用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿守仁vs 循道 vs 播道
樓主: yumiee
go

阿守仁vs 循道 vs 播道 [複製鏈接]

yumiee 發表於 15-11-9 15:40
多謝您的資料。
循道是津校,抽獎睇彩數,學生質素未必及TSL 過關斬將入來的叻。 但循道口卑都係好好。 其 ...
循道無咗直屬中學, 可以預計係: 只會變得比現在更谷, 更注重學術
播道, 今年校務報告出咗, DSE表現同入U率和去年相約, 如果以呢D資料睇, 我個人唔會投資落呢間.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:阿守仁vs 循道 vs 播道

唔理咩種族都有人唔乖架啦,自己教返佢個價值觀囉,呢啲長遠黎講,冇得避。去津校又可能有鄰近經濟強國;直資又話有附近東南亞國家,咁真係邊間都唔洗讀,唔洗係社會生存架啦。

wanabe 發表於 15-11-9 15:55
有人對號入座

如果講對家庭教育比較寬鬆, 唔明點解只係話"亞洲某地區"?! 家庭教育寬唔寬鬆同咩國 ...

你不如諗下我講既, 唔想個女嫁外國人既比喻...

個人口味, 無話DISCRIMINATION 架... 唔好隨便上綱上線....

姐係又有人話唔想個仔好似外國孩子咁, 叫老豆做JOHN, 呀媽叫MARY, 所以對入IS 有保留.... 你係咪又話DISCRIMINATE?

唔好亂扣帽子野.... 個概念唔係咁.

hkpapa852 發表於 15-11-9 16:12
其實真係有趣, 又話覺得人語境好, 又話擔心非華裔學生品行差

有好既語境, 某程度係因為有較多非華裔學生,  ...

同意你講, 人係好麻煩既, 又要呢樣, 又要果樣....

邊種行為標準至係自己口味, 好個人.... 我從來無用過"品行差" 三個字....

但個人口味喜好, 達唔到DISCRIMINATION ...

唔知你同唔同意...

回覆 silvia_ng 的帖子

Hi,我知你係TSL 用家,想問係TSL是否要全级頭30名才派band1 英中?要考頭30名,家長是否要在校外比仔女狂補習,才可以考到頭30名?學校學術水平如何?啲家長都好谷?Thanks

引用:回覆+silvia_ng+的帖子Hi,我知你係TSL+用

原帖由 bblove100 於 15-11-09 發表

Hi,我知你係TSL 用家,想問係TSL是否要全级頭30名才派band1 英中?要考頭30名,家 ...

唔計學生banding (實際外面人唔知),淨計昇中入既學校(實際學校無banding, 係d 人覺得間學校係band 幾ABC), 如果同意顏寶齡係band 1 英中,無記錯tsl 入都25+ 咁多個。

咁仲有入其他神校,特別入名女校唔少。

咁點駛30名內?!

hkpapa852  係TSL頭30名既話, 唔駛諗必定係全港性既B1學生添  發表於 15-11-10 13:23

retriever 發表於 15-11-9 15:38
回覆 HaYi 的帖子
TSL 亦有一些成長計劃,  安排學生定期去中心做服務老人同有需要人仕, 不少家長很支持.   不過好少大字標提.  

retriever 發表於 15-11-10 08:56
唔計學生banding (實際外面人唔知),淨計昇中入既學校(實際學校無banding, 係d 人覺得間學校係band 幾A ...
睇website 幾年數字計埋 NPL 都約   80+  Band 1 (ABC),

頭30是指去top school/1A  如  SPCC, Dgs, DB,  SPCovent, Marymount, HY...  etc 都差不多啦, 不過女仔似乎強D...   

回覆 HaYi 的帖子

以我所知NPL是band2,入其他神校是否约30人?須要出外進補嗎?有人話學校唔谷?是嗎?有錯請更正?

聽講播道好似讀得唔辛苦,又開心.又有間BAND 1 中學, 好似幾好wor.

abcmilk  播道係band one?? really??  發表於 15-11-11 16:14

爬文播道應是BAND 2, 有錯請指正.

kingncool 發表於 15-11-11 16:00
聽講播道好似讀得唔辛苦,又開心.又有間BAND 1 中學, 好似幾好wor.
"唔辛苦,又開心.又有間BAND 1 中學"?!  呢D龍校邊到有, 唔該介紹下?

hkpapa852  聖瑪加利都算  發表於 15-11-11 16:41
hkpapa852  港同都算係  發表於 15-11-11 16:41

frankiemak 發表於 15-11-11 16:06
爬文播道應是BAND 2, 有錯請指正.
原來是BAND 2. 曾經到過這間學校, 發覺它低年級的小朋友在日常閒談也是用英語溝通. 所以以為以它這樣的語境佢應該係BAND 1 學校但 原來不是. 睇黎 BAND1 的 學校真係好勁.

播道不是已經出曬offer了嗎?

kingncool 發表於 15-11-11 16:24
原來是BAND 2. 曾經到過這間學校, 發覺它低年級的小朋友在日常閒談也是用英語溝通. 所以以為以它這樣的語境 ...
播道書院連繼兩年33222率維持在5X%, 整體升讀degree course (本地+海外)只有~44%, 絕對唔算係所謂既B1中學

英文就算叻到曉飛, 但中文唔得, 係香港一樣係入唔到U.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 Hi,我知你係TSL+用

原帖由 bblove100 於 15-11-09 發表

Hi,我知你係TSL 用家,想問係TSL是否要全级頭30名才派band1 英中?要考頭30名,家 ...
sure not, 照數都唔只30個band 1啦。補習果啲通常中遊份子,頭幾十果啲都係天資聰敏,唔係好洗去補啦

由1面到現在入了3面,個人觀察陳守仁的學生乖到不得了。英文好不特止,個個alumni返來幫手都好斯文。

操行差,品徳差的學校我自己成長時見不少啦,如果陳守仁那些學生的表現你都覺差,那全香港就真係不知有幾多仲差的啦!

咁大约幾多人入band 1中學?你覺得是學校教得好?還是本身天資聰明?還是出外多補習?才有好成績

回覆:bblove100 的帖子

有宗教同有好品德背景,我看不出有甚麼關係,宗教傷面樹大都會有枯枝!

‹ 上一主題|下一主題