用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.4去or 留 ? 
樓主: blythe222
go

F.4去or 留 ?  [複製鏈接]

Re: F.4去or 留 ? 

今日假期都咁熱鬧呀 大家下吓火先.

咁!究竟 F.4去or 留[size=large]F.4去or 留? 姐

我投
轉校留班  : (成績唔得米留囉,打下個底呀麻,怕羞,米轉校囉,識過班同學仔,讀得上預科d同學都唔同咗la,讀唔上都要出嚟做嘢啦,時間好快過) 正所畏:學無前後,達者為先呀麻.

1.我諗每人追得返既目標都唔同,我係之前話我女考第一,我好開心,點解我又話佢追唔返呢??要考上大學,我諗最少要追返band1先得,咁求其得過扯過,唔係教細路正確既態度,唔好意思,我女係repeat中三,係佢話要比多自己一年時間,追返以前唔得既野,然後再上中四,因為佢話,如果之前既野可以skip的話,咁唔駛讀小一至中三囉咪
-->真係可能個個人的case 都唔同,但如果努力的話, 只係一年中五都可以令你拿A啦, 最重要都是學習態度& 學習方法啦. 語文最影响成績, 但你女兒曾考第一 ,語文應該都"可能"無問題. 究竟要repeat 中三學返d 咩野呢? 會考確實有些科目唔需要以前讀過, 如經濟, 電腦. 不過你的女兒所指可能是其它科.  如果你的女兒不是repeat 中4( 如題),即還有兩年的時間,  應該就算語文& maths 這些由小一讀到中三的科目都可以有進步, 由唔合格進步至拿A 都有例子呢.可能你女兒無信心會有這種效果, 但讀書最重要是學"學習態度& 學習方法", 不是重讀中三就便能解決問題. 你應該加以解釋給她啊.
2.我睇到一個電視節目,佢話每年都有某數目重讀中五,但考獲十四分既係好少,好似得十幾二十%,所以既然係重讀,點解唔早讀?
-->如果你相信你女兒是能進大學的話, 這十幾二十%又是什麼問題?為什麼你不相信你女兒是那少數中的其中之一?不要自己對自己的女兒那麼没信心好嗎? 不過, 如果能解決學習的態度和方法, 我是不相信你女兒要重讀中五的. 也不需要repeat 中三來重學中三的東西, 因為只中四一年也可以重温以前的知識.
3.我女兒自中一開始,已經想重讀,但學校唔比,又搵唔到學校重讀,後來機緣到,個校長好明理,所以比左個機會我女,佢係好開心,我同女都溝通得好好,所以佢諗乜我都好清楚
-->其實真是不明白, 如果在中一已有問題, 為什麼中二中三時不去解決呢?你的女兒想重讀, 已證明有讀書的動力, 在初中這樣的課程, "勤力"這一點應該足以應付升班, 那你女兒又為什麼有這種想法呢?是不是想科科拿A? 有一科不如意便想重頭再來? 這種態度不能要啊.

Don't argue, just discussion.
以前會考12分, 有人repeat, 有人上Form 6, 有人讀讀下理科, Form 6 改文科, mud 都有. 視乎小朋友及家長點睇.
我個表妹Form 4 成績差, 轉校讀 Form 5, 給果未考會考就做左人呀媽. 點都好, 做家長一定要 Support 自己小朋友.

[quote]
fannychoi 寫道:
1.-->真係可能個個人的case 都唔同,但如果努力的話, 只係一年中五都可以令你拿A啦, 最重要都是學習態度& 學習方法啦. 語文最影

簽名被屏蔽

Sindy,

我都一樣登你高興,有個女兒咁識諗.     

