官津中學好似無咁既規定  發表於 16-1-11 13:58

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-1-11+13:44+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-11 發表
咁,真係有須要第二次留班係唔可能,要直情要佢走??

mcl203 發表於 16-1-11 14:28
咁,真係有須要第二次留班係唔可能,要直情要佢走??
教育局好似係規定咗官津學校不能在學生沒有犯嚴重校規情況下要求學生退學.
‹ 上一主題|下一主題