1. 女女不想留級
2. 讀一年f.5畢業之後再去讀ive

不如考慮「毅進�中學協作計劃」。

毅進�中學協作計劃是為升讀中五的學生,提供傳統課程以外的另一種進修途徑。 整個課程的內容以實用為主,適合對實用科目較有興趣的學員,迎合學生的不同興趣和學習需要。他補充:「參加的學校須與香港專上學院持續教育聯盟其中一所成員院校結成伙伴,為完成中四課程的學生或從未參加香港中學會考的21歲以下青年,提供毅進課程。

真係好難抉擇~毅進唔係唔好,不過有d學校名...一聽已經暈暈地!

基於以下這兩個理由:
1. 女女不想留級

不如考慮下報讀邱子文高中學校
http://www.vtc.edu.hk/vtcsss/index.htm

職 訓 局 高 中 學 校 提 供 雙 軌 進 修 途 徑 , 畢 業 生 可 升 讀 主 流 或 專 業 教 育 課 程 。
成 功 修 畢 中 五 課 程 的 學 生 , 可 選 擇 不 參 加 會 考 , 透 過 校 內 評 核 , 直 接 報 讀 職 訓 局 高 級 文 憑 � 文 憑 課 程 。
部 分 專 業 實 習 課 堂 會 於 設 施 符 合 行 業 所 需 的 專 教 院 (IVE)  或 訓 練 中 心 上 課 。

學 歷 認 可
修 畢 中 學 會 考 科 目 後 , 學 生 可 以 自 行 選 擇 參 加 香 港 中 學 會 考 。 若 選 擇 參 加 中 學 會 考, 成 績 將 由 『香 港 考 試 及 評 核 局』 評 核 , 作 升 學 或 就 業 之 用。 若 選 擇 不 參 加 會 考, 成 績 會 經 校 內 評 核, 可 作 報 讀 職 訓 局 高 級 文 憑 � 文 憑 課 程 或 就 業 之 用。
學 生 若 修 讀 非 中 學 會 考 科 目 , 成 績 經 校 內 評 核 後 , 也 可 作 報 讀 職 訓 局 高 級 文 憑 � 文 憑 課 程 或 就 業 之 用。

按他提供的課程來看,對不想讀文法中學和不想考大學的學生來說,是個不錯的選擇。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

呢間學校絕對選唔過,理念係好,校長都好,老師都好,但佢地都無能為力,因為入讀此校的,都是初中評核比西出黎的,學生質素差到唔知點講

virgokaren 寫道:
基於以下這兩個理由:
1. 女女不想留級

不如考慮下報讀邱子文高中學校
http://www.vtc.edu.hk/vtcsss/index.htm

職 訓 局 高 中 學 校 提 供 雙 軌 進 修 途 徑 , 畢 業 生 可 升 讀 主 流 或 專 業 教 育 課 程 。
成 功 修 畢 中 五 課 程 的 學 生 , 可 選 擇 不 參 加 會 考 , 透 過 校 內 評 核 , 直 接 報 讀 職 訓 局 高 級 文 憑 � 文 憑 課 程 。
部 分 專 業 實 習 課 堂 會 於 設 施 符 合 行 業 所 需 的 專 教 院 (IVE)  或 訓 練 中 心 上 課 。

學 歷 認 可
修 畢 中 學 會 考 科 目 後 , 學 生 可 以 自 行 選 擇 參 加 香 港 中 學 會 考 。 若 選 擇 參 加 中 學 會 考, 成 績 將 由 『香 港 考 試 及 評 核 局』 評 核 , 作 升 學 或 就 業 之 用。 若 選 擇 不 參 加 會 考, 成 績 會 經 校 內 評 核, 可 作 報 讀 職 訓 局 高 級 文 憑 � 文 憑 課 程 或 就 業 之 用。
學 生 若 修 讀 非 中 學 會 考 科 目 , 成 績 經 校 內 評 核 後 , 也 可 作 報 讀 職 訓 局 高 級 文 憑 � 文 憑 課 程 或 就 業 之 用。

按他提供的課程來看,對不想讀文法中學和不想考大學的學生來說,是個不錯的選擇。
‹ 上一主題|下一主題